Elena Udrea a fost audiată ca martor mai bine de două ore de procurorii anticorupţie. „Este vorba de un dosar în care este anchetat Gheorghe Ştefan”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea, candidat la alegerile prezidenţiale, a fost audiată ca martor, miercuri seară, mai bine de două ore de procurorii anticorupţie la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), într-un dosar în care este vizat primarul oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

UPDATE 21.15  „Sunt în campanie, am avut o zi plină şi am dorit să vin pentru a da lămuriri. Am înţeles că vor să închidă dosarul şi am vrut să vin să dau declaraţie”, a spus Elena Udrea la ieşirea din sediul DNA.

Udrea a precizat că, la audieri, a explicat cum funcţiona acest program, gestionat de fostul Minister al Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) condus de ea în perioada decembrie 2009 - februarie 2012.

Aceasta a precizat că procurorii i-au adresat întrebări despre procedurile urmate în cazul unor solicitări de alocări de fonduri pentru anumite evenimente ce aveau loc în judeţele din ţară.

Udrea a ţinut să precizeze că toate solicitările primite în perioada în care a fost ministru au urmat procedurile legale.

„Toate solicitările, fie că erau de la Gheorghe Ştefan, fie că erau de la oricare primar din ţară sau şef de consiliu judeţean, toate urmau procedura legală şi cutuma”, a spus Udrea, explicând că autorităţile locale trimiteau solicitări pentru alocări de fonduri pentru lucrări din judeţele lor, iar ministerul în funcţie de bugetul pe care îl avea, de obicei de 20 de ori mai puţin decât se cerea, făcea alocările în acord cu cei din teritoriu, încât să acopere minimul din necesar.

Elena Udrea a arătat că la Ministerul Dezvoltării „era întotdeauna coadă de primari” care solicitau fonduri.

Înainte de a pleca, aceasta a ţinut să precizeze că nu crede în coincidenţe referindu-se la faptul că a fost citată la audieri cu două zile înainte de a începe campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. 

Asta deşi, potrivit unor surse judiciare, candidatul la preşedinţie a fost chemat încă de acum două săptămâni la DNA pentru a fi audiat. Prinsă însă cu deplasările prin ţară, în contextul campaniei electorale, Elena Udrea nu a putut să se prezinte în faţa procurorilor.

Elena Udrea, chemată la DNA pentru declaraţii în calitate de martor

Elena Udrea a ajuns la DNA în jurul orei 20.50, iar la intrarea în sediul instituţiei a precizat că a fost chemată să dea declaraţii în legătură cu un dosar în care este cercetat Gheorghe Ştefan Pinalti.

Surse judiciare au precizat pentru adevarul.ro că dosarul în care este audiată Elena Udrea este cel în care edilul din Piatra Neamţ este urmărit penal, sub control judiciar, fiind acuzat că, din 2009, folosindu-se de interpuşi, a administrat o firmă care a primit contracte finanţate din bani publici (de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus pe vremea aceea de Elena Udrea - n.r.) folosindu-se de funcţia din partid pentru a influenţa funcţionari. 

Pe 28 mai, DNA a anunţat că Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ şi preşedinte al organizaţiei locale a PDL la data faptelor, este urmărit penal pentru efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite, precum şi pentru folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor, începând din 2009, Ştefan ar fi administrat în fapt SC Strong Montaj SA, fosta societate Tehnoutilaj SA, folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori.

„SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) a încheiat şi a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiţi clienţi şi a achiziţionat, de la o serie de furnizori, bunuri şi servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerţ, implicând circulaţia banilor", potrivit DNA.

Procurorii susţin că aceste operaţiuni financiare ca acte de comerţ, în efectuarea cărora s-ar fi implicat Gheorghe Ştefan, sunt incompatibile cu funcţia pe care o deţinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamţ şi „sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenite".

Gheorghe Ştefan mai este suspectat şi că s-a folosit de funcţia de conducere din partid pentru a influenţa funcţionari publici din cadrul unor instituţii.

„Pentru a-şi asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele încheiate de SC Strong Montaj SA cu autorităţile contractante, comune din judeţul Neamţ - Tazlău, Gherăeşti şi Drăgăneşti, care se bucurau de finanţare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Ştefan, deţinătorul unei funcţii de conducere în cadrul unui partid politic a folosit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, influenţa sa în relaţia cu funcţionari publici din cadrul unor instituţii”, susţin anchetatorii.

DNA a precizat că necesarul de fonduri băneşti de la bugetul de stat pentru finanţarea lucrărilor de alimentare cu apă a comunelor, lucrări acceptate în programul prevăzut în HG 577/1997, era evaluat anual de consiliile judeţene, după consultarea autorităţilor contractante locale.

„Propunerea de finanţare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuală a fondurilor alocate (de regulă insuficiente pentru a acoperi necesarul). Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de către consiliul judeţean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publică locală contractantă se comunica apoi MDRT, iar după aprobarea listelor, se făcea plata", potrivit DNA.

Procurorii au mai stabilit că, pentru a controla modul de repartizare a banilor alocaţi de la bugetul de stat, Gheorghe Ştefan ar fi susţinut o anumită persoană să ocupe funcţia de consilier personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ.

„În afara atribuţiilor de serviciu, acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Ştefan. În această modalitate, Gheorghe Ştefan a reuşit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, cu ocazia rectificărilor ori a alocărilor bugetare anuale, să direcţioneze sume de bani, în special către acele autorităţi publice locale care aveau încheiate contracte cu asocieri din care făcea parte chiar SC Strong Montaj SA”, potrivit DNA.

Anchetatorii susţin că, folosindu-se de influenţa sa, legată de funcţia de conducere deţinută în cadrul unui partid, Gheorghe Ştefan a asigurat finanţarea lucrărilor executate de societatea comercială care-i aparţinea şi pe care o administra în fapt.

Primarul municipiului Piatra Neamţ a fost miercuri la DNA pentru a-i fi aduse la cunoştinţă calitatea de suspect şi acuzaţiile din acest dosar.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a fost condus de Elena Udrea în perioada decembrie 2009 - februarie 2012.

Gheorghe Ştefan a fost preşedintele interimar la organizaţia PDL Neamţ, funcţie din care a demisionat în luna martie. Primarul municipiului Piatra Neamţ a aderat la Fundaţia Mişcarea Populară, dar a rămas membru al PDL.

El este vizat în mai multe dosare de corupţie, cel mai recent fiind legat de licenţa postului Giga TV pe care îl controla.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, urmărit penal sub control judiciar

Primarul Municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, este urmărit penal, fiind acuzat că, din 2009, folosindu-se de interpuşi, a administrat o firmă care a primit contracte finanţate din bani publici în comune din Neamţ, dar şi pentru faptul că s-ar fi folosit de funcţia din partid pentru a influenţa funcţionari, potrivit DNA. Procurorii au dispus ca acesta să fie cercetat sub control judiciar.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite