De ce se teme Rusia de forţa spaţială americană. Care este punctul forte al acesteia
0Rusia este preocupată de decizia Washingtonului de a plasa pe orbită sisteme de apărare antirachetă care vor permite Statelor Unite să efectueze lovituri preventive împotriva oricărei ţări din lume, susţine Ministerul rus al Apărării.
Decizia Statelor Unite de a crea în spaţiu un scut pentru a distruge rachete în primele etape ale zborului acesor arme, a reînviat conceptul de „războiul stelelor“ din anii 1980, a declarat general-locotenentul Viktor Poznihin , la o conferinţă pe teme de securitate de la Moscova.
"Analiza acţiunilor arată că Statele Unite intenţionează să obţină o superioritate strategică prin distrugerea rachetelor balistice înainte de a părăsi lansatoarele", a spus ofiţerul rus.
Potrivit acestuia, graţie rachetelor desfăşurate în spaţiu, Statele Unite vor avea posibilitatea efectua lovituri peste tot în lume.
„La fel ca şi în cazul sistemelor Mark 41 (sisteme de lansare verticale desfăşurate de către SUA în Europa şi capabile să lanseze rachete Tomahawk), nu excludem că mijloacele spaţiale să fie utilizate pentru lovituri preventive asupra unor ţinte situate în Rusia şi China. Având în vedere modul global în care este utilizat spaţiul, astfel de lovituri pot viza obiective din orice stat ", a adăugat Poznihin.
În iunie 2018, Donald Trump a ordonat Pentagonului să creeze o forţă spaţială ca o nouă ramură independentă a Forţelor Armate ale SUA. Potrivit acestuia, Statele Unite sunt hotărâte să obţină supremaţia în spaţiu şi nu intenţionează să "rămână„ în spatele Rusiei şi Chinei. La sfârşitul lunii februarie 2019, Preşedintele SUA a semnat o directivă de înfiinţare a acestei forţe.
”Guvernul meu a făcut din crearea unei Forţe spaţiale un caz de securitate naţională”, a spus şeful Casei Albe. „Leadershipul american în spaţiu este mai important ca niciodată”, a adăugat el. ”Investim în noi capacităţi spaţiale”, a mai declarat Trump.
Această forţă spaţială vizează, de exemplu, să protejeze sateliţii americani în spaţiu de orice atac fizic (prin coliziune cu alt obiect sau cu o rachetă) sau orice tentativă de piratare sau bruiere de către adversari, dar şi dezvoltarea unor capacităţi ofensive.
Trump vrea o forţă ”separată dar egală” cu celelalte cinci - US Army (Forţele terestre), US Air Force (Forţele aeriene), US Navy (Marina), Corpul Puşcaşilor Marini şi Paza de Coastă.
Într-o primă fază "Space Force" va rămân sub tutela Forţelor aeriene, din care fac parte în prezent principalele activităţi militare spaţiale americane.
Forţa spaţială va avea propriul Stat Major, iar un post de subsecretar al Apărării urmează să fie înfiinţat, potrivit presei.
Personalul militar şi civil care lucrează în domeniul spaţial la Pentagon (sateliţi, rachete) urmează să fie regrupat sub acest comandament unic.
Administraţia Trump intenţionează să cheltuiască 2 miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani pentru a crea Space Force, unde vor activa aproximativ 15.000 de persoane.
În acest context, şeful Statului Major General rus a spus că dacă Statele Unite continuă să se îndrepte spre o militarizare a spaţiului, Rusia va fi obligată să ia măsuri reciproce şi asimetrice.
De asemenea, în luna februarie, şi ca urmare a retragerii Statelor Unite din Tratatului INF, Vladimir Putin a anunţat intenţia Moscovei de a-şi consolida arsenalul de apărare împotriva rachetelor NATO, precum şi dezvoltarea de noi tehnologii de rachete.