Judecătoarea Sofica Dumitraşcu, audiată în dosarul magistratului Veronica Cîrstoiu acuzat de luate de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sofica Dumitraşcu, judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) s-a întâlnit luni dimineaţă cu procurorii anticorupţie pentru a fi audiată ca martor în dosarul în care magistratul Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti, aflată în arest preventiv, este acuzată de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare.

UPDATE Judecătoarea Sofica Dumitraşcu a declarat luni, la ieşirea de la DNA, că niciodată nu şi-ar fi permis să pună în pericol prestigiul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi siguranţa copilului său, precizând că nu a cunoscut-o pe avocata Adriana Dascălu, care s-a folosit de numele ei.

„Niciodată nu mi-aş fi permis să pun în pericol prestigiul Înaltei Curţi, deci niciodată. Şi, în al doilea rând, pentru copilul meu n-aş fi făcut niciodată nimic ca să ajung într-o astfel de situaţie”, a spus Sofica Dumitraşcu, citată de Mediafax.

Judecătoarea a mai spus că nu a cunoscut-o niciodată pe avocata Adriana Dascălu, precizând că aceasta s-a folosit de numele ei în discuţiile interceptate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

„Numele mi-a fost folosit de acea doamnă avocat, pe care nu am văzut-o niciodată în viaţa mea. Pur şi simplu s-a folosit de numele meu”, a mai declarat Dumitraşcu.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv pe 9 august, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, în dosarul în care sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare, printre care şi cel al lui Dinel Staicu.

În motivarea deciziei de arestare preventivă instanţa a arătat că judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascălu, 630.000 de euro pentru a anulat condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

Fiul judecătoarei Cîrstoiu, prins în flagrant

Florin Cergan a fost prins în flagrant, în 8 august, după ce a primit 50.000 de euro de la Adriana Dascălu, unul dintre avocaţii lui Dinel Staicu.
 

Cei 50.000 de euro găsiţi la fiul judecătoarei Cîrstoiu trebuiau să ajungă, prin intermediul acesteia, la un magistrat de la Curtea Supremă, pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar de evaziune, arăta în motivare instanţa Curţii de Apel Bucureşti care a decis arestarea Veronicăi Cîrstoiu şi a lui Florin Cergan.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 30 mai - 8 iulie, Adriana Dascălu a cerut de la un investigator sub acoperire iniţial, 60.000 de euro, iar ulterior, după ce a primit o primă tranşă de 10.000 euro, a mărit suma cu o diferenţă de 100.000 de euro, precum şi o altă sumă de bani.

„În schimbul acestei pretinderi, Dascălu Adriana, cu ajutorul numitului Zgăbei Giorgel (avocat în Bucureşti şi colaborator al Adrianei Dascălu - n.r.), a lăsat să se creadă că are influenţă asupra judecătorului D. S. şi asupra celorlalţi doi magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, care intră în compunerea completului învestit să judece recursul în dosarul nr. 1754/63/2012, pentru a-i determina să pronunţe o hotărâre favorabilă inculpatului O. G. L.”, se menţionează în motivare, inculpatul menţionat fiind Gabriel Lucian Obeanu, judecat pentru evaziune fiscală.

Dosarul lui Obeanu este judecat la instanţa supremă de un complet din care fac parte Sofica Dumitraşcu, Maricela Cobzariu şi Lucian Macavei, următorul termen fiind 6 septembrie. În acest dosar, Obeanu a fost condamnat anterior la trei ani de închisoare cu executare şi la plata a peste 1,1 milioane de lei.

În motivare se precizează că, în condiţiile în care judecătorul Sofica Dumitraşcu intrase în concediu de odihnă, Dascălu ar fi menţionat că s-ar înţeles cu acesta în sensul ca semnul legat de soluţionarea favorabilă a dosarului Obeanu să fie transmis investigatorului sub acoperire de către Veronica Cîrstoiu.
În 20 august, Veronica Cîrstoiu, magistrat la Secţia Penală a Curţii de Apel Bucureşti, a fost suspendată din funcţie de Secţia pentru judecători a CSM.
În acelaşi dosar, Curtea de Apel Bucureşti a admis, pe 14 august, propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a lui Dinel Staicu şi a Ioanei Carmen Popescu.


Reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat, pe 13 august, că în dosarul judecătoarei Veronica Cîrstoiu s-a dispus începerea urmăririi penale, pentru complicitate la dare de mită, şi faţă de fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu, Costinel Dinişoară şi Ionuţ-Cătălin Butaru-Nistor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite