Victor Ponta, despre protestul poştaşilor:„Poşta Română trăieşte pentru că noi continuăm să plătim pensiile astfel”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mulţi poştaşi au protestat luni şi marţi în toată ţara FOTO Adevărul
Mai mulţi poştaşi au protestat luni şi marţi în toată ţara FOTO Adevărul

Angajaţii Poştei Române care au protestat, luni şi marţi, în faţa oficiilor poştale, au decis să reia lucrul. Oamenii au fost nemulţumiţi pentru că cei din conducerea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) vor să impună un număr de zile neplătite şi să reducă programul de lucru pentru toţi salariaţii.

UPDATE 17.41 Premierul Victor Ponta apreciază că întârzierea plăţii pensiilor din cauza grevei poştaşilor este „inadmisibilă”, având în vedere importanţa contractului încheiat de Guvern cu Poşta Română.


„În primul rând, e nedrept faţă de pensionari, iar în al doilea rând Poşta Română mai trăieşte în special prin faptul că noi, Guvernul, continuăm să plătim pensiile prin poştă”, a spus Ponta.


Premierul a admis, însă, că sunt probleme la compania naţională de curierat. „Am văzut problema de la Poşta Română, noi am preluat Poşta nu doar în faliment, ci şi cu uriaşe datorii şi fraude comise de vechea conducere. Încercăm să salvăm Poşta Română şi să avem o privatizare de succes.Dacă cei de la Poşta Română au un necaz pe care-l înţeleg şi pe care trebuie să-l rezolvăm împreună, asta nu înseamnă că te răzbuni pe pensionari”, a mai spus Ponta.

UPDATE 16.40 Poşta Română ar putea să disponibilizeze în acest an un număr de 4.000 de salariaţi, din totalul de 32.000, ca urmare a scăderii volumului de prestaţii poştale, numărul fiind estimativ şi calculat în baza normativului de activitate din 2011, a declarat marţi liderul sindical Matei Brătianu.

„Pe baza normării activităţii poştale de la nivelul 2011, un număr de 4.000 de salariaţi din Poşta Română pot fi luaţi în calcul pentru a fi disponibilizaţi în acest an. Sindicatul a agreat propunerea care vizează diminuarea numărului de personal decât reducerea programului de muncă şi, implicit, a salariilor unui număr de angajaţi cuprins între 8.000 şi 10.000”, a spus Brătianu.

El a adăugat că, din infomaţiile prezentate de conducerea Poştei Române, societatea nu poate achita salarii compensatorii, întrucât pe baza veniturilor estimate pentru acest an compania poate plăti salariile celor 32.000 de angajaţi până la 30 septembrie.

„Cei care vor fi disponibilizaţi vor primi ajutor de şomaj timp de 12 luni şi 15-20 salarii lunare compensatorii, la nivelul de încadrare. Pentru acordarea salariilor compensatorii trebuie însă ca Poşta Română să fie inclusă, prin hotărâre de Guvern, în anexa OUG 116/2006 privind protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective”, a spus Brătianu.

UPDATE 14.05 Greva spontană declanşată, marţi dimineaţă, de aproximativ 400 de angajaţi ai Poştei din Cluj s-a încheiat, toţi salariaţii reluându-şi activitatea, a precizat  liderul de sindicat din cadrul Poştei Cluj, Carol Şinka.

Carol Şinka a menţionat că şi angajaţii celor 14 oficii poştale din judeţul Cluj care se mai aflau în grevă au renunţat la proteste, iar activitatea a fost reluată în totalitate. 

„Şi cei circa 200 de angajaţi care mai protestau s-au reîntors la lucru. Angajaţii aşteaptă un răspuns din partea conducerii Companiei Naţionale Poşta Română pentru a decide acţiunile de protest de miercuri”, a spus Şinka

UPDATE 12.25 Protestul angajaţilor din Poşta Română s-a extins şi în Capitală, fiind închise 20 de oficii poştale şi Centrul de tranzit, locul în care ajunge toată corespondenţa şi de unde se distribuie către unităţi, a declarat preşedintele filialei Bucureşti a Sindicatului Lucrătorilor din Poşta Română (SLPR), Marin Ciubeică.

Liderul filialei Bucureşti a SLPR a spus că angajaţii Centrului Tranzit s-au alăturat protestului declanşat de lucrătorii din oficiile poştale, în jurul orei 10.30 fiind întreruptă activitatea.

Marin Ciubeică a precizat că la Centrul Tranzit Bucureşti lucrează, în ture, între 600 şi 700 de persoane, în acest moment fiind în faţa instituţiei cei care erau de serviciu, adică aproximativ 150 de persoane.

UPDATE 11.15 Numărul angajaţilor Poştei Române din judeţul Cluj care au declanşat, marţi, o grevă spontană a ajuns la aproximativ 400, fiind întreruptă activitatea în 15 din cele 41 de oficii poştale din judeţ, potrivit Mediafax.

Liderul de sindicat din cadrul Poştei Cluj, Carol Şinka, a declarat că în judeţul Cluj au declanşat greva spontantă aproximativ 400 de angajaţi din 15 oficii poştale din cele 41 existente în judeţ.

„Oamenii au întrerupt activitatea şi au ieşit în faţa sediilor oficiilor pentru că se tem că nu vor face faţă greutăţilor de zi cu zi dacă li se reduc salariile în urma reducerii normei de lucru. Un angajat al Poştei are un salariu mediu de circa 1.000 de lei, iar unii dintre ei vor ajung cu salariile înjumătăţite. Din cei aproximativ 950 de angajaţi ai Poştei din judeţul Cluj, circa 400 vor fi afectaţi de această diminuare de salariu în diferite procente”, a spus Şinka.

El a dat asigurări că pensiile vor fi plătite de către poştaşi, în pofida grevei declanşate.

Aproape jumătate dintre cei aproximativ 400 de protestatari s-au adunat în curtea Oficiului Poştal de Distribuire Centralizată din zona Gării din Cluj-Napoca, unde stau în curte şi aştepată rezolvarea situaţiei.

UPDATE 10.15  Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, marţi, că nu crede că se va întrerupe plata pensiilor în urma protestelor de la Poştă, întrucât comisioanele pentru acest serviciu reprezintă o parte importantă în veniturile companiei şi, dacă nu se respectă contractul, se pot aplica reduceri.

Mariana Câmpeanu a spus că mizează pe buna înţelegere a factorilor poştali, precizând că nu crede că cineva se poate gândi să nu plătească la timp pensia, şi aşa mică.

„Cred că sunt metode prin care să se poată face această plată, mai ales că sunt condiţii contractuale care trebuiesc îndeplinite”, a precizat ministrul Muncii.

Ea a adăugat că sindicaliştii din Poşta Română nu au sesizat niciodată Ministerului Muncii vreo problemă legată de relaţia cu angajatorul, prin urmare nu au parcurs căile legale pentru declanşarea unei greve.

Liderul filialei Bucureşti a Sindicatului Lucrătorilor din Poşta Română, Marian Ciubeică, a spus că oficiile poştale 39, 35, 7, 53, 61, 6, 8, 38, 72, 20, 12, 82, 10 şi 4 din Capitală sunt închise în acest moment, alte unităţi urmând să fie închise.

Preşedintele filialei Bucureşti a SLPR susţine că după protestele de luni nu a existat nicio reacţie din partea conducerii Companiei Naţionale Poşta Română, "nici măcar un telefon", ceea ce face ca nemulţumirea oamenilor să crească.

„Este pentru prima oară în 23 de ani când se întâmplă aşa ceva”, a spus Marian Ciubeică.

Potrivit fostului şef al Casei de Pensii Doina Pârcălabu, 14 mai este prima zi în care se distribuie pensiile prin intermediul factorilor poştali.

30 de angajaţi de la Oficiul de Tranzit din Focşani au refuzat în această dimineaţă să mai livreze către pachetele de valori către oficiile de poştă. Astăzi era prima zi de plată a pensiilor către cei aproximativ 100.000 de pensionari din judeţul Vrancea. Acest lucru nu va mai fi posibil, după ce mai mulţi angajaţi de la Oficiul de Tranzit au refuzat astăzi să livreze pachetele de valori către oficiile poştale, după ce angajaţii au rămas fără maşini.

Peste o sută de angajaţi din mai multe oficii poştale din judeţul Cluj au declanşat, marţi dimineaţă, o grevă spontană, în semn de solidaritate cu acţiunile colegilor din Bucureşti şi nemulţumiţi de diminuarea normelor de lucru.

Liderul de sindicat din cadrul Poştei Cluj, Carol Şinka, a declarat, marţi, că au intrat în grevă spontană angajaţii de la cel puţin şase oficii poştale din Cluj-Napoca, Câmpia Turzii şi Dej.

„Peste o sută de angajaţi din cel puţin şase oficii poştale din Cluj-Napoca - oficiile nr. 1, 13, 11 şi 6, dar şi de la două oficii din Câmpia Turzii şi Dej - au declanşat o grevă spontană, în semn de solidaritate cu colegii din Bucureşti, dar şi în semn de protest faţă de diminuarea normelor de lucru. Este vorba despre angajaţii din tura de dimineaţă care au încetat activitatea şi au ieşit în faţa sediilor oficiilor, dar şi de factori poştali”, a spus Şinka.

Acesta nu a putut preciza cât va dura acţiunea de protest.

Peste 1.500 de poştaşi au protestat ieri, în Capitală 

După ce peste 1.500 de poştaşi au protestat ieri, Preşedintele Sindicatului Poşta Română, Matei Brătianu, a precizat că angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că ar urma să li se impună între una şi patru zile neplătite, iar pentru acest lucru nu este necesară consultarea sindicatelor, întrucât există o prevedere în Codul muncii care permite acest lucru.

Poştaşii din Bucureşti sunt nemulţumiţi şi de faptul că le-a fost anulată o cursă pe zi, deşi aceştia sunt obligaţi să facă două curse zilnice din cauza volumului mare de corespondenţă.

Liderul sindical a mai spus că oamenii sunt nemulţumiţi şi din cauza faptului că cei din conducerea CNPR refuză să facă disponibilizări colective în urma cărora oamenii ar primi salarii compensatorii şi ar putea să beneficieze de indemnizaţie de şomaj, preferând să reducă programul de lucru cu o oră sau două pentru toţi salariaţii, ceea ce ar putea atrage şi o reducere salarială de 15-20%.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite