UE a decis înfiinţarea unor unităţi de informaţii privind pasagerii, în urma atentatelor de la Bruxelles. Achiziţia de arme va fi strict controlată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe măsuri de securitate au fost decise de către statele membre ale Uniunii Europene la Consiliul JAI
Mai multe măsuri de securitate au fost decise de către statele membre ale Uniunii Europene la Consiliul JAI

Statele europene au decis luarea mai multor măsuri de securitate în urma atentatului terorist de la Bruxelles, între cele mai importante fiind crearea unor unităţi de informaţii privind pasagerii, controlul achiziţiei şi posesiei de arme şi interoperabilitatea bazelor de date.

„Membrii consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne – n.r.) au adoptat o Declaraţie comună pentru urgentarea măsurilor de completare şi implementare rapidă a legislaţiei privind combaterea terorismului, printre care intensificarea schimbului de informaţii şi a colaborării între structurile naţionale şi agenţiile internaţionale specializate în combaterea terorismului, controlul achiziţiei şi posesiei de arme, consolidarea de urgenţă a interoperabilităţii bazelor de date europene şi internaţionale şi dezvoltarea unui parteneriat pentru combaterea terorismului între UE şi statele din Nordul Africii, Orientul Mijlociu şi Balcanii de Vest“, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Ca o primă măsură urgentă, s-a decis ca investigarea reţelelor implicate în atentatele de la Bruxelles şi Paris şi a altor reţele similare să se facă prin eforturi naţionale comune ale agenţiilor specializate din statele membre. 

„O echipă comună formată din experţi naţionali va fi înfiinţată în cadrul Centrului European pentru Combaterea Terorismului din cadrul Europol pentru a investiga dimensiunile europene şi internaţionale ale ameninţărilor teroriste curente şi pentru a monitoriza ameninţările din partea luptătorilor străini, fluxurile de finanţare a terorismului şi traficului de armament, precum şi propaganda online“, se mai arată în comunicat.

„Un rol cheie în lupta împotriva terorismului îl vor juca unităţile de informaţii privind pasagerii, o directivă prin care să fie asigurată interoperabilitatea acestora urmând să fie adoptată în săptămânile următoare“, potrivit documentului.

Din partea României au participat la Consiliul JAI ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite