Cum ne-am pricopsit cu zăpadă abundentă în octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un val de aer rece din Rusia a adus prima ninsoare din această toamnă. Zăpada a provocat accidente şi ambuteiaje în weekend, atât în Capitală, cât şi în mai multe judeţe din sud. Meteorologii spun că până miercuri vor fi 5-6 grade, însă de joi se va încălzi. Oricum, speriaţi de vremea rea şi de riscul de a fi amendaţi, şoferii s-au înghesuit deja de azi să-şi schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă.

După un weekend care a grăbit prima ninsoare din această toamnă şi s-a lăsat şi cu un strat de zăpadă de până la 10 cm în sudul ţării, meteorologii atrag atenţia că nu vom scăpa încă de vremea rece.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat că până miercuri vor fi 5-6 grade în sudul ţării, unde sunt aşteptate şi precipitaţii mixte, cu şanse foarte slabe de ninsori. Însă de joi vremea se va încălzi de la o zi la alta, iar temperaturile înregistrate vor fi apropiate de cele normale ale acestei perioade

Specialiştii ANM au explicat că ziua de 25 octombrie 2014 va rămâne în istoria măsurătorilor meteo ca fiind „data cu cea mai recentă depunere de zăpadă în Capitală“. Mai mult, temperaturile au scăzut în unele zone chiar şi cu 12 grade faţă de maximele acestei perioade.

„În mod normal, în sudul ţării media este de 15 grade şi sâmbătă s-au înregistrat 3 grade”, a declarat Teodora Cumpănaşu, meteorolog de serviciu al ANM. Au fost maxime de 3 grade în Bucureşti, 4 grade la Craiova şi Buzău, 2 grade la Călăraşi şi 1 grad la Giurgiu. Cumpănaşu a pus acest fenomen pe seama unui val de aer rece din Rusia, care a afectat de altfel tot sud-estul Europei.

Codul galben de vânt şi ninsori, valabil de sâmbătă până duminică, a luat prin surprindere şi autorităţile, dar şi pe şoferi: au avut loc accidente pe A2 şi s-a circulat greu pe A1 şi pe drumurile din judeţele afectate. Motivul: nici şoferii nu aveau cauciucuri de iarnă, dar nici drumarii nu au intervenit la timp cu utilajele de deszăpezire.

Fenomenele de sâmbătă au dus la suspendarea din funcţie a inginerului-şef Lucian Stan, de la Secţia de Drumuri Naţionale Bucureşti Sud, iar şoferii au stat ore în şir la coadă ca să-şi schimbe anvelopele. 

Liste de aşteptare la vulcanizare

Ninsoarea căzută peste Capitală în weekend i-a prins pe picior greşit pe mulţi dintre şoferi. Deşi era duminică, întârziaţii au luat cu asalt vulcanizările ca să schimbe anvelopele maşinilor. Asta spre bucuria patronilor de service-uri auto, cărora zăpada timpurie le-a adus profituri de trei sau chiar patru ori mai mari decât într-o zi obişnuită.

image

Şoferii şi-au aşteptat rândul cu răbdare la service    FOTO: Eduard Enea / Adevărul

Pe Şoseaua Petricani, din Capitală, sunt trei service-uri de roţi unul după altul, iar şoferii s-au aşezat ordonaţi la coadă încă de la ora 8.30. Unele dintre acestea nici nu aveau program duminică, dar angajaţii au deschis, anticipând numărul mare de clienţi: aproape un şofer la două minute şi jumătate.

„În două ore am avut peste 50 de clienţi, nu putem face faţă la câte maşini vin. În mod normal, un schimb de cauciuri costă între 80 şi 100 de lei. Dar acum avem ofertă la 50 de lei schimbul”, a spus Cătălin Butnaru, angajat al unui service.

Şoferii n-au avut încotro şi au aşteptat chiar şi trei ore la rând să-şi schimbe anvelopele. „Am venit cu mai multe maşini de la firmă, trebuie să schimbăm anvelopele acum dacă a nins, pentru că circulăm zilnic cu maşinile. În mod normal, făceam schimbul după 1 noiembrie“, a declarat resemnat un şofer, care aştepta de mai bine de o oră la rând.

Cauciucuri de vară pe maşina Poliţiei

„Am venit de o oră şi cred că mai stau cel puţin o oră până îmi vine rândul. Aşteptăm, n-avem ce face. Ninsoarea ne-a luat pe nepregătite. Am neglijat, n-am crezut că iarna va veni chiar aşa de repede. Schimb acum cauciucurile pentru că nu vreau să risc o amendă“, a spus un alt şofer, arătându-ne discret o maşină de Poliţie postată în apropiere.

Echipajul de poliţie care supraveghea Şoseaua Petricani nu vâna şoferii cu anvelope de vară, ci vitezomanii. „Nu avem dispoziţie de verificare a maşinilor fără anvelope de iarnă, noi acţionăm doar cu radarul“, a spus poliţistul aflat într-un Logan cu „tun”. La întrebarea dacă a schimbat cauciucurile de vară cu cele de iarnă, agentul s-a arătat puţin stânjenit. El a recunoscut că ninsoarea a prins şi poliţia pe picior greşit, neavând timp să pună pe maşini anvelope de sezon.

Cozi mari la începutul fiecărei ierni

La un alt service de roţi, din Băneasa, aceeaşi situaţie: şoferi zgribuliţi, care aşteptau de ore bune să-şi facă schimbul de roţi. Nici acest service nu avea program duminică, dar a deschis pentru a face încasări. Pentru a fi siguri că nimeni nu va intra peste rând, şoferii au făcut o listă, iar un angajat al vulcanizării striga şoferii pe rând.

„Aşa este mereu la începutul iernii, sunt cozi foarte mari, lucrăm şi peste program. La noi, un schimb de anvelope durează circa 30 de minute şi costă între 80 şi 130 de lei”, a spus bărbatul.

Deşi au fost nevoiţi să aştepte ore bune, şoferii s-au arătat totuşi mulţumiţi că nimeni nu intră peste rând şi că nu vor avea apoi probleme cu legea. „Nu vrem să riscăm amenzi, de asta aşteptăm. Am venit de o oră şi mai am de stat. Oricum, am făcut listă şi nu intră decât cel strigat”, a declarat unul dintre şoferi. 

Când suntem obligaţi să folosim anvelope de iarnă

Ordonanţa de Guvern privind obligativitatea folosirii anvelopelor de iarnă în sezonul rece a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011. Iniţial, obligativitatea s-a referit la intervalul 1 noiembrie – 31 martie, însă s-a renunţat la el.

Prin urmare, legea obligă şoferii să folosească anvelopele de iarnă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data din calendar. În cazul în care circulaţi în lunile de iarnă fără cauciucuri de sezon, dar carosabilul este uscat, Poliţia Rutieră nu are dreptul să va amendeze.

Însă şoferii care conduc maşini fără anvelope de iarnă pe drumuri acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă riscă să rămână fără certificat de înmatriculare şi să plătească o amendă cuprinsă între 720 şi 1.600 de lei. La reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducătorului auto o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.

image

FOTO: Eduard Enea / Adevărul

Cât despre anvelopele de iarnă acceptate de legislaţia românească şi europeană, ele trebuie să fie inscripţionate pe lateral cu unul dintre simbolurile „M&S”, „M+S”, „M/S”, „MS”. Iniţialele M şi S vin de la „mud” (noroi) şi „snow” (zăpadă). Şi anvelopele „all seasons” pot fi acceptate, dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă.

Capitala sub zăpadă

În Bucureşti a început să ningă încă de sâmbătă de la prânz, iar sâmbătă seară meteorologii au avertizat că oraşul va intra sub cod galben de ninsori abundente şi vânt puternic, până la 1 noaptea. Ca atare, stratul de zăpadă depus a ajuns în unele zone ale Capitalei chiar şi la 10 centimetri. 

Deşi şoferii luaţi prin surprindere au reclamat absenţa drumarilor pe străzi, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că operatorii de salubrizare au intervenit cu 110 utilaje sâmbătă, de la ora 19.00, când a intrat în vigoare avertizarea ANM. Utilajele au fost menţinute în acea noapte în puncte fixe, iar duminică, de la ora 04.00 dimineaţa, acestea au împrăştiat material antiderapant pe străzile principale şi în zona rampelor, în pasaje şi pe poduri, a mai spus edilul. Iar duminică dimineaţă, traficul se desfăşura în condiţii de carosabil umed.

În afară de haosul creat în traficul bucureştean, vântul puternic a creat pagube însemnate. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti a anunţat că, de sâmbătă dimineaţă până duminică la prânz, au căzut 157 de copaci, 11 stâlpi şi 6 panouri publicitare. De asemenea, 83 de maşini au fost avariate. În urma acestor incidente, nicio persoană nu a fost rănită.

De asemenea, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI), Alice Grasu, a precizat că în 24 de ore au fost înregistrate aproape 1.200 de solicitări, dintre care 629 au fost urgenţe. Aceasta a mai spus că în 106 situaţii a fost vorba despre persoane pentru care s-a intervenit în locuri publice, acestea fiind victime ale unor accidente, persoane care au căzut în stradă sau oameni fără adăpost.

Vestea bună pentru bucureşteni a venit de la RADET: de duminică dimineaţă au în sfârşit toţi căldură în calorifere, după ce trei zile consecutiv au fost înregistrate în timpul nopţii temperaturi medii sub zece grade.

Ninsoarea şi vântul puternic au pus stăpânire pe ţară

Iarna „a atacat“ pe neaşteptate în mai multe judeţe din ţară, dând peste cap circulaţia, provocând accidente rutiere şi aducând temperaturi negative record. În unele locuri a nins puternic, iar în altele vântul a făcut ravagii.

CONSTANŢA

În sud-estul ţării, sfârşitul lunii octombrie a adus vânt puternic, care a dat peste cap activitatea portuară şi traficul pe Autostrada Soarelui. Circulaţia pe Autostrada A2 a fost oprită sâmbătă seara, de la ora 20.00, pentru ca utilajele de deszăpezire să cureţe zăpada depusă pe carosabil.

Poleiul făcuse deja victime. Opt persoane au fost rănite în trei accidente produse sâmbătă seară, pe A2, şase dintre victime fiind preluate de ambulanţe şi duse la spital, iar în cazul altor doi răniţi intervenind două autospeciale SMURD.

Autostrada a fost redeschisă după câteva ore. Utilajele au intervenit şi duminică la prânz pe sectorul de drum Bucureşti-Drajna cu 15 utilaje. În Dobrogea, furtuna a dat peste cap activitatea portuară. Intensificările vântului au depăşit la rafală şi 75 km/oră. Din cauza vântului puternic, manevrele portuare au fost suspendate în porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud–Agigea şi Midia.

De asemenea, vijelia a doborât sâmbătă un copac în centrul oraşului, peste o maşină, care a fost serios avariată. Incidentul s-a petrecut pe strada Siretului. Pompierii ISU au intervenit pentru degajarea străzii. Tot sâmbătă, acoperişul unei case din cartierul Coiciu a luat foc, iar din cauza vântului focul s-a extins şi la casa învecinată. În schimb, furtuna de pe mare a fost pe placul constănţenilor care au mers pe faleză să imortalizeze momentul.

NEAMŢ

Prima ninsoare din acest sezon a căzut în judeţul Neamţ vineri, 24 octombrie. În judeţ a fulguit slab, doar în zona oraşului Târgu Neamţ fenomenul fiind ceva mai consistent. Pe masivul Ceahlău stratul de zăpadă a ajuns la 5 centimetri, iar în staţiunea Durău la 1 centimetru.

„Nu este de speriat, pentru că a nins puţin. Sunt 2-3 zile cu temperaturi mai scăzute, după care vor reveni temperaturile pozitive. Din experienţa mea, ştiu că iarna vine la sfârşitul lunii noiembrie, începutul lui decembrie, aşa că nu trebuie să ne sperie câţiva fulgi de nea. Cei care vor să urce pe masiv trebuie să ştie că nu au ce căuta acolo fără echipament corespunzător pentru sezonul de iarnă“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

BOTOŞANI

Meteorologii botoşăneni spun că noaptea de 25 spre 26 octombrie a fost înregistrat de termometre un record de temperatură. Este vorba de cea mai geroasă noapte de toamnă din ultimii 30 de ani în judeţul Botoşani. În ultimele două zile a nins abundent la Botoşani.

„La Staţia Meteo din Botoşani, am înregistrat în noaptea de sâmbătă, 25 octombrie către ziua de duminică, 26 octombrie, o temperatură de -5 grade la ora 1.00 şi de -7.6 grade la ora 7.30. Este cea mai geroasă noapte de toamnă din ultimii 30 de ani. Poate şi de mai mult, dar acestea sunt datele de care dispunem momentan. Nu am mai întâlnit o noapte de toamnă atât de rece“, spune Costică Căluţu, meteorologul de serviciu de la Staţia Meteo din Botoşani.

Tot meteorologii botoşăneni spun că după minima de sâmbătă noapte vor urma câteva zile călduroase, dar cu nopţi aproape la fel de geroase.

CĂLĂRAŞI

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, zăpada a acoperit judeţul Călăraşi în luna octombrie cu un strat de nea de 5 centimetri. Din pricina stratului de polei format pe şosea, duminică dimineaţă, pe DN4 Olteniţa-Bucureşti, două maşini s-au tamponat.

Unul dintre şoferii implicaţi în accident a scăpat cu viaţă ca prin minune, după ce timp de câteva ore un echipaj ISU l-a descarcerat.

SUCEAVA

Zăpada a ajuns în judeţul Suceava încă de vineri dimineaţa, când a început să ningă abundent. Totuşi, zăpada nu s-a depus pe carosabil, deoarece temperatura nu a scăzut foarte mult. În timpul weekendului, însă, viteza vântului a crescut, iar judeţul a intrat sub o atenţionare meteorologică de cod galben. 

Haos în Europa de Est din cauza ninsorilor

Vremea neobişnuit de rece pentru această perioadă şi căderile de zăpadă au dat peste cap sistemele de transport din Europa de Est. Bulgarii au declarat stare de urgenţă în mai multe regiuni, iar moldovenii cer ajutorul guvernului după ce zeci de mii de tone de mere le-au îngheţat în copaci.

image

Ninsorile, ploile şi rafalele puternice de vânt au generat haos în Bulgaria, unde autorităţile au decretat sâmbătă situaţie de urgenţă în mai multe districte şi unde circulaţia a fost întreruptă sau îngreunată pe mai multe drumuri, relatează site-ul Novinite.com, preluat de Mediafax.

Prima zapadă a venit prea devreme şi în Ungaria, în capitala Budapesta aşezându-se un strat de câţiva centimetri, la fel şi în unele zone din Belgia.

În Grecia, cantitatea ridicată de precipitaţii a dus la inundarea mai multor localităţi. Nici măcar capitala Atena nu a fost ocolită, câteva străzi devenind adevărate torente. În total, peste 250 de maşini au fost luate de ape în Grecia, iar peste 800 de case au fost inundate. Premierul Antonio Samaras a promis sprijin persoanelor afectate. Aceleaşi promisiuni au fost făcute şi în Italia, unde mai multe zone au fost inundate.

Autorităţile din Bulgaria au decretat situaţie de urgenţă la Burgas, pe litoralul Mării Negre, din cauza vremii extreme. Pe de altă parte, stratul de zăpadă este de aproximativ opt centimentri la Sofia.


Pe aceeaşi temă:

25 octombrie 2014, ziua cu cea mai timpurie depunere de zăpadă din Bucureşti. Cum va fi vremea în următoarele zile

METEO Informare de ninsori şi vânt, valabilă astăzi până la ora 12.00

Opt persoane, rănite în trei accidente produse pe Autostrada A2 Bucureşti - Constanţa

Zăpadă de 5 centimetri în Bărăgan. Drumarii au împrăştiat 119 tone de material antiderapant

Prima ninsoare la Alexandria

Judeţul Olt, sub avertizare de ploi, vijelii şi ninsori în week-end

Dobrogea, sub cod galben prelungit. Vijelia a prăbuşit un copac peste o maşină parcată în centrul Constanţei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite