Cum a reuşit un şofer român să facă măcel pe o autostradă din Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferul român care a provocat, duminică dimineaţa, accidentul din Grecia, soldat cu cinci morţi şi 30 de răniţi, s-a apărat spunând că TIR-ul pe care-l conducea a rămas fără frâne. Poliţiştii nu l-au crezut pe cuvânt şi l-au arestat pentru 30 de zile.

Autorităţile elene urmează să stabilească dacă TIR-ul ucigaş, care a spulberat cinci vieţi, a rămas fără frâne, aşa cum a declarat şoferul român când a fost întrebat de ce nu a oprit la semnalele de avertizare ale personalului care dirija circulaţia pe autostrada Egnatia Odos, în zona în care se făceau lucrări.

În cursul interogatoriului, bărbatul, de 39 de ani, a declarat că a văzut semnale de avertizare şi doi bărbaţi cu steaguri care dirijau maşinile, dar că nu a putut să reducă viteza. O expertiză va stabili cauzele care au determinat tragedia, dar aceasta va fi dispusă abia după finalizarea procedurilor judiciare aflate în curs, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Arestat pentru 30 de zile

Până când expertiza va arăta dacă TIR-ul a avut sau nu o defecţiune la sistemul de frânare, autorul carnagiului rămâne în arest. El a fost reţinut, iniţial, pentru 24 de ore. Dar poliţiştii au decis, luni, să-l pună sub arest pentru 30 de zile. Odată cu el a ajuns în arest şi managerul firmei care efectua lucrări pe autostradă, sub aceeaşi acuzaţie: omor din culpă. Cei doi urmează să fie audiaţi marţi de către Procuratura din Veria.

TIR-ul condus de român a spulberat mai multe maşini pe autostrada Egnatia Odos, în apropiere de Veria, într-o zonă cu restricţii de circulaţie. În accidentul în lanţ au fost implicate nu mai puţin de 35 de autoturisme şi trei camioane.

Poliţia şi pompierii au intervenit imediat. Pompieri au recuperat patru cadavre din maşini avariate - două femei în vârstă de 53 de ani, un bărbat în vârstă de 42 de ani şi încă un bărbat a cărui vârstă nu a fost confirmată încă.

Alt bărbat, care a fost rănit grav în accident, a murit din cauza rănilor, în timpul unei intervenţii chirurgicale. Aproximativ 30 de persoane au fost rănite în accident şi au fost transportate la spitale din zonă.
Traficul pe autostrada Egnatia Odos a fost reluat abia luni, după ce autorităţile au reuşit să degajeze şoseau de zecile de maşini distruse în accident.

Asistenţă din partea Consulatului României

Oficiul consular al României în Grecia l-a asistat pe şoferul care a provocat accidentul. ”Reprezentantul oficiului consular român a contactat firma proprietară a autocamionului, ocazie cu care a informat asupra situaţiei actualizate, inclusiv din perspectiva necesităţii asigurării serviciilor de traducere, cât şi a reprezentării juridice de către un avocat la instanţa de judecată”, a precizat MAE într-un comunicat remis Mediafax.

MAE a subliniat că, pe toată durata primelor audieri, care au avut loc pe 5 octombrie, şoferul autocamionului a beneficiat de asistenţa unui traducător de limba română, fiind prezent şi reprezentantul consulatului român.

”Din acest punct de vedere, reprezentantul conducerii Poliţiei locale a apreciat prezenţa imediată a consulului român la locul producerii accidentului. Şoferul autocamionului va fi asistat la audierile de astăzi (luni) atât de un traducător, cât şi de un avocat. Consulul General al României la Salonic va asista la şedinţa de audieri preconizată, fără a avea competenţa legală de a influenţa în vreun fel procedurile judiciare aflate în curs”, se mai arată în comunicatul MAE.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite