Ministrul Justiţiei despre şeful de la Penitenciare: „I-am cerut demisia şi domnia sa mi-a spus că nu înţelege să îşi dea demisia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, i-a cerut demisia directorului Administraţiei Naţionale a Pentenciarelor (ANP), Cătălin Bejan, încă de acum o lună, însă acesta din urmă a refuzat. Prună a mai precizat că Robert Cazanciuc a considerat că activitatea de anul trecut a lui Bejan a fost una excepţională.

Declaraţiile ministrului Justiţiei au fost făcute joi la sediul Consiliului Naţional al Magistraturii (CSM), Prună a precizat şi că a terminat evaluarea şefului ANP.

„Accept că am greşit, pentru că m-am grăbit. Evaluarea este anuală, iar eu am putut face o evaluarea parţială, care cuprinde perioada pentru care eu am fost ministru în 2015, deci o lună şi jumătate. Predecesorul meu (Robert Cazanciuc – n.r.) a considerat că, pentru primele zece luni şi jumătate, activitatea la ANP a fost excepţională”, a spus Raluca Prună.

Întrebată dacă îi va cere demisia, şefului ANP, aceasta a precizat că i-a cerut să demisioneze, însă acesta a refuzat.

„Eu i-am cerut demisia şi domnia sa mi-a spus că nu înţelege să îşi dea demisia. Şi i-am cerut demisia de acum o lună”, a subliniat ministrul.

Discuţiile privind demiterea şefului ANP au venit ca urmare a informaţiilor apărute în presă privind condiţiile de care beneficiază anumiţi condamnaţi în închisorile din ţară.

Cristi Borcea, condiţii preferenţiale în puşcărie

Un exemplu îl reprezintă cazul lui Cristi Borcea care, închis la Penitenciarul Poarta Albă din Constanţa, s-ar fi folosit de gardienii din închisoare care au fost, practic, slugile fostului şef de la Dinamo, făcând tot ce era nevoie ca să nu-i lipsească absolut nimic. 

Oficiali din Ministerul Justiţiei au explicat pentru „Adevărul“ ce măsuri au fost luate. Astfel, în urma unei note constatatoare întocmită de ANP, s-a propus sesizarea in rem a organelor de cercetare penală (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa) şi sesizarea comisiei de disciplină din cadrul MJ  în cazul directorului Penitenciarului Spital Poarta Albă, pentru neglijenţă în serviciu.

De asemenea, s-a mai dispus încetarea împuternicirii şi sesizarea comisiei de disciplină din cadrul ANP pentru  directorul adjunct pentru Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar, directorul adjunct pentru Probleme Medicale, şeful biroului logistică şi medicul unităţii penitenciare.

„Ca urmare a sesizării făcute, a fost schimbată conducerea Penitenciarului Spital Poarta Albă -  director, director adjunct siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, director adjunct pe probleme medicale şi şef birou logistic - şi au fost aplicate sancţiuni disciplinare pentru opt funcţionari publici cu statut special“, a explicat responsabilii MJ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite