Ministrul Economiei îngroaşă rândurile demnitarilor acuzaţi de plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Tudose este protagonistul celui mai nou caz de plagiat al unei lucrări de doctorat de către un demnitar român. Seria scandalurilor din ultimii ani pe această temă, deschisă de premierul Victor Ponta, a reuşit să compromită mai curând instituţia doctoratului decât imaginea politicienilor care şi-au împodobit CV-urile cu titluri pe care nu le merită.

Mihai Tudose, ministrul Economiei, şi-ar fi plagiat teza de doctorat care l-a făcut cadru didactic la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul“ - pepiniera spionilor români. Sunt concluziile unei investigaţii a Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI), care susţine că demnitarul ar fi încălcat rigorile academice pentru mai bine de o treime din lucrarea sa de doctorat, cele mai multe pagini fiind copiate din lucrarea unui comisar de poliţie.

Lucrarea de doctorat a ministrului Economiei şi şefului PSD Brăila este intitulată „Infrastructura critică – model şi strategie managerială“ şi a fost susţinută în 2010 la aceeaşi şcoală a SRI-ului, unde predă în prezent în calitate de conferenţiar universitar. Mai mult, teza a fost lăudată în prefaţă de şeful SRI la vremea aceea, George Maior şi de Florian Coldea, adjunctul Serviciului, care o numeşte „un document de referinţă în domeniu“.

Conţinut cumpărat

Jurnaliştii CRJI au descoperit că în jur de 50 de pagini sunt copiate fie cuvânt cu cuvânt, fie cu mici modificări din lucrarea de doctorat susţinută cu un an înainte de comisarul-şef  Radu Andriciuc, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, deşi numele acestuia nu este specificat nicăieri în lucrare.

„Domnul Tudose m-a contactat şi i-am cedat drepturile de proprietate, ca pentru orice marfă. (...) A fost vorba de câteva mii de euro“, a justificat comisarul pentru CRJI.

Cine l-a mai inspirat pe Tudose

Printre alte surse de inspiraţie s-au numărat şi discursurile a doi foşti preşedinţi, Ion Iliescu şi Traian Băsescu. În cazul celui dintâi, Mihai Tudose a reformulat un discurs ţinut de acesta la Istanbul, în 2008, iar de la Băsescu a copiat fragmente dintr-un mesaj introductiv din cadrul Strategiei Naţionale de Apărare a României, din 2007, mai menţionează jurnaliştii CRJI.

„Nu am plagit şi, în al doilea rând, eu nu am luat de la Iliescu sau Băsescu, ci de la preşedinţi“, a fost explicaţia dată de Tudose.

Plagiat cu intenţie

Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti confirmă suspiciunile de plagiat pentru câteva pagini din lucrare. „Cele 13 fişiere (...) indică fără dubiu nu numai copierea, prin preluarea identică sau aproape identică a mai multor pasaje din autori şi documente diverse, dar şi intenţia de a copia, căci sunt folosite două procedee: schimbarea unor timpi verbali şi minime schimbări de tehnoredactare“, este punctul de vedere oferit de profesorul universitar.

Mihai Tudose ar mai fi indus în eroare prin anumite trimiteri ale unor note de subsol care nu corespund realităţii, dar şi printr-o sumedenie de inadvertenţe precum invocarea unor autori sau lucrări cărora le-a greşit numele.

Instituţia doctoratului, compromisă de plagiatele demnitarilor români

De câţiva ani, instituţia doctoratului în România este zdruncinată de o serie de scandaluri de plagiat din jurul mai multor demnitari români, cel mai notabil fiind cazul premierului Victor Ponta.

Plagiatul lui Ponta a fost denunţat de revista Nature în vara lui 2012, care indica faptul că mai mult de jumătate din teza de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate. 

Conducerea Universităţii din Bucureşti a declarat atunci că doar Ministerul Educaţiei poate decide retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, întrucât acesta este demnitar, precizând însă că raportul Comisiei de Etică din cadrul instituţiei şi al juriştilor confirmă plagiatul.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a confirmat, de asemenea, plagiatul, fiind vorba de 85 de pagini din teză, dar Consiliul Naţional de Etică, nu.

Ponta nu mai vrea să fie doctor

Totuşi, Victor Ponta a cerut câţiva ani mai târziu retragerea titlului de doctor acordat în 2003, iar ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a replicat că este în căutarea unei soluţii pentru această solicitare nemaiîntâlnită.

Până la urmă, soluţia a fost găsită tot de premier, care a emis la finalul anului trecut o ordonanţă de urgenţă care prevedea că titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei retragerea lui. Camera Deputaţilor a reperat conflictul de interese şi a abrogat articolul în cauză, dar ordonanţa n-a mai fost votată în plen, după ce a rămas blocată la Comisia pentru Învăţământ, condusă de Ecaterina Andronescu.

Culmea plagiatului

Chiar şi aşa, Victor Ponta nu se dezice. El a fost acuzat, în primăvară, de purtătorul de cuvânt al PNL de atunci, Cristina Pocora, că a copiat o bună parte din textul unui proiect de lege al liberalilor, pe care îl avizase negativ în urmă cu câteva luni. În schimb, sub semnătura lui Ponta, proiectul copiat a trecut rapid prin Parlament.

Plagiatori celebri

Astfel, cazul de plagiat al premierului Victor Ponta nu s-a soluţionat nici astăzi. Mai mult, el a deschis o cutie a Pandorei după ce o serie de alte cazuri similare ale unor demnitari români au fost făcute publice.

Iar la începutul anului, premierul n-a ezitat s-o demită pe Ştefania Duminică din funcţia de secretar de stat în Ministerul Educaţiei, după ce Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a concluzionat că lucrarea de disertaţie a demnitarului, „Pagini web în prezentarea elementelor de geografie a României în ciclul primar“, susţinută în 2012, este o copie integrală a lucrării susţinute în 2008, de Camelia Voiculescu, o doctorandă de la Facultatea de Psihologie.

„În momentul de faţă, devoalarea altor exemple de demnitari nu ajută cu nimic la rezolvarea problemei plagiatului în lucrările de doctorat. După scandalul Ponta, aceste cazuri sunt deja trecute la fapte diverse, ceea ce înseamnă o mare pierdere în primul rând pentru educaţia şi cercetarea din România“, a comentat Adrian Zăbavă, analist politic şi blogger „Adevărul“.

Ironia face că tocmai domeniul Educaţiei a oferit, şi în urmă cu trei ani,  protagonistul unui alt scandal de plagiat: fostul ministru al Educaţiei Ioan Mang. Consiliul Naţional de Etică a confirmat atunci suspiciunile lansate de fostul preşedinte PDL, Emil Boc.

Plagiatele de la UNPR

Şi vicepremierul Gabriel Oprea a fost acuzat de plagiat în urmă cu câteva luni, însă, ca şi în cazul premierului Victor Ponta, Consiliul Naţional de Etică nu a confirmat suspiciunile.

Pe de altă parte, unul dintre cele mai recente cazuri de plagiat mediatizate îl privesc pe Neculai Onţanu, primarul sectorului 2 al Capitalei şi secretar general UNPR. Onţanu este general-maior în rezervă şi doctor în ştiinţe militare şi informaţii, iar teza de doctorat a susţinut-o în 2009, în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul“. Autorităţile competente nu au transmis până acum un punct de vedere cu privire la acuzaţiile de plagiat aduse de publicaţia Hotnews. ;

Cum vor fi acordate titlurile

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, în luna septembrie, vrea să schimbe legea privind acordarea titlurilor de doctor.

Potrivit proiectului, titlul de doctor va fi oferit de rectorul universităţii în cadrul căreia se elaborează teza. În prezent, titlul de doctor se atribuie prin ordin al ministrului Educaţiei, după validarea tezei de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite