Ţuţuianu: Pot fi acoperiţi şi din presă. ONG-urile: Mass-media trebuie să ofere informaţii, nu ordine de zi pe unitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei de control a SRI, Adrian Ţuţuianu, a recunoscut existenţa ofiţerilor acoperiţi în presă, arătând că legea permite, dar a negat prezenţa acoperiţilor în politică şi Justiţie. În replică, mai multe oprganizaţii neguvernamentale au reacţionat dur şi au cerut modificarea legislaţiei în sensul interdicţiei racolării din presă a ofiţetilor acoperiţi.

„Dacă în anumite zone există interdicţia - judecători, procurori, magistraţi şi în politică, în celelate zone ale societăţii civile nu există interdicţia. Ca atare, dacă este identificat un om valoros care poate contribui cu informaţii la securitatea naţională a României, poate fi şi din presă. Nu sunt comod neapărat, în plan personal, cu ideea, dar putem face şi altfel analiza - un jurnalist este un om cu foarte multe contacte, cu foarte multe informaţii care pot fi foarte valoroase, cu acces în foarte multe medii. Ca urmare, lucrul acesta se poate întâmpla, indiferent că dacă ne place nouă sau nu'“, a explicat Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei de control a SRI, la Antena 3.

Ca urmare a declaraţiei lui Ţuţuianu, organizaţiile neguvernamentale, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Asociaţia Miliţia Spiritual, au reacţionat dur. 

„Mass media trebuie să ofere informaţii, nu ordine de zi pe unitate. Organizaţiile semnatare au atras deseori atenţia în ultimii ani asupra pericolului reprezentat de această practică specifică regimurilor totalitare. Infiltrarea redacţiilor pune în pericol libertatea de exprimare, întrucât: ameninţă confidenţialitatea surselor, împiedică colectarea informaţiilor; încearcă să dezinformeze şi să manipuleze publicul, afectează credibilitatea presei, permite supravegherea redacţiilor, introduce un climat de neîncredere în redacţii. În nicio democraţie presa nu poate fi calificată ca fiind o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale, iar agenda presei trebuie să fie stabilită de jurnalişti, nu de serviciile secrete, trebuie să răspundă interesului public, iar nu intereselor unei instituţii“, se arată într-un comunicat de presă. 

În 2013, Parlamentul European a adoptat raportul eurodeputatului PNL Renate Weber privind normele standard pentru asigurarea libertăţii mass-media, printre acestea fiind şi recomandarea propusă de ActiveWatch ca statele membre UE să adopte legislaţie împotriva infiltrării în redacţii a agenţilor acoperiţi. De asemenea, Carta Europeană a Libertăţii Presei menţionează în mod expres că supravegherea redacţiilor este inacceptabilă („Protecţia surselor jurnalistice trebuie asigurată cu stricteţe. Supravegherea, interceptarea electronică, percheziţionarea redacţiilor, a birourilor şi a computerelor jurnaliştilor cu scopul de a identifica sursele acestora de informare sau cu scopul de a încălca confidenţialitatea sunt inacceptabile”).

„În acest context, solicităm din nou Parlamentului să introducă în legile siguranţei naţionale o interdicţie expresă privind recrutarea de colaboratori sau agenţi din cadrul presei de către serviciile de informaţii. În acest fel opiniile şi ideile transmise de presă vor reflecta doar convingerile ziariştilor şi nu ordinele primite de unii dintre aceştia de la serviciile de informaţii“, se mai arată în sursa citată. 

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, după audierile Comisiei de control a SRI că instituţia pe care o conduce nu are ofiţeri acoperiţi în politică şi justiţie şi că în mandatul său serviciul nu se va implica în jocurile politice. „Cei care mă cunosc ştiu că urăsc abuzurile. SRI nu are şi nu va avea acoperiţi în politică şi Justiţie. În mandatul meu, SRI nu se va implica în niciun joc de putere. În mandatul meu SRI nu va organiza proteste sau mişcări de stradă aşa cum fals s-a afirmat în anumite locuri“, a spus Eduard Hellvig, după audierile în Parlament.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că nu crede să existe în România vreo instituţie publică sau de presă care să nu aibă '„acoperiţi'“ SRI.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite