Întâlnire istorică între Iliescu şi Mandela, după ce liderul sud-african a obţinut Nobelul pentru Pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, s-a numărat printre primii şefi de stat care l-au felicitat personal pe Nelson Mandela, după ce fostului lider sud-african i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace, în 1993.

Într-un articol apărut, în 1993, în „Libertatea“, este descrisă pe larg vizita delegaţiei române în Africa de Sud, vizită care a culminat cu întâlnirea dintre fostul preşedinte Ion Iliescu şi Nelson Mandela.

Solicitat, în noaptea de joi spre vineri, să spună câteva cuvinte despre eroul luptei anti-apartheid, Iliescu a evocat şi întâlnirea de la începutul anilor ’90, din Africa de Sud, din perioada în care Mandela nu devenise încă preşedinte, dar se bucura de popularitate crescândă, cu atât mai mult cu cât obţinuse Premiul Nobel pentru Pace.

„Nelson Mandela a fost o figură istorică pentru Africa, dar şi în plan internaţional. Eu l-am întâlnit la începutul anilor ’90, când am fost în vizită în Africa de Sud. Era conducătorul populaţiei negre din Africa de Sud. La Johannesburg ne-am întâlnit, în sediul organismului pe care îl reprezenta. Era o personalitate care se bucura de o mare notorietate. Am mai avut întâlniri de atunci şi am rămas într-o relaţie de respect reciproc“, a explicat Iliescu.

“La capătul lumii

În materialul publicat de “Libertatea”, intitulat “Călătorie la capătul (de sud al) Pământului”, autorul subliniază că “prima delegaţie oficială dintr-o ţară a fostului Est comunist în vizită în Republica Sud Africană avea privilegiul de a fi şi prima care să-i felicite direct pe cei doi deţinători ai importantului trofeu (n.r. : Nelson Mandela, respectiv preşedintele de atunci al statului sud-african, Frederick De Klerk). Primul a fost Nelson Mandela”.

Cei doi s-au întâlnit, după cum a reamintit şi Iliescu, la sediul Congresului Naţional African.

image

„Aflat într-o vizită în Europa, bătrânul şi legendarul luptător pentru drepturile negrilor s-a întors mai devreme cu o zi, pentru a se putea întâlni cu domnul Iliescu“, a relatat autorul, care l-a descris pe Mandela ca fiind „foarte polemic“.

„Ne mărturiseşte că a intenţionat să refuze Premiul Nobel, pentru motivul că guvernul preşedintelui de Klerk a acceptat să negocieze separat, în afara cadrului instituţionalizat, cu o formaţiune rivală, aliată de circumstanţă cu extrema dreaptă albă“, se arată în material. In cele din urmă, însă, fostul lider sud-african a acceptat premiul, pentru ceea ce simbolizează, dar şi pentru susţinătorii săi.

Vizita a fost marcată şi de o eroare care a trecut aproape neobservată. Astfel, la un moment dat, autorul relatează că Mandela i s-a adresat fostului preşedinte român cu apelativul “domnule prim-ministru”, dar greşeala nu a făcut furori. În schimb, respectul arătat de Iliescu a fost evident, se arată în material. Fostul şef de stat i-a făcut complimente lui Mandela şi şi-a exprimat bucuria de a fi printre primii care l-au felicitat.

Materiale pe aceeaşi temă:

VIDEO Nelson Mandela a murit. Povestea ultimului erou al planetei

Nelson Mandela a murit joi. Condamnat la aproape trei decenii de închisoare, adulat apoi de milioane de oameni, Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani. Viaţa lui seamănă cu vieţile personajelor mitologice, iar destinul său lasă o amprentă în istoria lumii moderne.

Bono de la U2, despre Nelson Mandela: „Omul care nu putea să plângă”

Celebrul rocker irlandez Bono, solistul trupei U2 şi unul dintre cei mai mari activişti din rândul celebrităţilor internaţionale, îi face un portret „cald“ şi familiar lui Nelson Mandela, care i-a fost prieten. Într-un editorial din „Time“, muzicianul îl numeşte pe fostul lider „omul care nu putea să plângă“ şi spunea povestea emoţionantă din spatele acestui lucru.

VIDEO Top 10 cântece-tribut în onoarea lui Nelson Mandela

Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, cel care a murit joi, a influenţat şi inspirat de-a lungul ultimilor 30 de ani numeroşi solişti prin sacrificiul său şi lupta pentru dreptate. Ziua de naştere a lui Mandela, 18 iulie, este sărbătorită în întreaga lume ca Ziua Mandela, iar artişti de pe toate continentele i-au închinat cântece-tribut celui care a petrecut 27 de ani în închisoare pentru lupta sa anti-apartheid.

Cuvintele lui Mandela, cele mai puternice arme ale sale: „Dacă oamenii pot învăţa să urască, atunci ei pot fi învăţaţi să iubească”

Nelson Mandela a murit, joi, la vârsta de 94 de ani. Fostul preşedinte al Africii de Sud se afla în stare critică, iar în ultimele zile s-a zbătut între viaţă şi moarte. Mandela şi-a dedicat viaţa luptei împotriva rasismului, iar cuvintele au fost cele mai puternice arme ale sale.

FOTO Robben Island sau Insula terorii: o incursiune în închisoarea unde Nelson Mandela a fost ţinut 18 ani după gratii

În 2010, cu ocazia Mondialului de fotbal, o echipă a ziarului „Adevărul“ a vizitat locul în care omul care a învins Apartheidul a fost ţinut, precum un animal, alături de sute de alţi deţinuţi politici. Astăzi, turul insulei e făcut de cei care au fost închişi aici şi e o experienţă terifiantă şi emoţionantă în acelaşi timp.

Problemele de sănătate pe care le-a avut Nelson Mandela

În decursul vieţii sale, Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud, decedat joi seară la 95 de ani, a suferit mai multe intervenţii chirurgicale, necesare în urma deteriorării stării de sănătate a liderului sud-african după cei 27 de ani petrecuţi în închisoare.

FOTO VIDEO Reacţiile liderilor politici după anunţul morţii lui Nelson Mandela. Obama: „Nu îmi pot imagina propria viaţă fără exemplul oferit de Mandela”

Personalităţile politice din întreaga lume şi-au exprimat condoleanţele şi gândurile faţă de mortea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela, anunţă AFP.

Crin Antonescu, despre Nelson Mandela: „Unul dintre cei mai mari oameni de stat ai timpurilor noastre”

Preşedintele Senatului şi liderul Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care îşi exprimă tristeţea faţă de moartea lui Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, informează Mediafax.

Lumea înainte de Mandela: ce a însemnat Apartheidul

Când Warner Bros prezenta primul material video color, în Africa de Sud Apartheidul devenea legal. Când George Orwell publica romanul „O mie nouă sute optzeci şi patru”, relaţiile sexuale interasiale deveneau ilegale în Africa de Sud, iar oamenii erau mutaţi forţat pe criterii etnice. Când s-au lansat Bob Dylan şi The Rolling Stones, Nelson Mandela era arestat. Când se lansa M*A*S*H, negrii din Africa de Sud îşi pierdeau statutul de cetăţeni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite