Academicianul Augustin Buzura: „I-am spus preşedintelui Băsescu că vreau să predau eu ICR, şi nu mi-a aprobat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Buzura a fost preşedintele Fundaţiei Culturale Române, apoi al Institutului Cultural Român FOTO Arhivă Mediafax
Augustin Buzura a fost preşedintele Fundaţiei Culturale Române, apoi al Institutului Cultural Român FOTO Arhivă Mediafax

Academicianul Augustin Buzura a vorbit, într-un interviu TV, despre momentul în care a fost anunţat de către preşedintele Traian Băsescu că trebuie să părăsească scaunul Institutului Cultural Român (ICR), fără să ia în calcul starea sa de sănătate.

„A fost un moment trist. Am mai avut probleme de sănătate. Eram la Viena. În 17 ianuarie, am citit în Cotidianul că am fost schimbat. La ora 16.00, am fost chemat la Cotroceni. I-am cerut voie preşedintelui Băsescu, i-am spus că pe 19 sunt programat la Viena pentru operaţie. I-am spus că plec în două săptămâni, dar i-am spus că vreau să predau eu instituţia după ce mă întorc. Institutul abia fusese numit. A spus că nu se aprobă. Mi-a întins mâna şi am plecat. Era legal să-mi dea“, a rememora academicianul, într-un interviu la Realitatea.

Augustin Buzura a povestit despre perioada în care a condus fundaţia care ulterior s-a transformat în Institul Cultural Român. „În vremea lui Ceauşescu, dacă scria Eugen Ionescu un articol, toată lumea îl prelua, la fel Cioran, diverşi jurnalişti care erau cunoscuţi. Toată problema era de bani. Fundaţia era un subcapitol în bugetul ministerului. Noi nu existam. Am cerut să fac o instituţie serioasă cu buget propriu. În Occident, orice acţiune culturală se făcea cu doi ani înainte. Eu nu aveam buget. Era fundaţia lui Iliescu. Eram mulţumit că era un om care mă ajută într-o perioadă în care haosul tindea spre desăvârşire. Am mers la Institutul suedez. Aveam la ei uşă deschisă. Este ceva înspăimântător, erau nişte cărţi ai unor istorici mai verzişori, şi restul, Transilvania nu exista“, a reiterat Augustin Buzura.

Academicianul a vorbit şi despre clasa politică actuală şi despre lipsa de promovare a României în afara graniţelor. „Este un obicei moştenit de a sta în genunchi şi pentru că nu au ajuns în posturi de decizie oameni care nu cunosc istoria şi cultura. Marea Unire era pregătiră de nişte diplomaţi cu ani în urmă. Nu mergi pe neica nimeni. Pleacă de la imensa şi zdrobitoarea incultură şi de la neoeuropenii de ultimă generaţie. Pentru unii a devenit o ruşine să spună că este român. Oriunde am bătut lumea, nimeni nu mi-a spus ceva că sunt român. Când eram la fundaţie am făcut un program în care am prezentat România în Suedia. Am închiriat cea mai prestigioasă sală a Suediei. Era visul meu să facem un institut de mare performanţă. Am adunat 6 laureaţi nobeli care veneau să certifice diplomele ale acestui institute pe care vroiam să-l fac“, a mai adăugat academicianul.

Augustin Buzura devine în 1990 preşedintele Fundaţiei Culturale Române, iar între 2003-2004 al Institutului Cultural Român. Academicianul a fost înlocuit cu Horia Roman Patapievici, după primul an al unui mandat de patru ani. Legea de înfiinţare a ICR prevede ca „preşedintele ţării numeşte şi revoca preşedintele ICR“, fără alte precizări cu privire la motivaţia acestei decizii.

Pe aceeaşi temă:

Academicianul Augustin Buzura, dezamăgit de USL şi speriat de nivelul de educaţie al societăţii, în ansamblu

„Mă doare ţara, mă doare cumplit. Acum lipseşte educaţia, asta e tot, dacă ne mirăm toată ziua de ce se intâmplă în ţară... Educatia e egală cu demnitatea naţională. E mai rău ca în vremea fanarioţilor care mergeau la Înalta poartă”, a arătat scriitorul şi academicianul Augustin Buzura, joi seară, într-un interviu acordat Realitatea TV.

INTERVIU Augustin Buzura, scriitor: „Locuiam la 50 de metri de casa preotului care făcea exorcizări, trăiam practic printre nebuni“

Academicianul Augustin Buzura povesteşte despre toate peripeţiile prin care a trecut înainte de a se aşeza la masa de scris: a fost îngrijitor de animale la circ, ajutor de artificier în mină şi educator într-un sat izolat.

Augustin Buzura a aflat din presa ca a fost inlocuit cu Horia Roman Patapievici

Infiintat anul trecut si functionabil abia din luna mai 2004, dupa rezolvarea unui blocaj provocat de neintelegerile dintre membrii Consiliului de conducere, Institutul Cultural Roman trece si la acest inceput de an prin transformari legate de conducerea sa. Ieri, dupa ce stirea despre inlocuirea sa cu Horia Roman Patapievici a aparut in presa, presedintele ICR, scriitorul Augustin Buzura, aflat in primul an al unui mandat de patru ani, a fost chemat la Cotroceni pentru a fi informat oficial.




 


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite