Vânt de liberare pentru Dan Voiculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Dan Voiculescu (70 de ani), condamnat la zece ani de închisoare în dosarul ICA, este la un pas să se întoarcă acasă. Asta, după ce a executat aproape trei ani de închisoare. Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 sunt cei care au luat joi decizia de liberare condiţionată a mogulului. Decizia nu este definitivă, ultimul cuvânt îl vor avea magistraţii de la Tribunalul Bucureşti.

Iniţial, Comisia de liberări condiţionate de la Penitenciarul Rahova dăduse aviz negativ în acest caz: „Scopul pedepsei în cazul lui Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani cu executare pentru spălare de bani, nu a fost atins”. De aceea, membrii Comisiei au decis, pe 23 mai 2017, amânarea liberarării condiţionate a mogulului până la data de 23 octombrie 2017.

Joi însă, în faţa judecătorilor, avocatul lui Voiculescu a arătat că clientul său a avut un compartament ireproşabil în penitenciar. „Procesul verbal al Comisiei nu prezintă relevanţă. Dan Voiculescu a făcut fracţia de o treime şi a depăşit-o cu 8 luni, aici s-au adunat zilele câştigate din muncă şi cele câştigate prin scrierea celor 11 lucrări ştiinţifice”, a punctat avocatul. Apărătorul a mai spus că politicianul a dat dovadă de stăruinţă în muncă, pe toată perioada detenţiei, a muncit la punctul de lucru „Curăţenie”, a scris lucrări ştiinţifice şi a fost recompensat de 12 ori.

N-a achitat nici cheltuielile de judecată

În replică, procurorul DNA a cerut respingerea cererii de liberare pe motiv că, dacă nu s-ar ţine cont de cele 11 lucrări ştiinţifice scrise de Voiculescu în închisoare, nu ar fi îndeplinit fracţia de o treime din pedepsa executată. „Nu a dat dovadă de corectitudine. Nu există nicio dovadă că manuscriele au fost redactate în penitenciar. Este un profitor al carenţelor legislative. Executarea doar a o pătrime din pedeapa arată că scopul pedepsei nu a fost atins”, a arătat procurorul. O altă problemă ridicată de acesta este recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro. „Prejudiciul nu a fost achitat către Ministerul Agriculturii. Nici măcar cheltuielile judiciare nu le-a achitat. Concluziile Comisiei din penitenciar sunt de respingere în unanimitate”, a mai arătat procurorul. 

Dan Voiculescu a fost închis la Rahova chiar în ziua în care a fost condamnat, pe 8 august 2014.  Aceasta este cea de-a doua cerere de liberare condiţionată făcută de Dan Voiculescu de când este încarcerat. Prima solicitare a fost făcută la sfârşitul anului 2016. Tribunalul Bucureşti a decis în ianuarie 2017 că mogulul poate depune o nouă solicitare după data de 24 mai 2017.

Mătura dimineaţa, studia restul zilei

Surse judiciare au explicat că fondatorul trustului Intact a fost selecţionat, pe 3 decembrie 2014, să muncească la punctul de lucru „Curăţenie interioară”. De altfel, el lucrează acolo şi în prezent. Potrivit surselor citate, Voiculescu a scris cele 11 cărţi, lucrări ştiinţifice pe teme economice, în timp ce făcea curăţenie.

El a câştigat astfel 330 de zile. Fondatorul trustului Intact a participat „activ şi constant” la activităţile educaţionale derulate de penitenciarul Rahova: redactarea de reviste, dezbateri, recenzii de carte, conferinţe, expoziţii, emisiuni locale radio-tv, concursuri tematice, manifestăria artistice, activităţi sportive sau religioase. Comisia a arătat că Voiculescu „a participat cu deosebit interes şi implicare”, ca deţinut de sprijin - lector, la concursul proiectelor de afaceri „Bucuria de a fi propriul stăpân”.

Dosarul cu şantajul

Planurile de liberare condiţionată ale lui Dan Voiculescu ar putea fi date peste cap de cel de-al doilea dosar în care a fost trimis în judecată. Mogulul contestă o altă condamnare, de doi ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la şantaj. Acest proces este aproape de final, iar următorul termen este stabilit pe 9 iunie, când trebuie audiaţi Sorin Alexandrescu - fost şef la Antena Group şi fiica mogulului, Camelia Voiculescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite