UPDATE Deputatul Ion Diniţă, pus sub control judiciar. Ioan Adam şi Mircea Roşca au fost arestaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Ion Diniţă a fost pus sub control judiciar de instanţa Curţii Supreme, în timp ce Ioan Adam şi Mircea Roşca au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Cei trei sunt acuzaţi de mai multe fapte de corupţie, iar marţi colegii lor au dat aviz pozitiv pentru arestarea lor.

UPDATE Instanţa Curţii Supreme l-a trimis în spatele gratiilor şi pe Mircea Roşca, acesta fiind arestat preventiv. Deputatul liberal poate ataca cu recurs decizia instanţei.

UPDATE Deputatul Ioan Adam a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, însă decizia nu este definitivă.

Adam este cercetat în dosarul privind retrocedarea ilegală a mai multor terenuri, caz în care au mai fost arestaţi preventiv şi Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi Paltin Sturdza.

UPDATE Instanţa a respins, joi, cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Ion Diniţă, însă l-a pus pe acesta sub control judiciar.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs atât de procurori cât şi de Ion Diniţă.

În timpul în care se află sub control judiciar, Ion Diniţă trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

În cazul în care acesta încalcă cu rea credinţă obligaţiile impuse de judecător, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau cu arestul preventiv.

UPDATE Şedinţa de judecată în care s-a discutat despre arestarea preventivă a lui Ion Diniţă s-a terminat, magistratul de drepturi şi libertăţi urmând să anunţe, în cursul acestei zile, o decizie.

Diniţă a plecat de la Înalta Curte fără să facă declaraţii în faţa presei.

UPDATE Deputaţii Ioan Adam şi Ion Diniţă au ajuns la sediul Înaltei Curţi în jurul orei 13.45, cu un sfert de oră înainte ca magistraţii să ia în discuţie cererea procurorilor de arestare preventivă a celor doi.

UPDATE Deputatul Mircea Roşca a fost dus la oamenii legii la Curtea Supremă pentru a aflat dacă va fi sau nu arestat preventiv.

Camera Deputaţilor a dat marţi aviz pozitiv pentru arestarea deputaţilor PSD Ioan Adam, Ion Diniţă şi Mircea Roşca. Imediat după aceea procurorii anticorupţie au cerut instanţei supreme arestarea acestora. 

Drept urmare, magistraţii Curţii Supreme vor decide astăzi dacă cei trei vor fi cercetaţi în libertate sau vor fi trimişi în spatele gratiilor.

Ion Diniţă este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul în care preşedintele Consiliului

image

Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, este acuzat de corupţi, după ce CJ Braşov ar fi fost prejudiciat, în urma plăţilor nelegale făcute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro.

Bani viraţi gratuit de la CJ Braşov în conturile firmei lui Diniţă

În documentele din dosar, anchetatorii subliniază că SC Gotic SA, firmă a deputatului Diniţă, era una dintre firmele „de casă” ale Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, „calitate” rezultată din numărul contractelor atribuite, modalitatea de atribuire - cu modificarea ulterioară a preţului -, precum şi din conţinutul convorbirilor interceptate cu autorizarea instanţei în cauză.

„În interesul şi folosul SC Gotic SA, inculpatul Căncescu Adrian Aristotel i-a convins pe consilieri să adopte hotărârea, care a fost întemeiată numai pe datele nereale furnizate în acest scop de către firma actualului deputat DINIŢĂ IOAN şi care apoi au fost prezentate de către inculpatul Căncescu Adrian Aristotel consilierilor, exclusiv în scopul aprobării nelegale a sumei de 2.900.000 lei.

De asemenea, pentru a da o aparenţă de legalitate deciziei luate şi mai ales pentru a fi pierdută destinaţia reală pentru jumătate din cei 2.900.000 lei alocaţi suma a fost îmbucătăţită şi a figurat în documentele CJ Braşov, ca fiind  destinată unor lucrări , deşi în realitate suma a fost virată, absolut fără drept, gratuit, deci a fost practic oferită, virată pe nedrept firmei actualului deputat Ion Diniţă, SC Gotic SA din dispoziţia preşedintelui CJ Braşov .

„Urmarea acestor acte infracţionale a constituit-o creşterea cu 1.046% a costurilor lucrărilor plătite SC Gotic SA şi producerea unui prejudiciu UAT Judeţul Braşov (Consiliul Judeţean Braşov) în valoare totală de 27.891.332,22 lei (25.670.415,12 lei pentru primul contract şi 2.220.917,10 lei pentru cel de-al doilea)”, au precizat procurorii.

Prejudicierea UAT Judeţul Braşov (Consiliul Judeţean Braşov) cu această sumă a fost mascată tot de inculpatul Căncescu Adrian Aristotel prin convocarea comisiei de negociere, pentru a da aparenţa că SC GOTIC SA ar fi efectuat lucrări suplimentare, mai costisitoare. Dar în realitate, comisia  de negociere a votat conform voinţei  lui  Căncescu Adrian Aristotel ale,deci favorabil îmbogăţirii pe nedrept a firmei SC GOTIC SA prin constituirea „doar pe hârtie a aparenţei ,,că acea sumă a fost achitată pentru lucrări în Racoş. După ce s-a acoperit de decizia consilierilor din comisie , inculpatul Căncescu Adrian Aristotel a semnat procesul-verbal întocmit de comisie, iar apoi a dispus decontarea sumei în favoarea firmei favorite”, se arată în documentele procurorilor.

„Cele două contracte de achiziţii publice care l-au îmbogăţit pe actualul  parlamentar cu peste 1000%! faţă de cât a muncit şi cât i s-ar fi cuvenit pentru munca depusă", mai spun procurorii.

Pe de altă parte, conform aceloraşi documente, în aceeaşi încercare de recuperare a prejudiciilor prin atribuiri în continuare de lucrări în mod abuziv, cu nerespectarea legii în materia achiziţiilor publice, vicepreşedintele CJ Braşov, Mihai Pascu, a avut, din dispoziţia lui Aristotel Căncescu, mai multe întâlniri cu Ion Diniţă, "pentru a-l determina să accepte noi contracte, cu condiţia ca o parte din bani să fie returnaţi pentru recuperarea prejudiciilor din contractele anterioare".

În aceleaşi documente, anchetatorii precizează că, din cercetările făcute până la acest moment rezultă că preşedintele CJ Braşov a oferit firmei lui Diniţă, cu sprijinul şi prin complicitatea vicepreşedintelui instituţiei şi a funcţionarilor cu funcţii de conducere din CJ Braşov, două contracte. Primul, încheiat în 2006, a vizat lucrări de reabilitarea DJ131C km 17+000 – 29+050 Racoş- Rupea, iar al doilea, din 2007, reabilitarea sectorului de drum Augustin-Racoş-Şercaia.

Ioan Adam, implicat împreună cu Viorel Hrebenciuc în dosarul „Retrocedărilor ilegale”

Ioan Adam este cercetat în dosarul privind retrocedarea ilegală a 90.000 de hectare de pământ. În acest caz, fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, au fost arest arestaţi preventiv.

Potrivit DNA, începând din 24 iunie 2013, Andrei Hrebenciuc, împreună cu tatăl său, Viorel Hrebenciuc, cu deputatul Ioan Adam, cu Paltin Gheorghe Sturdza, moştenitorul lui Elie Vlad Sturza (strănepot de soră al boierului Nicolae D. Ghika – n.r.)şi cu omul de afaceri Dan Costin Bengescu, ar fi constituit un grup infracţional, care prin mită şi trafic de influenţă a urmărit urgentarea punerii în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 hectare, dobândit ilegal de Sturdza.

Pădurea urma să fie înstrăinată, pentru a i se pierde urma, prin firma Reşedinţa Vârstnicilor SRL, care are ca asociat unic offshore-ul Majura Limited (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă. Procurorii arată că asociatul real este de fapt Andrei Hrebenciuc.

Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piaţă, „întrucât contractul masca, în cuprinsul său, şi cumpărarea de influenţă de la autorităţile din judeţul Bacău”, a arătat DNA.

Mircea Roşca, cercetat pentru trafic de influenţă

Deputatul PNL Mircea Roşca este cercetat de DNA Ploieşti pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, în 2011, când era vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Prahova a PNL, Roşca „a pretins de la un denunţător suma de 20.000 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra inculpatului Popescu Gabriel Stelian şi asupra celorlalţi membri ai Consiliului Local Azuga, pentru a înlesni dobândirea unor terenuri pe raza localităţii respective de către firma denunţătorului".

Din cei 20.000 de euro, Mircea Roşca ar fi primit, prin intermediul lui Gabriel Popescu - preşedintele PNL Azuga -, 5.000 de euro, iar 11.000 de euro „au fost folosiţi în interesul formaţiunii politice pe care o conducea de la nivel judeţean", susţine DNA

„Diferenţa de 4.000 euro (până la totalul de 20.000 - n.r.) a fost remisă de acelaşi inculpat secretarului Primăriei Azuga, Dumbravă Diana Camelia, în vederea îndeplinirii unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu şi care vizau desfăşurarea propriu-zisă a procedurii de achiziţie publică şi desemnarea câştigătoare a firmei denunţătorului", susţin procurorii.

Pe de altă parte, în perioada 2011-2014, acelaşi Mircea Roşca ar fi intervenit pe lângă factorii de decizie din instituţii publice din judeţul Prahova, respectiv Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti şi Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat - Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia, în vederea atribuirii către societăţile deţinute de vărul său, omul de afaceri Adrian Rotilă, a unor contracte de achiziţii publice.

În schimbul acestor „intervenţii", susţin procurorii anticorupţie, Roşca ar fi primit de la Rotilă aproximativ 90.000 de lei, construcţii în valoare de 35.418,39 lei şi folosinţa unui autoturism marca Audi A8.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi, sub control judiciar, preşedintele PNL Azuga, Gabriel Popescu, acuzat de dare de mită, şi Diana Dumbravă, secretara primăriei din acest oraş, acuzată de luare de mită.

Omul de afaceri Adrian Rotilă, vărul lui Mircea Roşca, este cercetat, tot sub control judiciar, pentru cumpărare de influenţă. Acesta a fost reţinut în 11 noiembrie şi eliberat o zi mai târziu, după ce instanţa supremă a respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

„Marţea albă“ din Parlament. PSD nu s-a vindecat de microbul micilor furtişaguri

Mafia pădurilor. Ioan Adam a atacat Romsilva şi din Parlament

Referat DNA: Arestarea lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Ioan Adam se impune pentru că există riscul influenţării martorilor

Deputaţii din Comisia juridică au respins încuviinţarea arestării preventive a lui Ion Diniţă. Procurori: cele două contracte l-au îmbogăţit cu peste 1000%

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite