FOTO VIDEO Celebrul sistem antibalistic american THAAD a ajuns în România. Ce performanţe are şi cât de costisitor este sistemul adus în premieră în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descărcarea sistemului THAAD la Mihail Kogălniceanu FOTO US Army by Sgt. 1st Class Jason Epperson
Descărcarea sistemului THAAD la Mihail Kogălniceanu FOTO US Army by Sgt. 1st Class Jason Epperson

Singurul sistem antibalistic american de tip THAAD din Europa a ajuns în România. Militari americani din 69th Air Defense Artillery Brigade, 32nd Army Air and Missile Defense Command, Fort Bliss (Texas), l-au descărcat pe Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu după ce l-au adus la Constanţa la bordul avioane de transport C-17 Globemaster III sau C-130 Hercules.

Acest sistem foarte performant a fost adus în România pentru a asigura o capacitate alternativă de apărare împotriva rachetelor balistice pe perioada în care la Scutul de la Deveselu va fi nefuncţional din cauza unor lucrări de actualizare a sistemului antirachetă Aegis Ashore. 

THAAD este un sistem defensiv, ce va fi încadrat în arhitectura capabilităţii  Alianţei de apărare împotriva rachetelor balistice şi se va afla, ca şi sistemul Aegis Ashore, sub controlul operaţional al NATO şi controlul politic deplin al Consiliului Nord-Atlantic. Sistemul este foarte performant, dar şi destul de costisitor. Dacă un sistem Aegis Ashore precum cel de la Deveselu costă cam un miliard de dolari, THAAD valorează peste 3 miliarde de dolari. 

THAAD

Militarii american se pregătesc să monteze în România sistemul THAAD FOTO US Army by Sgt. 1st Class Jason Epperson

Performanţele sistemului sunt remarcabile. Altitudinea de zbor a rachetei interceptoare atinge 150 de kilometri, cu o viteză maximă de 8 Mach, cam 3 kilometri pe secundă. 

THAAD este conceput pentru a lovi rachete balistice cu rază scurtă, medie şi intermediară în faza lor terminală (coborâre sau reintrare) de zbor. THAAD a fost dezvoltat după experienţa acumulată în urma atacurilor irakiene cu rachete în timpul războiului din Golf din 1991. Interceptorul THAAD se bazează pe energia sa cinetică de impact pentru a distruge racheta ţintă.

THAAD a fost iniţial programat pentru implementare în 2012, însă instalarea iniţială a avut loc în mai 2008. THAAD a fost desfăşurat, printre altele,  în Guam, Emiratele Arabe Unite, Israel şi Coreea de Sud, iar acum ajunge în România.

THAAD

Descărcarea sistemului THAAD la Mihail Kogălniceanu FOTO US Army by Sgt. 1st Class Jason Epperson

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite