„Rezist“ pe caniculă în Piaţa Victoriei. Ziua 189. Cine sunt oamenii care încă protestează în Piaţa Victoriei - între lupta pentru pământ şi manifestul anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele din Piaţa Victoriei continuă şi în ziua 189, care chiar dacă mercurul din termometre se apropie de 40 de grade. Mişcarea a reuşit să adune, luni, în jurul orei nouă seara, 25 de protestari. Motivaţiile celor prezenţi în faţa guvernului sunt diferite: unii protestează pentru a-şi recupera pământurile, alţii manifestă în continuare pentru că sunt la fel de nemulţumiţi, ca în iarnă, de guvernanţi şi de lipsa de independenţă a justiţiei.

Ziua 189 de Rezistenţă în Piaţa Victoriei, ora 18.30. Este o zi toridă de vară. În faţa guvernului sunt prezenţi trei bărbaţi trecuţi de prima tinereţe, care stau pe nişte scaune de plastic sub o umbrelă.  În genţile aşezate lângă scaune au câteva haine de schimb, vreo 10 sticle cu apă şi câteva ziare. Din cauza căldurii, arată puţin moleşiţi, iar pielea le este roşie de la cât au stat în soare. Spun că au intrat în greva foamei pentru că vor ca statul să le facă dreptate. Sunt sosiţi de câteva zile în Bucureşti.

Doi dintre ei sunt din Constanţa. Au venit să manifeste în faţa Guvernului pentru că vor să îşi recapete terenurile confiscate pe nedrept de către Primăria Constanţa pentru putea construi Podul de la Agigea. Celălalt este din Gorj. Îl cheamă Gruianu Gheorghe şi este consilier ALDE. Spune că nu îi este frică dacă partidul său va afla că participă la protest pentru că motivaţia sa este cu mult mai importantă faţă interesele de partid.  În urmă cu trei ani, i-a fost luat abuziv un teren pe care l-a moştenit de la rudele sale. Nu vrea nici în ruptul capului să renunţe la acesta, fiind convins că instanţa a comis un abuz atunci când s-a pronunţat nefavorabil lui.

image

Pe un rând format din stâlpi de fier sunt două pânze colorate uriaşe pe care scrie „REZIST“ şi „INSIST“. În jur sunt pancarte cu mesaje precum: „Art 133 (1) din Constituţia României: Consiliul Superior al Magistraturii este garantul indepedenţei justiţiei“, „DNA şi Laura, scapă-ne de Liviu Dragnea“, „Dragnea, eroii de la Mărăşeşti, ce drept ai tu să-I pomeneşti“.

Protestari de iarna trecută „rezistă“ şi în ziua 189

Mai pe seară, ajung şi alţi protestatari, aparent de toate vârstele şi din toate categoriile sociale, dacă ai judeca după îmbrăcăminte. Femei şi bărbaţi, deopotrivă. Au venit cu bidoane de apă pe care le folosesc pentru a stropi asfaltul din când în când, ca să se mai răcorească.

„Am venit aproape zilnic încă din 1 februarie. Am lipsit pe ici, pe colo, însă doar dacă a fost ceva important. Am toate motivele să ies în stradă pentru binele poporului. Noi, aici, nu protestăm doar împotriva Guvernului, ci şi faţă de toţi parlamentarii din toate partidele care alcătuiesc coaliţia de guvernare. Ordonanţa 13 a devenit o chestiune emoţională pentru mine, cum  a devenit pentru toţi românii. Faptul că s-a abrogat  şi a apărut ordonanţa 14 nu m-a făcut să renunţ“,  spune  o  fată minionă, creaţă. Are tocuri şi ruj roşu pe buze. O cheamă Evelina. Are 33 de ani şi lucrează ca director al unei firme comerciale.

„Când am venit în iarnă nu cunoşteam pe nimeni. Veneam doar dintr-o convingere personală. Cu timpul am început să ne cunoaştem între noi, am devenit o comunitate. Unii dintre noi ieşim seara la bere după protest. Eu nu am mai participat la alte proteste până acum.

„Ceilalţi protestatari ne-au abandonat“

„Suntem undeva la câteva zeci de persoane care continuăm să protestăm. Ştim că poate mişcarea noastră nu mai are acelaşi impact, dar cu siguranţă îi deranjăm pe guvernanţi. Este adevărat că standardele au fost foarte ridicate din momentul  în care în piaţă au participat sute de mii de oameni. Uneori am fost cuprinşi de  un sentiment de frustrare pentru că ceilalţi protestatari ne-au abandonat, cât şi de nervozitate pentru că avem impresia că românilor nu le mai pasă de lupta anticorupţie din ţara lor. Nici familiile noastre nu ne mai sprijină, pe motiv că venim aici şi doar ne pierdem timpul“, a mărturisit Evelina.

Un bărbat în jur de 40 ani, cu barbă şi îmbrăcat în haine negre, îi coordonează pe ceilalţi manifestanţi pentru a aşeza steagul României pe  nişte stâlpi.  „Am două fetiţe gemene acasă. Zilele trecute am fost cu una dintre ele la spital. M-am îngrozit de ce am văzut acolo. Pentru ele, ies în primul rând. Cerem acelaşi lucru pe care îl voiam şi în iarnă: demisia guvernului! Chiar dacă este o nouă formulă, coafată pe ici, pe colo, de fapt, în spate, sunt aceiaşi oameni. Mai bine de trei sferturi din vechea gardă se regăsesc în actualul Guvern. Cum adică? Îi retragi, iar pe urmă îi bagi la loc. Ei chiar îşi bat joc de noi. A fost o manevră de circ, care ne-a scârbit“, afirmă acelaşi protestatar.

La ora nouă seara fac un cerc şi încep să cânte imnul României, ţinând telefoanele luminate în mână. La scurt timp, se apropie de Palatul Victoria şi încep să scandeze: „ PSD, ciuma roşie“, „Fără graţiere, România cere“,  „ CCR, sluga PSD“ şi  „DNA să vină să vă ia“. 

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite