Şi ateii pot ajunge în Rai?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine poate ajunge în Rai? FOTO 2.bp.blogspot.com
Cine poate ajunge în Rai? FOTO 2.bp.blogspot.com

E demn de laudă faptul că noul Papă încearcă să promoveze toleranţa şi înţelegerea între oameni, indiferent de convingerile lor religioase.

Ieri, Papa Francisc a afirmat că şi cei care nu sunt creştini pot ajunge în Rai, inclusiv ateii.

Şi dă un exemplu din Biblie, din evanghelia după Marcu, capitolul 9. Papa ne vorbeşte despre discipolii lui Isus care împiedică o persoană din afara grupului să facă binele. „Se lamentează” -€“ a remarcat Papa la predică -€“ pentru că spun: „dacă nu e de-al nostru, nu poate să facă binele”. Dar Isus îi îndreaptăƒ: „Nu-l opriţi, lăƒsaţi-l să facムbinele”.
 
În interpretarea pe care Papa o dă Bibliei, apostolii lui Isus au dat dovadă de intoleranţă crezând că doar cei din grupul lor pot să fie buni. Şi Isus îi corectează, spunându-le se înşală, şi îi asigură că toţi oamenii sunt capabili să fie buni. În opinia Papei, Isus a venit să lărgească orizonturile oamenilor şi să le dea exemplul toleranţei şi al înţelegerii.
 
În continuare, Papa este şi mai direct, afirmând clar inclusiv ateii pot ajunge în Rai dacă fac binele. Nu doar catolicismul e calea spre Rai. Nu doar creştinismul este calea spre Rai. Nu doar religia este calea spre Rai.

Domnul ne-a mântuit pe toţi. Şi pe atei? Da, şi pe ei! Pe toţi.

O altă remarcă interesantă mi se pare condamnarea celor care cred că poţi să ucizi în numele religiei:

A spune că poţi să ucizi în numele lui Dumnezeu este o blasfemie

Puteti citi ştirea integral pe site-ul Radio Vatican: Cultura întâlnirii cu ceilalţi, fundamentul păcii: Papa, la Sf. Liturghie

Cred că îndemnul Papei spre pace şi înţelegere este unul demn de laudă. Şi sper că el va fi urmat de oamenii de toate religiile, nu doar catolici. Sper ca şi în ţările islamice într-o zi ateii vor fi în siguranţă şi nu vor mai fi ameninţaţi cu moartea. Sper că şi în România prejudecăţile împotriva ateilor să fie înlăturate. Şi sper că vom putea să dialogăm raţional şi civilizat şi vom putea face împreună lucruri bune.
 
Aşa că, dragi credincioşi, vreau să vă gândiţi la asta: Un om poate fi bun fără să creadă în Dumnezeu.
 
Eu nu cred în Rai. Dar cred în viaţa pe care o avem acum şi aici. Şi cred că tot ce putem face e să încercam să facem cât mai multe lucruri bune în această viaţă. Dar sunt de acord cu Papa Francisc, cred că putem toţi să facem lucruri bune, aici şi acum, indiferent de orientarea noastră religioasă. Sunt creştini buni, sunt musulmani buni, sunt atei buni. Şi asta e un motiv în plus ca toţi cetăţenii să fie trataţi la fel de către stat, indiferent de convingerile lor. Statul trebuie să rămână neutru din punct de vedere religios. De aceea e importantă separarea statului de biserică.

Haideţi să găsim lucrurile care ne apropie, nu cele care ne despart!

În spiritul dialogului şi toleranţei, vreau să ofer 5 invitaţii gratuite la evenimentul de sâmbată 25 Mai "Education, Science and Human Rights", pentru primii 5 credincioţşi care îmi trimit pe e-mail răspunsul la întrebarea „Pot ateii să ajungă în Rai?". Răspunsul trebuie să fie argumentat din perspectiva credinţei lor. 

Adresa mea de e-mail este cezar.maroti@gmail.com Astept mesajele voastre!
Mai multe detalii despre conferinţă şi invitaţi, se pot găsi pe Humanism România  sau pe pagina de Facebook.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite