UPDATE Ministerul Educaţiei anchetează cazul elevei din Covasna. Conducerea liceului şi inspectoratul şcolar susţin că nu se vor aplica sancţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Educaţiei verifică conflictele apărute în şcoala din Covasna    FOTO: Arhiva personală
Ministerul Educaţiei verifică conflictele apărute în şcoala din Covasna    FOTO: Arhiva personală

O echipă a Ministerului Educaţiei Naţionale va verifica evenimentele petrecute la Grupul Şcolar „Korosi Csoma Sandor”, din Covasna, unde o tânără a fost ameninţată cu moartea pe Facebook după ce a venit la şcoală cu o bandană cu tricolorul de Ziua Maghiarilor de Pretudindeni. Reprezentanţii liceului spun că fata nu a fost ameninţată de elevii şcolii şi ca atare nu este cazul să aplice sancţiuni, idee susţinută şi de inspectoratul şcolar.

UPDATE 18.30: Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna susţine că situaţia creată la Liceul ”Korosi Csoma Sandor” din oraşul Covasna este una singulară, iar elevii implicaţi în incidente nu vor fi sancţionaţi, ”fiind vorba despre manifestări de moment”.

”Elevii implicaţi în incidente nu vor fi sancţionaţi, ci vom solicita şcolii să acorde o atenţie deosebită laturii educative a activităţilor, astfel încât să nu se mai creeze situaţii similare”, spun reprezentanţii ISJ Covasna.

Într-un comunicat de presă postat, joi, pe site-ul ISJ Covasna, aceştia susţin că resping ”orice manifestări cu caracter etnic” şi afirmă că una dintre politicile educaţionale cele mai importante este aceea de ”a promova un mediu educaţional european în care să primeze toleranţa, respectul faţă de sine şi faţă de ceilalţi, promovarea inter- şi multiculturalităţii, respectul faţă de însemnele naţionale ale României”.

Conform sursei citate, orice persoană are dreptul de a-şi manifesta convingerile şi prin purtarea unor însemne naţionale.

”Considerăm că cele întâmplate nu sunt rezultatul premeditării, fiind vorba despre manifestări de moment. În această şcoală, ca de altfel în toate şcolile din judeţul Covasna, nu au existat şi ne place să credem că nu există atitudini şoviniste sau antinaţionale între elevi sau între profesori”, se mai arată în comunicat.


UPDATE 13.45: Conducerea Liceului "Korosi Csoma Sandor" din Covasna susţine că persoanele care au ameninţat-o pe eleva care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului sunt din afara unităţii de învăţământ şi că nu este cazul să fie aplicate sancţiuni în şcoală, dorindu-se aplanarea "oricărui conflict", potrivit Mediafax.

"Considerăm că orice elev are dreptul să poarte însemnele naţionale ca semn al apartenenţei şi ca manifestare a sentimentelor sale naţionale. Din nefericire, s-a creat, în ultimele zile, o situaţie puţin mai tensionată în şcoală, în rândul unora dintre elevi, ca urmare a incidentelor din ziua de 15 martie 2013", menţionează reprezentanţii şcolii într-un comunicat transmis, joi.

"Considerăm că, în această situaţie, nu este cazul să aplicăm niciun fel de sancţiuni, pentru că dorinţa noastră este aceea de a aplana orice fel de conflict, de a ne educa elevii în spiritul valorilor europene, inter- şi multiculturale şi a cultivării respectului faţă de însemnele naţionale. Din cercetările efectuate la nivelul şcolii reiese faptul că ameninţările primite de eleva noastră sunt venite de la o persoană din afara şcolii, persoană pe care nu o cunoaştem", se mai arată în comunicat.


Anchetă demarată de Ministerul Educaţiei

"Ministerul Educaţiei Naţionale va da publicităţii rezultatele acestei verificări, după ce vor fi parcurse toate procedurile legale", se arată într-un comunicat al instituţiei, care a demarat o anchetă în acest sens.

Ministerul Educaţiei mai precizează în comunicat că "învăţământul românesc se bazează pe promovarea toleranţei şi a convieţuirii interetnice, pe acceptarea diferenţelor, indiferent de natura acestora, valori universale, care constituie piloni ai demnităţii umane".

Poliţia Covasna a anunţat miercuri seară că a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei Sabina Elena din oraşul Covasna, care a fost ameninţată pe Facebook de colegii maghiari, după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc la şcoală, în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Consiliul Naţional al Elevilor susţine că este un caz de discriminare şi va sesiza Ministerul Educaţiei şi CNCD. 

”Discriminare şi încălcarea Constituţiei”

”Consiliul Naţional al Elevilor condamnă acţiunile de discriminare desfăşurate de elevii şi de cadrele didactice aparţinând minorităţilor naţionale faţă de eleva româncă Sabina Elena din judeţul Covasna, acţiuni care contravin Constituţiei României şi drepturilor fundamentale ale omului", se arată într-un comunicat al Consiliului Elevilor.

”Este inadmisibil ca într-un liceu din România o elevă de clasa a IX-a să fie mustrată, jignită, pusă la colţ şi ameninţată de către colegii ei care aparţin unei minorităţi naţionale, profesorul diriginte şi chiar conducerea şcolii pentru faptul că a «îndrăznit» să poarte o banderolă cu tricolorul României!”, mai susţin reprezentanţii elevilor.

Proteste paşnice în ţară pentru susţinerea elevei

Reacţiile la incidentul care a avut loc la Covasna, unde o elevă a fost înjurată şi chiar ameninţată cu moartea de maghiari pentru că şi-a permis să poarte o bentiţă în culorile României chiar de Ziua Ungariei, au invadat mediul virtual.

În Bistriţa, Bucureşti, Braşov şi Alba Iulia vor avea loc proteste paşnice care vin să condamne atitudinea maghiarilor din Secuime. Protestul de la Bistriţa, care a fost pus la cale pe reţeaua de socializare Facebook, va avea loc mâine, începând cu ora 16:00 în faţa Instituţiei Prefectului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite