Băsescu, despre prezidenţiabilii PSD: Oprescu, băiat de Dâmboviţa. Victor Viorel ar fi o dramă pentru România. Aş opta pentru Geoană, el ştie jocul Americii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a analizat, în emisunea "Jocuri de putere", la Realitatea TV, mai mulţi candidaţi la alegerile prezidenţiale, de dreapta şi de stânga. Dintre toate numele grele, printre care Victor Ponta, George Maior, Sorin Oprescu sau Crin Antonescu, şeful statului l-a ales, surprinzător, pe Mircea Geoană, cel pe care l-a învins în 2009. Motivul: are credibilitate externă.

Traian Băsescu a fost întrebat în emisunea „Jocuri de putere”, moderată de Rareş Bogdan, care este candidatuil PSD cu cele mai multe şanse pentru Cotroceni. „Dintre Ponta, Oprescu şi Geoană aş opta pentru Geoană, pentru că ştie jocul Americii. Dragnea e de Telorman. Ponta n-are nicio treabă cu responsabilitatea pentru ţară, cu credibilitate aexternă. Geoană o are. Corlăţean e catstrofal ca ministru de Externe, deci n-are cum să fie prezidenţiabil. Geoană le ajunge, e o soluţie. Sorin Oprescu, nu. Ioan Rus ar putea fi o soluţie, dar nu cred că vine de la Clij ca să piardă la Bucureşti. Nu-l vor baronii”, a fost caracterizarea lui Băsescu.

De altfel, Traian Băsescu a subliniat importante relaţiei cu SUA. “E foarte important să ai nişte opţiuni atunci când vii preşedinte. Eu am venit cu opţiune clară : America şi UE. Dacă va veni un om care va pune smenul egal între SUA şi China, sau între SUA şi Rusia, va fi o catastrofă”, a spus preşedintele.

De pe partea dreaptă a politicii, şeful statului îl vede acum favorit pe Klaus Iohannis, „pentru că nu mai vine din birourile de la Grivco.” „Klaus Johannis poate fi o soluţie cu care liberalii să meargă la prezidenţiale. În 2009, Iohannis a avut naivitatea să meargă la Grivco, să fie uns de Voiculescu, şi nu puteam să acept aşa ceva. Eu am luat PC la guvernare, dar i-am dat un post de viceprim-ministru fără portofoliu. E ca şi cum ai fi secretară. Acum, Iohannis a venit pe filieră liberală, cu ostilitatea lui Voiculescu, ceea ce, pentru mine, l-a legitimat. Iohannis face parte din acea generaţie de 40 de ani, e proaspăt", a spus Traian Băsescu, care nu-i dă mari şanse lui Crin Antonescu, candidatul oficial al PNL. "E în aceeaşi găleată cu Victor Ponta. E parte a unei lovituri de stat", a conchis Băsescu.

Seful statului a vorbit, pe scurt, şi despre posibilitatea ca şefii serviciilor secrete să intre în bătălia prezidenţială. "George Maior e şef de serviciu. Dacă spun unde l-aş vedea mai bine, l-aş băga în dezbaterea politică. Cel mai bine îl văd unde e acum. Teodor Meleşcanu va trebui să plece din funcţie dacă vrea să candideze. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar nu ştiu cine îl va lua de candidat. E prea trecut de profilul de preşedinte.România are nevoie de un preşedinte cu energie. Adică între 50 şi 70. Când ai trecut de 70, te mai iartă Dumnezeu de energie", a spus Băsescu. Intrebat despre o posibilă candidatură a lui ion Ţiriac, şeful statului a spus: "Domnul Ţiriac e bun pentru tenis".

"Viorel, statul de drept!"

Traian Băsescu i-a dedicat o caracterizare mai amplă. "La nivel internaţional, Ponta şi-a închis cariera de mult timp. Mai merge cu lobby plătit pe ici, pe colo. Peste tot spune "Da, da!", iar apoi vine să-i apere pe cei cu probleme de justiţie. Ce nu înţelege Viorel, îi spun aşa că-i ziua lui, e că toţi îi spun: "Viorel, statul de drept". Iar el spune: "Ce stat de drept." Ar fi o mare dramă pentru România ca Viorel să ajungă preşedintel României. Sper ca românii să-şi dea seama cât de important e. O zic în zi de sărbătoare ce drama ar fi ca Victor Viorel să ajungă preşedinte. E deja luat în vizor ca un apărătot al corupţilor. Victor Viorel este un corupt de aceeaşi talie ca şi cei pe care îi apără", l-a descris preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite