Băsescu pierde teren: ANRP  cere în instanţă anularea retrocedărilor de la Nana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor cere în instanţă, la solicitarea Corpului de Control al premierului, anularea retrocedărilor făcute pentru 60 de hectare din terenul de la Nana, deţinut de familia preşedintelui Traian Băsescu.

Reprezentanţii ANRP au depus astăzi cererea de anulare a retrocedărilor, la Judecătoria Olteniţa, după verificările efectuate de Corpul de Control al premierului, care a întocmit un raport dat publicităţii în urmă cu câteva zile.

Potrivit documentului, în perioada 1997-2005, la Primăria Comunei Nana au fost înregistrate 957 de cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate, care nu au fost însă verificate şi înregistrate potrivit legii.

Potrivit raportului, terenurile în cauză au aparţinut, începând cu anul 1945, Întreprinderii Agricole de Stat Buciumeni, iar în 1999, prin privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri agricole sau terenuri aflate permanent sub luciu de apă, suprafeţele de teren au fost preluate de către Agenţia Domeniilor Statului (ADS). Ulterior, prin concesiune, terenul agricol a revenit în exploatarea societăţii Agromixt Buciumeni SA, în schimbul unei redevenţe, până în 2004, când contractul a fost reziliat.

În anii următori, ADS a cedat Comisiei locale de fond funciar Nana o suprafaţă agricolă de 985,8912 ha, pentru reconstituirea dreptului de proprietate persoanelor îndreptăţite.

Raportul arată că nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea Comisiei locale de fond funciar în perioada 2008-2013, cu o altă componenţă decât cea aprobată de Prefectura Călăraşi

Potrivit aceluiaşi document, la Primăria Comunei Nana au fost înregistrate 957 de cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate, iar soluţionarea acestora de către Comisia locală de fond funciar Nana în perioada 1997-2005 s-a făcut ilegal: nu a fost respectată ordinea de înregistrare; reconstituirea s-a realizat pe alte terenuri decât vechile amplasamente ale foştilor proprietari, fără obţinerea consimţământului persoanelor îndreptăţite.

Raportul mai arată că majoritatea angajaţilor din Primăria comunei Nana, precum şi rudele acestora au depus cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Printre aceştia, primarul Gheorghe Dobre şi mama acestuia, dar şi fostul primar Dumitru Budeşteanu.

În anul 2009, a mai constatat Corpul de control, terenurile agricole care au făcut obiectul arendării în condiţii nelegale au fost cumpărate de societatea Berfige SRL de la mai multe persoane fizice, firmă care a încheiat şi alte contracte de arendare, unele cu angajaţi ai primăriei.

„Prin aceste contracte, societatea Berfige a achiziţionat un număr de 35 de parcele de teren agricol din extravilanul comunei Nana (...) în suprafaţă totală de 290,41 ha. Suma totală plătită de către societatea Berfige, în perioada 2009-2010, pentru cumpărarea celor 35 de parcele de teren agricol a fost de 3.437.647,92 lei“, se menţionează în raport.

Conform datelor obţinute de inspectori, societatea Berfige a fost înfiinţată în 2009, asociaţi şi administratori fiind cetăţeni italieni fără domiciliu sau reşedinţă pe teritoriul României.

„Obiectul principal de activitate al societăţii l-a reprezentat 'Cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii' însă, potrivit datelor transmise Corpului de control al primului-ministru de către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti — Administraţia Sector 5 a Finanţelor Publice, în perioada 2009-30.06.2013, societatea nu a înregistrat venituri din activitatea principală şi (...) 'nu funcţionează la sediul social declarat'“.

Societatea Berfige, la data de 9 septembrie 2013, a vândut Ioanei Băsescu suprafaţa de 290,41 ha de teren agricol din comuna Nana, pentru suma de 5.844.864,26 lei.

„Până la data formulării răspunsului către Corpul de control al prim-ministrului, societatea nu depusese bilanţul semestrial pentru activitatea desfăşurată în perioada 31.06.2013 — 31.12.2013. De asemenea, societatea Berfige SRL nu a depus declaraţia privind impozitul pe profit aferentă anului 2013, în vederea stabilirii valorii impozitului datorat statului pentru profitul obţinut în urma vânzării terenurilor. Conform prevederilor legale referitoare la introducerea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a situaţiilor financiare anuale simplificate, termenul de depunere a acestora, pentru societăţi, este de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, respectiv până la data de 30.05.2014“, se explică în raport.

  Raportul Corpului de Control al Guvernului 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite