Peste 20 de persoane, audiate într-un dosar de trafic de migranţi. În acest dosar s-au făcut percheziţii două zile la rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii DIICOT au făcut mai multe percheziţii în Bucureşti FOTO Arhivă Adevărul
Procurorii DIICOT au făcut mai multe percheziţii în Bucureşti FOTO Arhivă Adevărul

Peste 20 de persoane, printre care cetăţeni din Pakistan, Camerun, Congo şi Afganistan, au fost duse la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Timişoara pentru a fi audiate într-un dosar de trafic de migranţi, unsprezece dintre ele fiind suspectate că făceau parte din gruparea infracţională.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de DIICOT, procurorii din Timişoara şi poliţiştii de frontieră au destructurat un grup infracţional organizat constituit din cetăţeni din România, Pakistan şi Camerun şi specializat în traficul de migranţi.

Anchetatorii au făcut duminică şi luni dimineaţă percheziţii în judeţele Timiş, Alba şi municipiul Bucureşti. În urma acţiunii au fost duse la audieri 22 de persoane din Pakistan, România, Camerun, Congo şi Afganistan, unsprezece dintre ele fiind suspectate de apartenenţă la grupul infracţional organizat specializat în trafic de migranţi.

Potrivit unor surse judiciare, celelalte 11 persoane sunt cetăţeni care ar fi urmat să fie ajutaţi să treacă ilegal graniţa României spre Ungaria, pentru a ajunge în Spaţiul Schengen, arată Mediafax.

Conform DIICOT, pentru a fi trecuţi peste graniţă migranţii plăteau sume de 1.400-1.600 de euro de persoană.

„Membrii grupării se ocupau cu racolarea unor tineri afro-asiatici din Centrele de cazare a Imigranţilor din Timişoara, Giurgiu şi Bucureşti, pe care apoi intenţionau să-i transporte până la frontiera româno-ungară. Scopul membrilor reţelei era să îi treacă frontiera fie ascunşi în mijloace de transport, fie mergând pe jos, pe fâşia verde, urmând să îi preia apoi din Ungaria, destinaţia finală fiind ţări din Spaţiul Schengen”, mai arată DIICOT în comunicatul transmis luni.

Totodată, grupul infracţional era extrem de bine organizat, în judeţele Timiş, Alba şi în municipiul Bucureşti, cu atribuţii precis delimitate pentru membrii grupării. Suspecţii de origine pakistaneză, stabiliţi în Bucureşti, se ocupau de coordonarea întregii activităţi, aceştia asigurând recrutarea migranţilor, ocupându-se de cazarea acestora, atunci când era cazul, şi de stabilirea locurilor unde trebuiau să se deplaseze migranţii în Bucureşti pentru a fi preluaţi de ceilalţi membri ai grupării.

„Într-un alt palier al grupării acţionau cei care se ocupau de transportul propriu-zis al migranţilor, aceste sarcini revenind în principal membrilor cetăţeni români. Detaliile fiecărui transport erau stabilite între membrii grupării de etnie pakistaneză şi transportatorii din ţară, prin intermediul a doi cetăţeni români care încasau şi comisionul aferent transportării fiecărui migrant, pe care îl împărţeau cu ceilalţi membri ai grupării care se ocupau de partea de transport", mai spun procurorii DIICOT.

Duminică, procurorii DIICOT şi poliţiştii de frontieră au organizat prinderea în flagrant a unuia dintre membrii grupării, în timp ce încerca să scoată ilegal din România patru cetăţeni din Congo, Camerun şi Pakistan. În acelaşi timp, un alt grup de migranţi, format din patru persoane, aştepta să fie preluat din Timişoara pentru ca apoi să fie trecut peste graniţă, spre Ungaria.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite