Familia Cocoş l-a băgat „la apă” pe Horia Georgescu. Denunţuri ale lui Dorin şi Alin Cocoş au dus la deschiderea acestui dosar penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Georgescu a fost reţinut, luni, pentru abuz în serviciu FOTO Mediafax
Horia Georgescu a fost reţinut, luni, pentru abuz în serviciu FOTO Mediafax

Denunţuri formulate de Dorin şi Alin Cocoş au stat la baza dosarului în care Horia Geogescu, până ieri şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, a fost reţinut pentru abuz în serviciu, faptă comisă în perioada când făcea parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor .

Concret, procurorii precizează că, în acest caz, pe 4 martie 2015, au făcut denunţuri omul de afaceri Dorin Cocoş, dar şi fiul acestuia. În urma declaraţiilor date de cei doi s-a dispus începerea urmăririi penale, pentru luare de mită, faţă de Sergiu Diacomatu. Acesta ar fi primit 400.000 de euro pentru urgentarea soluţionării a patru dosare.

„După sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la data de 10 martie 2015 Guvernul României a transmis Raportul de control al Corpului de control al Primului-Ministru privind verificările efectuate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor în legătură cu modul de îndeplinire a atribuţiilor în procesul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 10/2001, prin care se sesizează încălcări ale dispoziţiilor legale privind modul de îndeplinire a atribuţiilor în procesul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, pentru perioada 2008-2011”, arată anchetatorii în referatul cu propunerea de arestare pentru Horia Georgescu şi celelalte şapte persoane reţinute în dosar.

În urma analizării celor două sesizări, precum şi a celei făcute de ANRP în luna ianuarie privind retrocedarea unor imobile şi terenuri, procurorii au deschis un dosar penal.

„Din probele administrate în cauză rezultă că, prin rapoartele de evaluare întocmite în dosarele nr. 8745/CC/2006, 26600/CC/2006 şi 13653/FFCC/2008, evaluatorii desemnaţi de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor au supraevaluat terenurile evaluate, contribuind în acest fel la prejudicierea bugetului de stat prin prezentarea rapoartelor de evaluare Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi aprobarea lor de această comisie formată din: Ingrid Zaarous, Mihnea-Remus Iuoraş, Attila-Gabor Marko, Ingrid-Luciana Popa-Marcu, Remus-Virgil Baciuc, Constantin-Cătălin Canangiu, Theodor-Cătălin Nicolescu şi Horia Georgescu, care au aprobat rapoartele de evaluare ale experţilor evaluatori: Gheorghe Vişoiu - angajat al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Neculai Nistor - angajat în cadrul Rom-Consultin Co SRL, Dorin-Cornel Drulă - angajat în cadrul Preciss Consulting SRL şi Florin Alexandru Hanu ", se mai menţionează în referatul DNA.

Procurorii cer arestarea preventivă a lui Horia Georgescu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cer arestarea preventivă a lui Horia Georgescu, a lui Ingrid Luciana Mocanu-Popa, Mihnea-Remus Iuoraş şi a lui Constantin-Cătălin Canangiu, cu toţii fiind suspectaţi de abuz în serviciu, în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în legătură cu trei dosare de despăgubire.

Concret, aceştia sunt suspectaţi că, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (în 2008), ar fi emis în trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi  contrare prevederilor. 

Scopul acestora ar fi fost acela de a supraevalua imobilele evaluate cu sumele de aproximativ 60 milioane euro, din primul dosar, cu 1.730.554 euro, echivalentul a 6.510.865 lei, într-un al doilea dosar, iar în al treilea dosar imobilul urma să fie supraevaluat cu suma de 13.127.430 euro, echivalentul  a 48.399.522 lei. 

Anchetatorii precizează că bugetului statului a fost prejudiciat cu aceste sume şi că în acest fel a fost asigurată obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Anca Valentina Borţică şi Mircea Adrian Victor Borţică şi a altor cesionari.

De asemenea, procurorii cer arestarea preventivă şi a experţilor evaluatori Gheorghe Vişoiu, Alexandru Cosmin Hanu, angajaţi ai Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a lui Dorin-Cornel Drulă, angajat în cadrul Preciss Consulting SRL, dar şi a lui Neculai Nistor,  evaluator în cadrul ROM Consulting CO SRL.

În cazul lui Vişoiu, acesta a fost reţinut în legătură cu două dosare de despăgubire în care a avizat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Alexandru Florin Hanu, care ar fi supraevaluat terenul în suprafaţă de 20,5 hectare cu suma de aproximativ 60 milioane euro, raport prezentat şi aprobat de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor. 

În acest fel s-ar fi contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 60 milioane euro şi la obţinerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de cesionarii Valentin Vişoiu, Gheorghe Adrian Manole şi Florin Şerban Barbu în cuantumul corespunzător procentelor aferente contractelor de cesiune.

Drulă este suspectat în legătură cu dosarul de despăgubire în care un teren supraevaluat în suprafaţă de 1.535 metri pătraţi şi construcţie demolată şi ar fi prejudiciat statul cu 1.730.554 euro, echivalentul a 6.510.865 de lei, iar acesta ar fi obţinut anumite avantaje patrimoniale necuvenite în cuantum de 1.730.554 euro, echivalentul a 6.510.865 lei de către Aurel Constantin.

„Astfel, la data de 20.06.2008, Preciss Consulting S.R.L., prin expert evaluator Drulă Dorin-Cornel, a efectuat evaluarea imobilului, stabilind o valoare de 2.137.636 euro, respectiv 7.851.965 lei. Acesta apreciind că proprietatea de evaluat avea destinaţie rezidenţială şi este demolată, utilizând abordarea costului de înlocuire, întrucât oferta case/vile este aproape inexistentă (în locul casei existând blocuri),aşa încât a exclus  abordarea prin comparaţie directă de piaţă.După întocmirea raportului de evaluare la data de 15.10.2008, expertul evaluator Vişoiu Gheorghe a avizat raportul cu menţiunea că „studierea preţului de piaţă este în sarcina evaluatorului”, se arată în referatul procurorilor.  

Teren de 20,5 hectare, evaluat la peste 104 milioane de euro

În cazul lui Alexandru Florin Hanu, procurorii cer arestarea acestuia în legătură cu un dosar de despăgubire prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudeşti – Cioplea, actualmente sector 3 Bucureşti, de 104.640.072 de euro (375.050.942 de lei) prin supraevaluarea acestuia cu suma de aproximativ 60 milioane euro.

DNA cere arestarea lui Nistor în legătură cu un dosar de despăgubire în care, cu încălcarea Standardelor Internaţionale de Evaluare şi a legii privind reforma în domeniile proprietăţii şi justitiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, ar fi întocmit un raport  care a fost aprobat de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor. 

Astfel s-a decis plata de despăgubiri necuvenite în sumă de 13.127.430 euro, echivalentul a 48.399.522 de lei, prin supraevaluarea terenului în suprafaţă de 55.390 metri pătraţi, contribuind astfel la prejudicierea bugetului de stat cu această sumă  şi la obţinerea unor avantaje patrimoniale în cuantum de 6.563.715 euro, echivalentul a 24.199.761 lei, de către Anca Valentina Borţică şi în cuantum de 6.563.715 euro, echivalentul a 24.199.761, lei de către Mircea Adrian Victor Borţică.

Ca urmare a acestor acţiuni, evaluatorii sunt suspectaţi de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în legătură cu trei dosare de despăbubire.

            

DNA arată că, pe 2 septembrie 2008, pe 10 noiembrie 2008 şi pe 4 decembrie 2008, „în exercitarea atribuţiilor de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, cu încălcarea dispoziţiilor  art. 13 alin. 1  şi ale art. 16 alin. 7 din Titlul VII – Regimul stabilirii şi plăţii despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, şi cu referire la dispoziţiile art. 7 din Regulamentul nr. 30 din 2005 inculpaţii: Iuoraş Mihnea-Remus (vicepreşedinte), Popa-Mocanu Ingrid-Luciana (vicepreşedinte), Georgescu Horia (membru), Canangiu Constantin-Cătălin (membru) au aprobat în unanimitate, rapoartele supraevaluate întocmite de evaluatori: Vişoiu Gheorghe, Drulă Cornel, Hanu şi Nistor cu ocazia soluţionării de către membrii comisiei a celor trei dosare de despăgubire”.

Prin deciziile de aprobare a rapoartelor supraevaluate dispuse prin activitatea celor cinci membri ai Comisie şi prin complicitatea evaluatorilor s-ar fi prejudiciat statul cu aproape 75 de milioane de euro.

„De asemenea, au fost îmbogăţiţi abuziv şi necuvenit numiţii Vişoiu Valentin, Manole Gheorghe Adrian şi  Barbu Florin Şerban, persoane cu care Vişoiu Valentin a încheiat contract de cesiune prin care a cesionat o cotă parte de 12 %, respectiv 17% din drepturile litigioase care făceau obiectul cererii de despăgubire în dosarul 13653/FFCC/2008, păstrându-şi  la rândul său, o cotă parte de 71%, preţul cotelor părţi din dreptul litigios  plătit de către cesionarii Manole Gheorghe Adrian şi Barbu Florin Şerban, conform contractului de cesiune de drepturi litigioase, a fost de 336.000 euro, respectiv 476.000 euro, astfel încât şi aceştia au fost beneficiari, cu procentele corespunzătoare ai titlurilor de despăgubire1 dar şi pe Constantin Aurel, Borţică Mircea Adrian Victor”, arată DNA.

Horia Georgescu a rămas în comisia ANRP ca „să evite tensiunile politice” 

Procurorii mai arată că Horia Georgescu, dar şi Mihnea-Remus Iuoraş, Ingrid Popa-Mocanu şi Constantin-Cătălin Canangiu ar fi acceptat să rămână în comisia ANRP, deşi nu erau interesaţi de atribuţii, motivând că vor să evite tensiunile politice.

„Cei patru inculpaţi au acceptat să rămână în comisie, deşi nu erau interesaţi de atribuţiile profesionale, argumentele fiind mai degrabă de tipul: «am rămas să evit tensiunile politice», ca şi cum scopul ar fi fost de a nu supăra, de a nu-şi fragiliza poziţia personală, de a-şi conserva poziţia, şi nu acela de a-şi îndeplini îndatoririle profesionale acţionând în folosul beneficiarilor sumelor prin acceptarea posibilităţii producerii rezultatului infracţional”, mai arată DNA în referatul cu propunere de arestare/

Mai mult, procurorii au ajuns la concluzia că Georgescu, Iuoraş, Popa-Mocanu şi Canangiu au „furat bugetul statului român prin deciziile abuzive” luate cu încălcarea legii.

Astfel, descriu anchetatorii, dacă unul dintre experţii evaluatori, Alexandru-Florin Hanu, a primit mită 10.000 de euro, „alţi membri ai aceleiaşi comisii au obţinut foloase de natură profesională", iar cei patru - Horia Georgescu, Mihnea-Remus Iuoraş, Ingrid Popa-Mocanu şi Constantin-Cătălin Canangiu - au obţinut foloase de natură materială.

„Toţi patru au fost înscrişi la Fondul Proprietatea şi au beneficiat, pe lângă despăgubiri, de acţiuni pe care le-au valorificat pe bursă", potrivit referatului DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite