Senatorul Victor Mocanu, condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu. „E o soluţie nedreaptă. Voi face apel”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Mocanu
Victor Mocanu

Senatorul Victor Mocanu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, a fost condamnat, joi, de către judecătorii instanţei supreme la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul Maternitatea, iar fostul director din CJ Constantin Lungu a primit trei ani, tot cu executare. Sentinţele pot fi atacate cu apel.

Mocanu a fost găsit vinovat de 14 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată.

”Cât am primit? Trei ani şi jumătate? Cu executare? Nu ştiam, sunt nevinovat în continuare. E o soluţie nedreaptă. Voi face apel”, a declarat, joi, pentru News.ro senatorul Victor Mocanu.

Aceasta este prima condamnare dată într-un dosar de mare corupţie, după ce Curtea Constituţională a motivat, pe 6 luni, decizia privind abuzul în serviciu. Potrivit motivării, incriminarea se poate face doar în baza încălcării unei legi promulgate de preşedinte sau a unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, nu şi în baza unor hotărâri de guvern sau a altor reglementări secundare, iar „funcţionarul public” este definit în sens larg, Curtea acceptând norma, dar afirmând că nu ştie dacă aceasta a fost şi intenţia legiuitorului.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Senatorul PSD Victor Mocanu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, el fiind acuzat de 17 fapte de abuz în serviciu contra intereslor publice. Alături de el au mai fost trimişi în judecată patronul firmei Medical Finance Projects din Bucureşti, Daniel Mihai Bădic, fostul director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii din CJ Buzău, precum şi Eugenia Husea, reprezentanta firmei din Bucureşti.

Mocanu este acuzat că în 2012 a încheiat în numele CJ Buzău 8 contracte cu firma Medical Finance Projects, pentru furnizarea de echipamente medicale pentru noua Maternitate a Spitalului Judeţean Buzău, care a fost inaugurată cu mare fast în plină campanie electorală, pe 1 iunie 2012. Maternitatea nu funcţiona însă nici la jumătate de an de la inaugurare, pentru că aparatele fie nu fuseseră livrate, fie erau inoperabile, pentru că maternitatea nu le putea întreţine sau folosi. De asemenea, preţurile aparatelor fuseseră mult umflate.
Procurorii DNA arată acum că, în perioada 6 aprilie-14 mai 2012, Victor Mocanu s-a înţeles cu Daniel Mihai Bădic, patronul firmei bucureştene şi a semnat cele 8 contracte de furnizare de echipamente medicale, dintre care 7 de achiziţie directă şi unul de închiriere, "prin încălcarea atribuţiilor de serviciu avute în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău".

Mocanu "a aprobat efectuarea plăţilor în condiţiile în care echipamentele medicale obiect al contractelor de achiziţie directă, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic", arată procurorii DNA.
Directorul de achiziţii Constantin Lungu a întocmit acte false, pentru a sprijini aceste achiziţii, iar Eugenia Husea, reprezentanta firmei Medical Finance Projects, a luat parte la simularea unor proceduri pretinse de achiziţii publice, obţinând oferte de preţuri supraevaluate pe care le-a înaintat CJ Buzău.

CJ Buzău a plătit către firma bucureşteană 503.563 de euro, fără TVA, în baza acestor contracte păguboase şi supraevaluate. La acest prejudiciu se mai adaugă încă aproximativ 125.000 de euro, care reprezintă valoarea plăţilor efectuate în baza contractelor de cumpărare directă, fără ca bunurile să fie livrate.
Pentru a acoperi prejudiciul, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri imobile ale inculpaţilor.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite