Sorin Ovidiu Vîntu a plagiat cartea ca să-şi reducă pedeapsa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Ovidiu Vîntu, un scriitor plagiator FOTO Adevărul
Sorin Ovidiu Vîntu, un scriitor plagiator FOTO Adevărul

Sorin Ovidiu Vântu trişează şi din spatele gratiilor. Cartea pe care a scris-o în închisoare pentru a i se reduce din pedeapsă cu 33 de zile din totalul pedepsei a fost plagiată masiv din alte lucrări.

Condamnat, în 29 iunie, la un an de închisoare, într-un dosar de şantaj în care victimă îi era fostul partener de afaceri Sebastian Ghiţă, Sorin Ovidiu Vântu a publicat o carte scrisă „pe genunchi“ pentru a i se reduce pedeapsa cu 33 de zile.

După ce, în urmă cu câteva zile, a prezentat în exclusivitate cartea „România - studiu comparativ între trei
epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare“, „Adevărul“ a analizat volumul scris de Sorin Ovidiu Vîntu în spatele gratiilor. Experţii consultaţi de „Adevărul“ au stabilit, fără dubii, că aşa-zisa analiză politico-economică făcută de Vîntu nu este altceva decât un conglomerat de texte copiate din alte opere.

PROFESORUL DORIN ISOC: „ESTE UN PLAGIAT CLAR“

Cartea „România - studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare“ are trei părţi: „Economia României – rătăcind între planuri şi pieţe“, „România – o ţară dezvoltată durabil în 2030?“ şi „O referinţă pentru România – Republica Cehă“.

Volumul este, practic, o compilaţie din diverse texte preluate, în mare parte, fără drept de către Sorin Ovidiu Vîntu, potrivit experţilor consultaţi de „Adevărul“.
De pildă, subcapitolul „Reintegrarea europeană a economiei româneşti“ conţine trei pagini de text (62, 63 şi 64) preluate în bloc, cu tot cu semnele de punctuaţie, din „Strategia naţională de dezvoltare economică a României pe termen mediu“, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Capitolul „Sectorul energetic: sensibilitati vechi si noi“ este, de asemenea, plagiat în mare parte. De data aceasta, sursa de inspiraţie a lui SOV a fost lucrarea „Elemente de strategie energetică  pentru perioada 2011 – 2035. Direcţii şi obiective strategice în sectorul energiei electrice“, publicată pe site-ul Ministerului Economiei.

În toate aceste cazuri, preluarea s-a făcut fără respectarea uzanţelor academice privind citarea, adică cu ghilimele sau alte forme de individualizare a textelor.
„Este un plagiat clar, fără niciun fel de dubii. Este preluare cuvânt cu cuvânt dintr-o lucrare publicată în limba română şi prezentată într-o altă lucrare tot în limba română, fără atribuire. Preluarea de text, care este repetată, nu are caracter exemplificator şi nu este procesată de autorul preluării“, a declarat pentru „Adevărul“ prof. univ. Dorin Isoc.

A COPIAT ŞI FORMULELE PERSONALE

facsimil vintu

Plagiatul a mers până într-acolo încât Sorin Ovidiu Vîntu a copiat până şi punctele de vedere proprii ale autorilor plagiaţi. „A făcut o gafă pe care au mai făcut-o şi alţii. A preluat puncte de vedere proprii ale altor autori: preluarea s-a facut cu tot cu nota personală a autorilor. În pasajele copiate apar formulări de genul „se poate estima...“, „este evident…“, care sunt sintagme profund personale. De aici rezultă că cel care a preluat nu doreşte să ia informaţia, ci textul în sine. Adică, fapta de plagiat este de necontestat“, a concluzionat Dorin Isoc. În total, peste 50 de pagini din cartea scrisă de Sorin Ovidiu Vîntu sunt suspecte de plagiat.

CINE L-A AJUTAT?

Dacă în partea a doua a cărţii, „România – o ţară dezvoltată durabil în 2030?“, se regăsesc zeci de pagini de text preluate fără drept din alte lucrări, partea I şi ultima par a fi scrise de alt autor. Nu numai stilul este diferit, care este mai riguros, dar şi modul de prezentare a informaţiei. Astfel, preluarea textelor din alte surse s-a făcut cu respectarea întocmai a uzanţele academice referitoare la citare. Ceea ce creează suspiciuni serioase că SOV ar fi autorul cărţii.

GENIUL LUI SOV: A SCRIS CARTEA ÎN TREI ZILE

Din spatele gratiilor, Sorin Ovidiu Vîntu se arată a fi genial. O dovedeşte nu numai conţinutul lucrării, dar şi timpul extrem de scurt în care a fost documentată. Mare parte a documentării volumului scris de SOV a fost făcută în doar câteva zile.


Ca orice lucrare care se respectă, cartea lui Vîntu prezintă la sfârşit o bibliografie cu lucările care l-au ajutat pe autor să-şi redacteze opera. Pe lângă cărţi, în bibliografie mai sunt trecute şi 15 site-uri ale unor instituţii, cum ar fi euromonitor.com, presidency.ro sau insse.ro. Toate aceste site-uri au fost accesate în doar trei zile, după cum se menţionează în bibliografie, la 10, 11 şi 12 august 2012.

PREFAŢĂ ELOGIOASĂ

Pentru a da cărţii mai multă „greutate“, Vîntu a avut grijă ca lucrarea să beneficieze de o prefaţă semnată de un specialist în economie.


Prefaţa este semnată de Octavian Dragomir Jora, lector universitar la Catedra de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE. „De interes pentru această carte mai este ceva. Faptul că ea nu este produsul unui demers academic, pătruns de un spirit educat de rigoarea cercetării; ea are însă o rigoare ad-hoc, rezultatul faptului că mecanismele prezentate, esenţialmente „economice“, au fost trăite, testate, tălmăcite, „în exerciţiul funcţiunii lor“…“, notează Octavian Dragomir Jora. ;


Vânătorul de plagiaturi

Prof. univ. dr. Dorin Isoc este fost cadru didactic al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), cercetător în domeniul ciberneticii. Este unul dintre fondatorii asociaţiei Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR), care-şi propune, printre altele, monitorizarea şi stimularea integrităţii academice. Dorin Isoc este, de asemenea, fondator al site-ului plagiate.ro, care conţine un index al operelor plagiate din România.


În noiembrie 2012, prof. univ. dr. Dorin Isoc a publicat o amplă lucrare despre plagiatură, intitulată „Ghid de acţiune contra plagiatului“. Ceea ce l-a motivat pe autor să scrie această carte a fost faptul că „în România, plagiatul este, deja, o boală foarte gravă, o sămânţă care a căzut foarte bine“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite