Tokes, Csaba Sogor şi un eurodeputat ungur cer Comisiei Europene să interzică folosirea cianurii la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Tokes se numără printre iniţiatorii solicitării către Comisia Europeană
Laszlo Tokes se numără printre iniţiatorii solicitării către Comisia Europeană

Eurodeputaţi unguri au îndemnat Comisia Europeană să „intervină ferm” împotriva tehnologiilor pe bază de cianuri în legătură cu planurile de reactivare a unei mine de aur la Roşia Montană în vestul României, relatează MTI.

Ungurul Erik Banki şi europarlamentarii români de etnie maghiară Laszlo Tokes şi Csaba Sogor i-au trimis miercuri o scrisoare în acest sens comisarului european însărcinat cu Mediul Janez Potocnik, relatează MTI, citat de Mediafax. 

Ei citează un text iniţiat de parlamentari unguri, adoptat cu o majoritate zdrobitoare în mai 2010, vizând o interzicere totală a unor asemenea tehnologii pe teritoriul Uniunii Europene.

Eurodeputaţii invocă proiectul Guvernului român, trimis spre aprobare în Parlament, de aprobare a proiectului de la Roşia Montană şi adaugă în scrisoare că textul din 2010 a sugerat, totodată, ca statele UE să nu susţină proiecte implicând riscuri de scurgeri de cianuri, în perspectiva interzicerii acestora.

Semnatarii scrisorii îşi exprimă "dezamăgirea profundă" faţă de eşecul Comisiei de a acţiona pe baza acestui text şi îi cer comisarului european explicaţii în acest sens.

De asemenea, eurodeputaţii exprimă îngrijorări "grave", în această scrisoare, cu privire la riscurile pentru mediu pe care le implică proiectul de la Roşia Montană, argumentând că redeschiderea minei de aur poate ameninţa cu un "dezastru ecologic şi mai mare" decât scurgerea de cianuri la altă mină românească de aur, în 2000, în care 250 de milioane de tone de reziduuri toxice s-au deversat în cursuri din Ungaria şi ţări vecine, potrivit MTI.

Semnatarii scrisorii îl îndemană totodată pe Potocnik să îşi folosească toată influenţa pentru a exercita presiuni asupra României, cu scopul de a descuraja această ţară să aprobe proiectul contestat.

Începând de duminică, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste în fiecare seară pentru exprimarea nemulţumirii faţă de decizia de aprobare a proiectului de exploatare a zăcămintelor de aur de la Roşia Montană.

În urmă cu câteva zile, Guvernul de la Budapesta a lansat un apel către România pentru respectaarea regulilor europene în domeniul minelor de aur, „cât şi bunurilor culturale” aflate în pericol din cauza proiectului de la Roşia Montană. Anunţul a fost făcut lun de două ministere de la Budapesta printr-un comunicat, potrivit agenţiei de ştiri MTI. 

Ministerele de Externe şi al Dezvoltării Rurale din Ungaria afirmă că „bunurile de mediu şi culturale sunt parte integrantă a patrimoniului Europei Centrale”. 

„Exploatarea auriferă bazată pe tehnologia cu cianuri-leşiere implică riscuri enorme şi pune în pericol puritatea apei şi diversitatea biologică", subliniază ministerele, citând o deversare de cianură, în 2000, la altă mină românească de aur, care aproape a distrus toată fauna sălbatică pe cursul ungar al Tisei”, potrivit MTI.

CITEŞTE MAI MULT

UPDATE FOTO VIDEO A treia zi de proteste faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană: peste 1.000 de oameni au fost în Piaţa Revoluţiei

Bucureştenii s-au adunat pentru a treia zi în Piaţa Universităţii la fântâna de lângă Facultatea de Arhitectură. Dacă în prima zi 4.000 de oameni au mărşăluit pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, luni, Bulevardul Regina Elisabeta a fost blocat, protestatarii eliberând strada după circa şase ore de proteste.

Zgonea i-a trimis o scrisoare lui Băsescu pe subiectul Roşia Montană: „Un referendum este binevenit“

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat marţi că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care a arătat că este de acord cu referendumul propus de şeful statului pe tema Roşia Montană.

Băsescu, despre Roşia Montană: „Când aş primi legea la promulgare, nu aş promulga-o înainte de referendum“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că, în situaţia în care populaţia se va fragmenta pe tema Roşia Montană, nu va promulga legea înainte de organizarea unui referendum.

FOTO VIDEO Sute de clujeni au protestat din nou faţă de proiectul de la Roşia Montană, au cerut demisia a trei miniştri şi au blocat circulaţia aproape două ore

Sute de clujeni au venit cu familiile şi prietenii ca să protesteze, în Piaţa Unirii, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, în semn de solidaritate cu manifestanţii din Bucureşti. Ei au cerut demisia miniştrilor Mediului, Culturii şi al celui delegat pentru Proiecte de Infrastructură, adică demisia Rovanei Plumb, a lui Daniel Barbu şi a lui Dan Şova. În centru, circulaţia a fost blocată aproape două ore.

Roşia Montană: Ungaria cere României să respecte reglementările europene în domeniul minelor de aur şi „patrimoniul cultural şi de mediu”

Guvernul maghiar cere ca autorităţile române să respecte atât regulile europene în domeniul minelor de aur, cât şi „bunurile de mediu şi culturale” aflate în pericol din cauza proiectului de la Roşia Montană, afirmă luni două ministere de la Budapesta într-un comunicat, citat de MTI.

Primarul Clujului cere Guvernului să retragă proiectul de lege despre Roşia Montană

Primarul Clujului, totodată şi fost premier, Emil Boc, a declarat azi, 4 septembrie, într-o conferinţă de presă, că solicită Guvernului retragerea proiectului de lege privind Roşia Montană întrucât este neconstituţional. Bos susţine că prin el se oferă unei companii private atribuţii de utilitate publică care trebuie să aparţină numai Guvernului sau autorităţilor publice.

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut cu până la 17% după protestele legate de Roşia Montană

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut marţi cu până la 17% la bursa din Toronto, cel mai mult din ultimele patru luni, în urma protestelor din România faţă de proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană, relatează Bloomberg.

Intră în dezbatere pe blogurile adevarul.ro!

Revoluţionarii fără cauză

Piaţa Universităţii e iarăşi populată. De cu seară, până-n creierii nopţii. La fel, şi-n celelalte oraşe mari. O masă de tineri, în general, protestează. Acum, faţă de exploatarea auriferă de la Roşia Montană. Să nu vă-nchipuiţi că avem, în România, o asemenea abundenţă de specialişti în materie, care ştiu exact de ce protestează! Care să aibă informaţii ştiinţifice că e ceva putred la Roşia Montană.

Un dram de libertate în Piaţa Revoluţiei

Ora 2.12. Am ajuns acasă după cea de-a treia zi de proteste împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană. Deschid Facebook-ul şi îmi curg în news feed trei evenimente din seara asta de toamnă:

#rosiamontana: Corturile şi imperiul - un protest tânăr, cu sticle şi biciclete

"All I wanna say is that they don't really care about us!". Iar şi iar. Repetitiv. Timp de o oră. Bulevardul Elisabeta. Punctul zero al Bucureştiului. 1.000 de tineri au ocupat asfaltul, s-au aşezat pe jos şi protestează. Feţele lor ar putea fi văzute în Vama Veche, pe plaja Corbu sau în cluburile din Bucureşti. Dar ei sunt aici şi bat cu sticlele în asfalt. Sunt omogeni ca mesaj şi eterogeni ca oameni. A doua zi de #rosiamontana.

14 ani de rezistenţă arată că se poate! Continuăm împreună şi câştigăm!

Duminică seară politica a murit. Coldrexul nu a mai fost suficient guturaiului stradal. S-au adunat cu toţii în pieţe, tineri curioşi, ecologişti, universitari, hipsteri, naţionalişti, stângişti, oameni ai Domnului, etc.

Există ceva mai rău decât cianura?

Mă pregăteam să scriu despre Liberia, unde o Universitate nu a admis niciunul dintre cei 25 de mii de candidaţi, ca şi despre rata de eşec de la bacalaureatul din toamnă de la noi, când toată lumea a început să vorbească din nou despre Roşia Montană. Nu pot, de aceea, ocoli subiectul...

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite