Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, despre amendarea Codului Penal: „Este o încălcare evidentă a legilor şi a tratatelor internaţionale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor a transmis, vineri, un comunicat de presă în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la amendamentele aduse Codului Penal, recent adoptate de Parlament, şi solicită autorităţilor române „să facă tot ce este posibil pentru a împiedica intrarea în vigoare a legii“.

În opinia organismului, adoptarea amendamentelor care prevăd, printre altele, reincriminarea insultei şi  a calomniei „subminează progresul făcut de România în ultimii ani în direcţia protejării dreptului la liberă exprimare (...) şi încalcă libertatea presei din această ţară“.

„Reintroducerea în Codul Penal, de către Parlament, a unor fapte precum insulta şi calomnia, fără consultarea publicului şi a organizaţiilor relevante este un atac serios asupra dreptului la liberă exprimare şi este menit să intimideze acele persoane care reprezintă interesul public şi critică Puterea din societatea românească“, susţine preşedintele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Jim Boumelha.

În opinia sa, este „absolut necesar ca amendamentele propuse să nu intre în vigoare“.

La rândul său, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind, afiliată FIJ, a subliniat că va protesta faţă de amendarea Codului Penal şi va solicita Parlamentului European să deschidă procedura de infringement dacă modificările vor intra în vigoare.

„Aceste amendamente reprezintă o încălcare evidentă a tratatelor internaţionale, a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului“, a mai spus şi preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Mogens Blicher-Bjerrergard.

Materiale pe aceeaşi temă:

Cine sunt parlamentarii care au votat pentru modificarea Codului Penal. Toţi liberalii au spus „Da“

Camera Deputaţilor a publicat lista completă a responsabililor cu amendarea Codului Penal. Dintr-un total de 303 deputaţi, doar 57 au votat împotriva modificărilor aduse Codului Penal.

Parlamentul a devenit Casa contra Poporului. Cum au uneltit aleşii împotriva Codului Penal

Procedura prin care parlamentarii şi-au asigurat o imunitate aproape absolută în faţa legii penale respectă legile militare şi strategiile de război: pretext de declanşare a ostilităţilor, atac frontal pe timpul nopţii, operaţiuni de diversiune. Război contra propriului popor.

Banditism de stat în Parlament. Ce scrie în legea pentru eliberarea corupţilor. Dedicaţie pentru Năstase 

Parlamentarii pregătesc să voteze o scandaloasă lege de amnistiere şi de graţiere, în urma căreia poate fi distrusă toată lupta împotriva corupţiei din ultimii opt ani. O cohortă de demnitari judecaţi sau condamnaţi pentru corupţie scapă de puşcărie, iar unii dintre ei rămân şi cu cazierul curat. „Adevărul” vă arată cum ar urma să „lucreze” această lege în folosul infractorilor cu gulere albe

Traian Băsescu: Modificarea Codului Penal, un scut pentru aleşi şi 10 ani de regres. Resping această lege

Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a discutat pe marginea modificării Codului Penal de către Parlament, despre demiterea conducerii TVR, despre legea amnistiei şi graţierii unor infractori şi despre proiectul de descentralizare.

Cum explică Antonescu imunitatea de fier a aleşilor: Nu s-a abolit ieri corupţia în România. Este vorba de o isterie anti-parlamentară

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a anunţat modificarea Regulamentului Senatului care obligă guvernul să se prezinte în faţa Parlamentului pentru a da explicaţii privind activitatea sa. De asemenea, liderul PNL a discutat şi despre modificările aduse ieri de deputaţi la Codul Penal.

Reacţii în lanţ, de peste hotare, la modificările aduse Codului Penal: „Un pas înapoi pentru România“

Amendarea Codului Penal, votată ieri în Parlament, a stârnit reacţii de îngrijorare din partea partenerilor externi ai României, iar modificările au atras şi atenţia Comisiei Europene.

Parlamentarii s-au descotorosit de DNA. Cum au scăpat aleşii, pe furiş, de procurorii care-i deranjau

Camera Deputaţilor a adoptat ieri, în calitate de cameră decizională,  un proiect de lege, amendat pe sub mână, prin care parlamentarii, preşedintele ţării şi profesiunile liberale sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici. Această modificare apare în Amendamentele asupra proiectului de Lege pentru abrogarea art. 74 din Codul Penal.

Cine sunt parlamentarii care au votat pentru modificarea Codului Penal. Toţi liberalii au spus „Da“

Citeste mai mult: adev.ro/mxr99q

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite