Şi dacă Rusia ar fi de acord cu unirea dintre România şi Republica Moldova?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi pare o iluzie presupunerea din titlu, există argumente din care rezultă posibilitatea aceasta. Primul argument vine din declaraţia unui ziarist, Maxim Shevcenko, unul din oamenii de încredere ai preşedintelui Putin, membru al Consiliului pe lângă preşedintele Federaţiei Ruse. Iată declaraţiile lui Maxim Shevcenko:

„O parte semnificativă a poporului moldovenesc doreşte reunirea cu România. Acesta este punctul care trebuie să fie discutat foarte detaliat şi cu atenţie. Reunificarea Crimeei cu Rusia a creat un precedent pentru alte regiuni ale Europei” „Eu cred că lucrurile trebuie să fie abordate printr-un referendum. Am fost pentru intrarea Crimeei în componenţa Rusiei, aceasta era voinţa poporului din Crimeea, iar astăzi cei din Crimeea trăiesc mai bine în Rusia decât în ​​Ucraina. În ceea ce priveşte Republica Moldova şi unirea cu România – ei sunt o naţiune, să fim sincer, ei vorbesc aceeaşi limbă. Diferenţa dintre limbi este ca şi între dialect rusesc din Crimeea şi limba rusă. Iată de ce în schimbul independenţei Transnistriei şi includerea sa în Rusia, Moldova poate merge în România dacă doreşte – de ce nu. Transnistria ar putea exista ca şi regiunea Kaliningrad. Acesta va calma relaţiile noastre cu poporul Republicii Moldova şi României", a spus jurnalistul, potrivit moldova.org.

Această declaraţie vine în oglindă cu declaraţiile ambasadorului american în Republica Moldova, declaraţii care, până în momentul acesta, n-au fost asumate şi susţinute de Departamentul de Stat american.

Există şi alte argumente în favoarea ideii că Rusia n-ar avea nimic de obiectat în cazul unirii dintre România şi Republica Moldova.

Al doilea argument

În ciuda declaraţiilor bătăioase şi contondente, referitoare la scutul de la Deveselu, la proiectele privind deplasări de trupe şi logistică militară în ţările flancului estic al NATO, în cazul doborârii unui avion rusesc de către Turcia, totul a rămas la stadiul de declaraţii, făcute mai degrabă pentru uz intern, pentru conservarea prestigiului Rusiei în ochii propriilor cetăţeni.

Cum un război cu arme nucleare nu este de conceput, ar duce la dispariţia omenirii, pentru un conflict limitat Rusia nu are potenţialul economic pe care îl au ţările din NATO.

Poporul rus s-a „dedulcit” la produsele occidentale, maşini moderne, aparatură de comunicaţii, computere, bunuri de larg consum, şi nu cred că ar primi cu satisfacţie o rupere a Rusiei de sursele din care vin aceste bunuri.

Globalizarea, mobilitatea persoanelor şi a mărfurilor, îşi spune şi aici cuvântul.

Economia Rusiei este în mare suferinţă, pentru că 50% din PIB-ul sau vine din exporturile de hidrocarburi, actualmente la cel mai mic preţ în piaţa mondială de mulţi ani încoace.

Acesta este şi motivul pentru care, după anexarea Crimeei, Rusia nu şi-a mai extins teritoriul în Ucraina, Ţările Baltice, sau Republica Moldova. Ce să facă, să asigure şi hrana altor popoare când abia o asigură pentru propriul popor?

În consecinţă, interesul actual al Rusiei este menţinerea unor relaţii economice bune cu UE şi America, pentru ca propria populaţie să beneficieze de achiziţii de bunuri performante, pe care Rusia nu le produce.

Al treilea argument

Cu Republica Moldova revenită la patria mamă, România, aceasta intră automat în UE.

De aici ar urma investiţii în infrastructura Republicii Moldova, cu bani europeni, de care ar profita şi Rusia.

O autostradă Chisinau-Iasi-Targu Mureş, modernizarea sistemelor de transport energetic, a tehnologiilor agricole, o apropiere a pieţei unice europene, acestea şi multe altele sunt şi în avantajul Rusiei. Este sigur că experţii ruşi iau în calcul toate aceste avantaje.

Trecerea Republicii Moldova sub umbrela NATO nu reprezintă o aşa mare pierdere, când Ţările Baltice, Polonia, sunt tot la graniţa Rusiei, iar un eventual conflict militar nu stă în distanţe, ci în aviaţie.

Faptul că Rusia şi-ar legaliza prezenţa în Transnistria este iarăşi un argument în favoarea acceptării Unirii României cu Moldova.

Menţinerea trupelor în Transnistria costă destul de mult, iar Moscova a anunţat în câteva rânduri că intenţionează să-şi retragă sau reducă prezenţa militară în Transnistria.

În concluzie

În ciuda tuturor aparenţelor, există argumente geopolitice conform cărora Rusia nu s-ar opune Unirii României cu Republica Moldova pentru că ar avea de câştigat în multe planuri: economic, politic, în relaţiile cu UE şi America.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite