Ponta lansează un proiect ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României a tăiat ieri panglica proiectului imobiliar Palas din Iaşi, declarat ilegal prin două sentinţe definitive şi irevocabile.

Numeroşi reprezentanţi ai USL s-au reunit ieri-dimineaţă în capitala Moldovei, pentru a participa la inaugurarea unei investiţii de peste 200 de milioane de euro, scoasă în afara legii de instanţele judecătoreşti.

Este vorba de controversatul proiect Palas, construit în spatele Palatului Culturii din Iaşi, pe un teren de 12 hectare, pus la dispoziţie de Primărie firmei Iulius Group.

Alaiul a fost condus de însuşi premierul Victor Ponta care a ţinut să fie prezent la ceremonia organizată de omul de afaceri Iulian Dascălu, supranumit „regele mallurilor". De la eveniment nu au lipsit primarul PSD Gheorghe Nichita şi deputaţii PNL Relu Fenechiu şi Cristian Adomniţei.

Deşi o parte a complexului imobiliar - teatrul de vară, două hoteluri şi un centru comercial - se află încă la stadiul de şantier, oaspeţii au ridicat în slăvi ansamblul urbanistic.

„Am considerat că oricine ocupă funcţia de premier trebuie să vină şi să-i felicite pe cei care şi-au pus energia şi cariera, economică şi politică, în balanţă, şi au reuşit să dovedească ceea ce nu se întâmplă prea des în România, că atunci când începi un proiect important poţi să-l duci şi la sfârşit", a declarat Ponta înainte de a tăia panglica Palasului. 

Ce spun sentinţele Justiţiei

Ceea ce a uitat primul ministru să amintească este că proiectul inaugurat ieri la Iaşi, printr-o slujbă religioasă şi câteva discursuri electorale, a fost declarat ilegal, în cel puţin două rânduri, de către Justiţie.

Astfel, în noiembrie 2010, Curtea de Apel Oradea a decis anularea tuturor hotărârilor Consiliului Local Iaşi din 2004 şi 2005 (facsimil), prin care a fost aprobată asocierea dintre Primărie şi Iulius Group. În baza acelor hotărâri, terenul în cauză era trecut din domeniul public în cel privat al municipalităţii şi dat în concesiune lui Dascălu.

Actul de asociere, prin care s-a ocolit licitaţia, a fost contestat în instanţă de mai mulţi oameni de afaceri. După patru ani de procese, magistraţii orădeni declarau ilegale documentele care stăteau la baza proiectului şi dispuneau revenirea terenului în patrimoniul public. Primăria Iaşi a refuzat să pună în aplicare această sentinţă, cerând în martie anul trecut revizuirea, printr-o cale extraordinară de atac.



În aprilie 2012, Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat, menţinând verdictul iniţial: „Respinge revizuirea precizată ca nefondată. Respinge cererea de suspendare a executării deciziei Curţii de Apel Oradea ca rămasă fără obiect.

Irevocabilă", se arată în hotărârea magistraţilor bucureşteni. Autorităţile locale au ignorat şi această decizie judecătorească, iar investitorul privat a continuat să construiască nestingherit.

Nici celelalte instituţii ale statului, precum Prefectura, care ar fi trebuit să oprească lucrările în termen de 30 de zile, nu au ţinut cont de sentinţele respective.

Alba-neagra cu terenul

Situaţia juridică a terenului s-a schimbat de mai multe ori între timp. După sentinţa de la Oradea, a fost trecut înapoi din domeniul privat în cel public al municipiului. Pentru ca, la începutul lunii trecute, să ajungă din nou în domeniul privat, printr-o hotărâre a Consiliului Local.

Dar cea mai flagrantă ilegalitate este alta. Aproape jumătate din suprafaţa pe care s-a construit Palasul nu aparţinea de fapt Primăriei, ci Consiliului Judeţean Iaşi.

O altă neregulă a proiectului este cea a valorii terenului pus la dispoziţie. Iniţial, cele 12 hectare erau evaluate la 50 de euro pe metru pătrat, de aproape 20 de ori mai puţin decât preţul real de piaţă. Ulterior, s-a stabilit o valoare medie de aproximativ 300 de euro pe metru pătrat. Adică oricum de trei ori mai puţin decât se cere în zonă.

Ponta îl crede pe Nichita

Întrebat ce părere are despre faptul că, prin prezenţa sa la inaugurare, girează un proiect scos în afara legii de două instanţe judecătoreşti, primul ministru a răspuns senin: „L-am întrebat pe primar care este situaţia juridică a proiectului, pentru că dacă citesc o anumită parte a presei aflu că e un lucru îngrozitor ce s-a întâmplat aici, un dezastru, iar dacă citesc o altă parte din presă, aflu că-i cel mai important proiect edilitar din Moldova. Mi-a arătat foarte clar care sunt deciziile instanţei şi am venit ca jurist, dar şi ca prim-ministru, cu inima împăcată să inaugurez acest proiect care înseamnă o altă faţă pentru Iaşi, înseamnă locuri de muncă şi înseamnă foarte multe taxe şi impozite pentru Primăria Iaşi. Am făcut această verificare înainte să vin".

În ciuda zâmbetelor schimbate ieri de primarul Nichita cu milionarul Dascălu, Primăria se judecă încă pentru redevenţa de 1,3 milioane de euro pe care investitorul privat trebuia să o achite până acum. În timp ce din cota de profit de 21% care revenea municipalităţii au ajuns la bugetul local doar câteva zeci de mii de euro.

"Am venit ca jurist, dar şi ca prim-ministru, cu inima împăcată să inaugurez acest proiect care înseamnă o altă faţă pentru Iaşi."

Victor Ponta prim-ministru

Cronologia proiectului

- Decembrie 2004: În ultima şedinţă din an, consilierii locali votează o hotărâre de asocierea între Primărie şi un investitor local pentru proiectul Palas.

- Ianuarie 2006: Începe urmărirea penală împotriva primarului, a consilierilor care au făcut parte din comisia de negociere a proiectului Palas şi a unor funcţionari din Primărie pentru abuz în serviciu  şi fals.

- Mai 2010: Nichita şi ceilalţi învinuiţi sunt scoşi de sub urmărire penală, pe motiv că faptele există, dar s-au prescris în trei ani de cercetări.

- Noiembrie 2010: Curtea de Apel Oradea emite sentinţa definitivă şi irevocabilă prin care sunt anulate hotărârile Consiliului Local Iaşi din 2004 şi 2005, prin care Iulius Group primea în concesiune terenul de 12 hectare din centrul oraşului.

- August 2011: Un raport al Corpului de Control al Ministerului Dezvoltării confirmă faptul că lucrările la proiectul Palas nu au acoperire legală.

- Aprilie 2012: Curtea de Apel Bucureşti respinge calea de atac extraordinară a Primăriei Iaşi împotriva sentinţei magistraţilor orădeni şi menţine decizia privind ilegalitatea scoaterii terenului din domeniul public.

- Mai 2012: Deşi nu toate clădirile au fost finalizate, complexul imobiliar este inaugurat în prezenţa premierului Victor Ponta şi a altor politicieni.

Susţinătorii Palasului

Principalul susţinător al controversatului proiect imobiliar din Iaşi a fost de la bun început primarul PSD Gheorghe Nichita, în ciuda dezavantajelor pentru instituţia pe care o conduce.

De altfel, el a fost cercetat penal de procurorii de la DNA Bucureşti pentru abuz în serviciu şi fals în documente publice, întrucât a trecut în mod ilegal din domeniul public în cel privat al municipalităţii un teren care aparţinea, pe jumătate, Consiliului Judeţean. Edilul a fost scos de sub urmărire penală la scurt timp după ce faptele s-au prescris.

Alt aliat al Palasului este deputatul PNL Relu Fenechiu, care a recunoscut că a făcut lobby la fostul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, pentru a obţine un aviz în locul unui Plan Urbanistic General pentru Construcţii Protejate, aşa cum prevede legea. Parlamentarul, care spunea că a sprijinit proiectul în interesul ieşenilor, a primit cadou o clădire din complex, în care va funcţiona un hotel cu patru stele.

La ceremonia de ieri a mai fost prezent şi deputatul PNL Cristian Adomniţei, fost ministru al Educaţiei şi candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean. Înainte de a intra în politică, el a fost angajatul lui Iulian Dascălu, ca diriginte de şantier la Iulius Mall.

Binecuvântare publicitară de la Patriarhul Daniel

Proiectul Palas a primit şi girul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Deşi nu a fost prezent ieri la inaugurare, Prea fericitul Daniel a trimis un mesaj care a fost citit după slujba de sfinţire a complexului imobiliar.

„Am acordat binecuvântarea noastră în anul 2007 pentru  lansarea proiectului Palas Iaşi desfăşurat printr-un parteneriat public-privat, deoarece am apreciat modul în care compania Iulius Group şi-a dezvoltat activitatea economică şi comercială. Modernitatea arhitectonică a noului ansamblu în dialog cu urbanistica tradiţională a oraşului celor şapte coline arată vocaţia românească de înnoire fără pierderea identităţii, curajul, inteligenţa şi iubirea faţă de urbea natală a unui tânăr ieşean, experimentat investitor în domeniul imobiliar, domnul Iulian Dascălu, preşedinele companiei Iulius Group", a scris înaltul ierarh despre cel căruia i-a pus pirostriile, în Italia, pe vremea când era Mitropolit al Moldovei.

image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite