Patru români, ostatici în Algeria. Unul a reuşit să evadeze, trei sunt ascunşi în complex

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul gazifer BP unde a avut loc atacul terorist FOTO Reuters
Complexul gazifer BP unde a avut loc atacul terorist FOTO Reuters

Surse neoficiale au relatat pentru „Adevărul“ că nu unul, ci patru români erau în complexul de exploatare a gazelor situat la 40 de kilometri de localitatea algeriană In Amenas, în momentul atacului terorist.

Patru români, din patru oraşe diferite ale României, se aflau miercuri în complexul gazifer din apropiere de In Amenas în momentul în care au fost atacaţi de o grupare teroristă islamică, afiliată Al-Qaeda. 

Surse neoficiale au declarat pentru „Adevărul” că toţi cei patru români sunt în viaţă. Unul dintre ei a reuşit să fugă din complex, iar ceilalţi trei sunt bine ascunşi în complex.

Evadarea unuia dintre români a fost confirmată şi de agenţia de presă AFP, care citează compania niponă JGC.

Firma are activităţi în complexul de exploatare a gazelor din In Amenas, iar oficialii JGC au comunicat vineri că au luat legătura cu trei dintre cei 78 de angajaţi din Algeria: un român şi doi filipinezi. Toţi trei sunt în siguranţă.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti nu a confirmat informaţia.

Compania JGC nu are informaţii despre restul de 75 de angajaţi, dintre care 17 sunt japonezi.

Reporterii agenţiei de ştiri ANI din Mauritania au relatat că un român a reuşit să evadeze în care a fost demarat raidul aerian. Ipotezele referitoare la acest sunt că el este fie unul dintre cei patru occidentali eliberaţi joi dimineaţă de răpitori, fie unul dintre cei aproximativ zece ostatici care au reuşit să fugă.

Sursele „Adevărul“ confirmă ultima ipoteză. Românul a reuşit să fugă în mod miraculos din complex, deşi o astfel de evadare este o adevărată aventură de zeci de kilometri prin deşert.

Ceilalţi trei români ar fi încă în In Amenas, bine ascunşi în complexul gazifer, ultimele informaţii venite de la aceştia fiind că sunt în viaţă. Este un scenariu foarte posibil având în vedere că vorbim despre un complex cu zeci de clădiri, un orăşel în miniatură care nu poate fi controlat în totalitate de terorişti.

Miercuri, un grup islamist care susţine că acţionează ca ripostă la intervenţia Franţei în Mali, a luat ostatici cel puţin 132 de occidentali şi sute de localnici.

Armata algeriană a intervenit joi, în două rânduri, pentru a prelua controlul asupra complexului, iar intervenţiile militare s-au soldat cu victime. Numărul acestora nu se cunoaşte cu exactitate. Presa vorbeşte, însă, despre cel puţin 30 de ostatici străini şi 15 răpitori care ar fi fost ucişi.

Cei mai mulţi au murit după ce armata algeriană a deschis focul, din elicoptere, asupra unui convoi de vehicule cu răpitori şi ostatici la bord care încerca să părăsească complexul.

Sute de ostatici algerieni şi câţiva occidentali au reuşit să fugă după raidurile aeriene ale armatei algeriene. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite