Procurorii cer arestarea în lipsă a patronului Romprest, Florian Walter. Acuzaţiile: spălare de bani şi evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firma lui Florian Walter, Romprest, s-a ocupat anul trecut de curăţenie după toate lansările naţionale de candidaţi la alegerile prezidenţiale
Firma lui Florian Walter, Romprest, s-a ocupat anul trecut de curăţenie după toate lansările naţionale de candidaţi la alegerile prezidenţiale

Procurorii DIICOT cer arestarea în lipsă a omului de afaceri Florian Walter pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi iniţierea unui grup infracţional organizat. Omul de afaceri, care ar fi fost liderul grupării de evazionişti, nu a fost găsit de procurori, astfel că a fost dat în consemn la frontieră. Măsurile vin după o serie de percheziţii la mai multe adrese din Bucureşti şi Ploieşti, inclusiv la firmele omului de afaceri Florian Walter.

UPDATE Procurorii DIICOT cer arestarea în lipsă a afaceristului Florian Walter după ce acesta nu a fost găsit de anchetatori.

Potrivit unor surse judiciar, solicitarea de arestare va fi trimisă la Tribunalul Prahova.

UPDATE Omul de afaceri Florian Walter nu a fost găsit de procurori. După ce au terminat percheziţiile, anchetatorii l-au dat pe Walter în consemn la frontieră.

„Liderul grupării se sustrage urmăririi penale. Sunt indicii că este în ţară şi oricum ne-am luat măsurile necesare să rămână în ţară, oriunde s-ar afla. A fost dat în consemn la frontieră", a precizat Giorgiana Hosu, procurorul şef adjunct al DIICOT, în cadrul unei declaraţii de presă.

De asemenea, acesta a precizat că în acest caz s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 23 de persoane.

„Investigaţiile desfăşurate s-au efectuat cu privire la operaţiuni nereale şi circuite financiare fictive realizate în perioada 2012 - 2014 de către reprezentanţii a 30 de societăţi comerciale. În urma acestor investigaţii, DIICOT a dispus începerea urmăririi penale faţă de 23 de suspecţi cu privire la infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul constatat în acest moment fiind de aproximativ 20 de milioane de euro”, a spus Giorgiana Hosu.

Aceasta a explicat modul în care a acţionat grupul condus de omul de afaceri Florian Walter. 

„Compania Romprest Service SA a derulat tranzacţii comerciale aparent cu doar trei societăţi comerciale cu activitate legală, respectiv Team Line Solution, Romconcord Tehnic SRL şi Eurogrup SRL. În fapt, serviciile realizate de aceste societăţi erau nereale deoarece proveneau din achiziţii fictive de la firmele cu următoarele caracteristici: sedii sociale fără activitate declarate la cabinete de avocatură sau în apartamente de bloc, fără puncte de lucru, fără salariaţi”, a explicat Hosu.

Ea a precizat că reprezentanţii legali ai acestor societăţi nu pot fi identificaţi sau şi-au declarat domiciliile în Republica Moldova sau în Ungaria. Mai mult, aceste societăţi nu ar fi avut mijloace de transport necesare deplasării unui număr mare de personal muncitor, 200 - 300 de persoane.

„Pe întreg lanţul comercial, înainte de înregistrare în evidenţele Romprest, s-a identificat aceeaşi tipologie. Se organizau, scriptic, circuite de tranzacţionare succesivă a serviciilor, constând în punerea la dispoziţie de personal muncitor, servicii care ajutau la diminuarea obligaţiilor fiscale. În fapt, muncitorii erau folosiţi la negru. Nu există o evidenţă a personalului muncitoresc, nu existau situaţii de lucrări. Furnizorii aveau la rândul lor furnizori care nu declarau livrări sau care ţineau înregistrări neconforme cu realitatea. Nu existau rapoarte zilnice de activitate, nu existau locuri de desfăşurare a activităţilor de curăţenie specifice, numărul de persoane executante sau calificarea acestora. Reprezentanţii legali ai societăţilor comerciale erau complici sau «săgeţi» care aveau doar sarcina de a completa şi semna acte contabile, de a completa acte bancare, de a retrage sune în numerar, acţiuni pentru care încasau un comision de la liderii grupării”, a explicat Hosu.

Aproape 3.000 de tone de clorură de calciu, livrată în doar două luni, doar în acte

De asemenea, contabilitatea nu exista la cele mai multe din societăţile comerciale. 

„Spre exemplu, în numai două luni s-a fraudat bugetul de stat cu aproape 20 de milioane de lei. Mai exact, în anul 2012, reprezentantul Romprest a creat un circuit fictiv format din patru societăţi comerciale pentru a ascunde provenienţa reală a unei mari cantităţi de clorură de calciu (substanţa folosită la deszăpeziri - n.r.), în fapt de provenienţă intracomunitară şi pentru a-şi crea avantajele fiscale, constând în TVA si impozit pe profit. În acest circuit a fost cooptată o societate coordonată de Nicolae Capră în calitate de furnizor al mărfii. Scriptic aproximativ 3.000 de tone de clorură de calciu au fost livrate în două luni, între cele patru firme, fără documente, fără mijloace de transport, fără delegaţii. Practic, în aceste două luni, Romprest a prejudiciat bugetul de stat cu 20 de milioane de lei”, a completat procurorul şef adjunct al DIICOT.

Acest grup ar fi fost coordonat de către reprezentantul său legal, respectiv Florian Walter, inclusiv în demersurile de finanţare a firmelor fantomă şi de creare a traseelor financiare realizate, a mai spus Hosu.

Suma de bani totală spălată de membrii grupării este de 14 milioane de euro până în acest moment, bani ce ar fi intrat în circuitul legal, fie prin aport la capitalul Romprest, fie prin depunerea în conturile a două societăţi din Canada şi Statele Unite ale Americii (SUA).

În acest caz a fost pus sechestru cu bunuri mobile, imobile şi conturi bancare. „Estimativ, s-a pus sechestru pe bunuri si conturi in valoare de aproximativ 18 milioane de euro”, a mai explicat Hosu.

Circuitele fictive, operaţionalizate de Walter

Potrivit unui comunicat al DIICOT, circuitele comerciale fictive, precum şi cele financiare asociate, ar fi fost fost operaţionalizate de către Florian Walter, cu sprijinul membrilor grupului, fiecare dintre aceştia îndeplinind sarcini prestabilite şi fiind remunerati în consecinţă. 

„Astfel, referitor la activitatea infracţională a suspectului Florina Walter a rezultat faptul că acesta a înaintat solicitări punctuale de retragere a unor fonduri financiare din circuitul financiar legal al SC Compania Romprest Service SA Bucureşti, iar prin intermediul unor suspecţi, a coordonat demersurile concrete întreprinse de ceilalţi membri ai grupării, care au avut drept obiectiv atât obţinerea unor fonduri financiare ce puteau fi utilizate de către suspectul Florian Walter în scopuri proprii, cât şi de către societatea Romprest”, arată sursa citată. 

Mai mult, din cercetările făcute de procurori s-ar fi stabilit că membrii grupării preluau solicitările transmise de către lider, stabilind modalitătile concrete de acţiune pentru retragerea fondurilor din circuitul financiar al Romprest.

De asemenea, anchetatorii susţin că unul dintre suspecţi îi coordona pe ceilalţi membrii ai grupării în demersurile de înfiinţare a firmelor „fantomă” ce erau interpuse în circuitul comercial fictiv, stabilea succesiunea transferurilor financiare şi firmele ce vor fi utilizate, negocia direct cu reprezentanţii societăţilor bancare condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor „fantomă”, însoţindu-i personal pe aceştia la efectuarea retragerilor de numerar.

Walter, anchetat de DIICOT şi în 2012

Florian Walter a fost anchetat de DIICOT şi în 2012 după ce a obţinut beneficii financiare, susţin procurorii, prin transferul a 15 jucători de la Clubul „Universitatea" Cluj la Petrolul Ploieşti.

Ascensiunea sa în afaceri a fost legată de prietenia cu Cristian Burcea, dar şi de cumătria cu Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor în Guvernul Adrian Năstase.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite