Actualul guvern este incapabil să conducă ţara. Avem un stat „eşuat”, cum zice chiar preşedintele Iohannis

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce s-a întâmplat ieri în curtea Parlamentului este edificator pentru capacitatea guvernului de a conduce ţara. A permis la sute de protestatari să rupă porţile incintei parlamentului României, să sechestreze ambasadori străini care au fugit pe uşi laterale. Plus vandalizarea mai multor maşini, printre care cele ale ambasadei SUA şi Japoniei. Aşa ceva se întâmplă doar în ţări din lumea a treia, nu într-o ţară membră a UE.

Vandalizarea sediului Parlamentului

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a infirmat iniţial informaţia referitoare la vandalizarea maşinilor, dovadă că habar nu avea ce se întâmpla în curtea Parlamentului. La rândul său, şeful Jandarmeriei, Cătălin Stegăroiu, a afirmat că „adunarea a fost paşnică şi situaţia a fost sub control”. Cât de controlată a fost adunarea am văzut cu toţii la televizor. Jandarmeria Română a fost anihilată de câteva sute de manifestanţi.

Mai grav, unii manifestanţi au intrat în curtea Parlamentului în maşini ale parlamentarilor sau salariaţilor din Parlament. Puţin a lipsit să invadeze şi clădirea Parlamentului. Până în momentul de faţă nu s-au luat măsuri împotriva acestor infracţiuni.

AUR, partid parlamentar, incită la ură şi violenţă şi blochează lucrările parlamentului de câte ori are ocazia. Iar Parlamentul României nu a găsit mijloace şi mecanisme să oprească aceste infracţiuni.

Deja fotografii şi informaţii despre cele întâmplate ieri în curtea Parlamentului au făcut înconjurul lumii. Suntem în aşteptarea sancţionării celor vinovaţi din Jandarmerie, Poliţie, Parlament, inclusiv cu pierderea funcţiilor. Inclusiv remanierea ministrului Bode.

Este posibil ca premierul Ciucă să nu aibă curajul militarului chemat să facă ordin în ţară. Vom vedea.

Pierdem banii din PNRR

Mai sunt câteva zile lucrătoare şi măsurile cerute de PNRR şi semnate de guvernul României sunt departe de a fi puse în operă.

La solicitarea G4Media, ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene confirmă că din cele 21 de obiective prevăzute a fi îndeplinite în semestrul al IV-lea anul acesta, au fost îndeplinite doar trei. De îndeplinirea acestor obiective atârnă primirea următoarei tranşe de 3 miliarde de euro din PNRR. Cum în semestrul I din 2022 mai sunt de atins alte zeci de obiective, este foarte puţin probabil ca la evaluarea din iulie 2022 să primim notă de trecere şi să vină alţi bani. Ba îi dăm înapoi şi pe cei pe care i-am primit deja.

Printre obiectivele neîndeplinite sunt multe care necesită dezbatere şi consultări largi, imposibil a fi realizate fie şi în câteva luni, iată câteva exemple.

C14. R6. Intensificarea luptei împotriva corupţiei. Intrarea în vigoare a actului legislativ de aprobare a noii Strategii naţionale anticorupţie

Este adevărat că guvernul a adoptat săptămâna trecută Strategia naţională anticorupţie, dar nu a văzut-o nimeni. Rămâne precum cartea lui Grindeanu, „azi o vedem, şi nu e”?

C15. R3. Reforma sistemului de învăţământ obligatoriu pentru prevenirea şi reducerea părăsirii timpurii a şcolii. Intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern privind realizarea programului naţional pentru reducerea abandonului şcolar

Cine crede că o astfel de reformă poate fi realizată în 7 zile se înşală amarnic. Sunt necesare analize extinse, radiografii ale situaţiei actuale, apoi o listă de posibile soluţii. Cu menţionarea resurselor umane şi materiale. Muncă pentru o comisie de specialişti timp de multe luni de zile. Nici măcar în semestrul I 2022 nu poate fi realizată.

C7. Transformare digitală - R3. Asigurarea securităţii cibernetice a entităţilor publice şi private care deţin infrastructuri cu valenţe critice. Adoptarea Strategiei naţionale privind securitatea cibernetică 2021-2026

Iarăşi un obiectiv care necesită luni de zile de dezbateri şi analize făcute de specialişti. Puţin probabil să se încheie fie şi în primul trimestrul din 2022. Sunt şi alte obiective la fel de greu de atins. 

Nu văd cum CE va închide ochii la atâta incompetenţă, şi să ne dea banii din PNRR fără realizarea reformelor asumate şi semnate.

Scandalul legat de sechestrarea jurnaliştilor italieni

Un alt subiect care ne-a făcut de râs, în Italia şi alte ţări. O echipă de jurnalişti italieni a fost sechestrată de senatorul Diana Şoşoacă. Mai grav, a fost sechestrată, fără motive întemeiate, timp de 8 ore la o secţie de poliţie. Nimeni n-a răspuns cu nimic. Ministrul Bode este incapabil să conducă ministerul de Interne, şi ne întrebăm cât timp va mai fi ministru un personaj incapabil să adopte măsurile necesare, ca să nu ne facem de râs în întreaga lume.

Bugetul pe 2022

Chiar dacă va reuşi să treacă de Parlament în următoarele zile, adoptarea se va face fără dezbatere publică şi parlamentară, fără amendamente, fără să aflăm poziţia societăţii civile faţă de acest buget. Deja Consiliul Fiscal şi alte instituţii critică bugetul pe 2022, pentru că supraestimează veniturile, se bazează pe banii din PNRR, care nu se ştie dacă vor veni, iar împrumuturile externe sunt şi ele sub semnul întrebării, date fiind deficitele bugetare extrem de mari. Un exemplu tipic de guvernare fără cap şi fără consultarea opiniei publice.

Eşecul vaccinării şi lipsa de pregătire pentru valul al V-lea al pandemiei

Toţi experţii spun că valul al V-lea, provocat de varianta Omicron a virusului, va fi catastrofal. Vedem ce se întâmplă în alte ţări, în care gradul de vaccinare este dublu comparativ cu România. Asistăm la un scandal parlamentar şi guvernamental, în legătură cu certificatul verde, sau Covid-19, fără să luăm aminte la ce se întâmplă în alte ţări. Conducerea ţării se lasă timorată de exremistii de la AUR şi alte segmente de antivaccinisti, nu adoptă certificatul verde, riscând să plonjăm într-o situaţie incontrolabilă. Şi aşa secţiile noastre ATI nu au făcut faţă valurilor precedente ale pandemiei. Nu se văd pregătirile necesare pentru valul al V-lea, care ne va lua, ca de obicei, prin surprindere. Cu mii de decese provocate inclusiv de incompetenţa guvernului român. Am văzut ce s-a întâmplat cu testele de salivă pentru elevi. Guvernul României este atât de incapabil încât nici această sarcină, relativ uşoară, n-a fost în stare s-o ducă la bun sfârşit.

Explozia preţurilor la facturile pe energie

Deşi au fost propuse măsuri de protejare a populaţiei, ele n-au fost concretizate şi cetăţenii cu venituri modeste primesc deja facturi colosale la gaze şi curent electric, pe care nu au de unde să le plătească. Chiar şi Capitala ţării nu are bani pentru subvenţiile la energie, precum şi alte zeci de oraşe mari. Ce se va întâmpla când România va fi acoperită de zăpadă, Dumnezeu cu mila! Statul român demonstrează încă o dată că este incapabil să rezolve problemele ţării, ale cetăţenilor săi.

Scandalul Grindeanu

Grindeanu a oripilat comunitatea ştiinţifică, fluturând coperţile unei cărţi care în realitate nu există. Este vorba şi de o infracţiune, pentru că şi în baza acestei cărţi a obţinut funcţii în învăţământul superior şi în statul român. Premierul Ciucă l-a dat afară din guvern pe Florin Roman, de la PNL, pentru fapte asemănătoare. Nu şi pe Grindeanu, pentru că îi este frica de PSD.

Concluzie

După modul în care scârţâie actuala coaliţie de guvernare, putem trage concluzia că preşedintele Iohannis a greşit amarnic când a desfiinţat fosta coaliţie. PNL şi PSD au programe, viziuni, principii incompatibile, şi actuala coaliţie nu poate rezista în timp. După cum chiar şeful PNL declara zilele trecute, ne putem aştepta ca PNL să se retragă din coaliţie, aruncând guvernarea în aer în plină iarna. Principalul vinovat pentru această incompetenţă crasă a actualei guvernări este preşedintele Iohannis.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite