Magistraţii care au protestat pe treptele Palatului de Justiţie din Capitală au aprins lanternele de la telefoane. Protest tăcut în mai multe oraşe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Adevarul
Foto: Adevarul

Aproximativ 500 de magistraţi din Capitală au protestat în tăcere, luni seară, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, faţă de modificarea legilor justiţiei, dar şi faţă de modificările Codurilor penale. Proteste similare ale magistraţilor au avut loc în cursul zilei şi la Constanţa, Cluj-Napoca, Brăila, Slatina şi Braşov.

UPDATE 19.15 „Curtea de Apel Bucureşti se delimitează de acţiunile de protest desfăşurate în data de 18 decembrie 2017, lângă sediul acestei instituţii, la iniţiativa individuală a unor judecători”, arată un comunicat al instanţei bucureştene.

Totodată, Curtea de Apel Bucureşti a subliniat „necesitatea respectării prevederilor legale care reglementează statutul magistratului, a separaţiei puterilor în stat şi folosirea doar a pârghiilor pe care legea şi regulamentele le găsesc adecvate pentru exprimarea opiniilor.”

UPDATE 17.00 Câteva sute de magistraţi s-au strâns pe treptele Palatului de Justiţie din Bucureşti şi au aprins lanterenele de la telefoane. Aproximativ 500 de magistraţi din Capitală protestează în tăcere, luni seară, pe treptele Curţii de Apel Braşov, faţă de modificarea legilor justiţiei, dar şi faţă de modificările Codurilor penale. 

Protestul magistraţilor din Capitală are loc la această oră pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, magistraţii având coli A4 cu textul jurământului de credinţă: "Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apar drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".

Protestul se desfăşoară în tăcere. Şoferii claxonează în semn de susţinere atunci când trec prin faţa clădirii, iar trecătorii îi aplaudă. 

(Foto: Inquam Photos)

Protest magistrati. FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

(Foto: Inquam Photos)

image
Protest magistrati. FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că magistraţi de la mai multe instanţe din Capitală, dar şi judecători veniţi din ţară vor ieşi luni în faţa Curţii de Apel Bucureşti, începând cu ora 17.00, pentru a-şi manifesta nemulţumirile în legătură cu modificările ce ar putea fi aduse legilor justiţiei şi Codurilor penale.

(Foto: Adevărul)

protest magistrati

Proteste similare au avut loc astăzi în mai multe oraşe din ţară. 

Auditorii de justiţie au ieşit astăzi în faţa Institutului Naţional a Magistraturii şi s-au alăturat magistraţilor în protestul acestora împotriva modificării codurilor penale. (foto: facebook)

protest inm

Reacţia CSM

Şi preşedintele CSM, Mariana Ghena, preciza în scrisoarea deschisătransmisă luni preşedintelui Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, că există posibilitatea să se desfăşoare manifestări ale magistraţilor din anumite instanţe şi parchete "a căror amploare şi durată, la acest moment, nu pot fi estimate".

Magistraţii sunt nemulţumiţi de modificărilor aduse în Parlament la legile Justiţiei şi la codurile penal şi de procedură penală. Anunţul a fost făcut de fostul membru CSM, judecătorul Cristi Danileţ, care lucrează la Tribunalul Cluj. Potrivit acestuia, între orele 12.00-13.00, judecătorii şi procurorii din judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud vor ieşi în faţa tribunalelor. „Nu vom scanda, nu vom clama, nu vom avea afişe sau steaguri”, arată Danileţ. La acest protest ar urma să participe şi magistraţi din alte judeţe. 

Anunţul de pe facebook

Procurorii şi judecători şi-au explicat gestul, într-un anunţ postat pe facebook (foto), prin faptul că că deputaţii au adoptat legile Justiţiei „cu ignorarea avizului negativ din partea CSM, a voinţei exprimat de peste 4.000 de magistraţi şi a recomandările Comisiei Europene”.

protest magistrati

În cazul propunerilor de modificare a codurilor penale, acestea vor duce „la lipsirea organelor judiciare de instrumente juridice menite a asigura protecţia victimelor şi a asigura identificarea infractorilor, făcând astfel justiţia penală ineficientă”.

„Magistraţii români nu vor accepta nepăsători ca Parlamentul să dezbată legi date în favoarea infractorilor. Este o ruşine ceea ce se întâmplă. Legile nu se fac pentru anumite persoane”, a precizat Danileţ. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite