Procurorii DNA cer o condamnare mai mare pentru şantajul lui Dan Voiculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu ar putea primi o pedeapsă mai mare în dosarul „Şantajul Antenelor“, după ce DNA a atacat sentinţa de la fond
Dan Voiculescu ar putea primi o pedeapsă mai mare în dosarul „Şantajul Antenelor“, după ce DNA a atacat sentinţa de la fond

Procurorii anticorupţie sunt nemulţumiţi de pedepsele date de Curtea de Apel Bucureşti în procesul „Şantajului Antenelor” şi cer Curţii Supreme să dea condamnări mai dure în cazul celor implicaţi. Ei susţin că postul de televiziune Antena 3, achitat în faza de fond a procesului, este vinovat de complicitate la şantaj.

Directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru şantaj, ar trebui să primească o sentinţă mai mare, potrivit procurorilor DNA.
Alexandrescu a fost găsit vinovat, pe 12 mai 2016, de şantajarea directorului RCS&RDS, Ioan Bendei. Totul s-ar fi făcut prin intermediul unei campanii de presă, care ar fi avut ca miză să-l forţeze pe Bendei să semneze un contract comercial în favoarea trustului Intact.

Argumentele DNA pentru o condamnare mai dură: şantajul s-ar fi făcut prin mass-media, trustul de presă Intact fiind unul cu impact şi  valoarea ridicată a sumei ce face obiectul şantajului - 35 de milioane de euro. „Vorbim de un gigant reprezentat de conglomeratul media şi de persoanele din spatele acestuia”, arată procurorii. Un alt argument: lipsa de scrupule a şefului Antena Group. „Inculpatul nu a reacţionat nici măcar la rugăminţile părţii vătămate de a nu fi discreditată în ochii copiilor săi”, arată DNA.

„Depuneţi hârtii, tăticule”

Procurorii DNA susţin că Dan Voiculescu a primit prea puţin doi ani de închisoare pentru complicitate la şantaj.

Curtea de Apel i-ar fi reţinut doar circumstanţe atenuante şi nu i-a aplicat un spor de pedeapsă pentru concursul de infracţiuni. De asemenea, nu s-ar justifica reţinerea unei bune conduite a mogulului, deoarece acesta execută în prezent o condamnare de 10 ani de închisoare, pentru spălare de bani. Potrivit motivelor depuse de DNA, Voiculescu ar fi încercat să facă un denunţ calomnios împotriva lui Bendei. „Atestă o atitudine de intimidare a părţii vătămate, cu scopul discreditării acesteia”, arată DNA. Acest lucru reiese dintr-o  discuţie cu fata sa, Camelia Voiculescu: „Să semneze un denunţ calomnios”, „depuneţi plângere penală împotriva lu’ RCS”, „Depuneţi hârtii, tăticule, că nu pe vorbe se face treaba”.

Un alt motiv de circumstanţă agravantă, în cazul lui Dan Voiculescu, este iniţierea unor acţiuni politice care să trateze pretinsele abuzuri ale procurorilor, inclusiv prin amendamente legislative, în scopul de a intimida procurorii. Mai multe interceptări dintre Voiculescu şi fiica sa, Camelia, ar dovedi acest lucru.  „Asta poate să facă clasa politică, că e rolul Parlamentului să facă legi în România. Şi, după părerea mea, trebuie urgent făcută o... un amendament la legea magistraţilor, că există o lege a lor... ... unde trebuie spus: «Dom’le, dacă judecătorul judecă şi orice judecată umană poate avea eroare şi nu e cazul să spunem decât dacă este cu rea intenţie dovedită»... la procurori nu se pune problema pentru că la procurori, repet, ei nu sunt puşi să judece”, explica Voiculescu. Probele împotriva mogulului: mai multe convorbiri telefonice şi ambientale.

În cazul Cameliei Voiculescu, condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la şantaj, procurorii DNA susţin că reţinerea circumstanţelor atenuante este nejustificată. Ei cer o condamnare cu executare în penitenciar. „Avea puterea de a comanda unei publicaţii modalitatea în care aceasta să abordeze un subiect, inclusiv prin mascarea adevăratelor intenţii sub forma unui «demers jurnalistic»”, se arată în motivele DNA.

Delegaţia lui Mihai Gâdea

În mod similar, procurorii DNA cer condamnări în cazul celorlalte persoane sau firme implicate în dosar: fostul şef al Fiscului, Şerban Pop (2 ani de închisoare), Antena Group (amendă de 350.000 de lei), societatea Intact Publishing - care editează „Jurnalul Naţional” (achitată), directorul general al Intact Publishing, George Daniel Matiescu (achitat) şi postul TV Antena 3 (achitat).

În cazul postului Antena 3, procurorii DNA atrag atenţia că vinovăţia este dovedită de mai multe discuţii dintre Sorin Alexandrescu şi Dan Voiculescu. „Cum merge treaba cu RCS-ul?”, întreba mogulul. „Lucrăm, deja avem pe posţ ceva”, spunea Alexandrescu. De asemenea, o altă discuţie, în care mogulul avansează ideea formării unei delegaţii  „de oameni serioşi” în frunte cu Gâdea Mihai, directorul Antena 3, care să se ducă să-i ceară socoteală lui Ioan Bendei că a depus un denunţ la DNA. „Chiar dacă Gâdea Mihai ca director de drept al Antena 3  nu avea nicio idee iniţială cu privire la scopul real pentru care acest post TV lansa atacuri la adresa RCS&RDS, inculpaţii Voiculescu, ca unice persoane cu putere de decizie în fapt, au săvârşit faptele cu vinovăţie, iar răspunderea lor atrage şi răspunderea persoanelor juridice pe care le controlau”, arată procurorii DNA. Curtea Supremă începe judecarea apelului pe 23 septembrie 2016. Toţi cei implicaţi susţin că sunt nevinovaţi şi cer achitarea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite