Cum a legalizat PSD primele ilegale ale bugetarilor. Amnistia fiscală pentru mame şi pensionari, bucuria bugetarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a decis marţi ca amnistia fiscală să se extindă de la personalul din învăţământ la toţi bugetarii care au obţinut bani în plus la salariu, ca urmare a unor erori de calcul. Iniţial, proiectul de lege prevedea exonerarea de la plată a personalului încadrat în unităţile de învăţământ din trei localităţi din Valea Jiului (Petroşani, Lupeni şi Vulcan).

Preşedintele Traian Băsescu a respins proiectul trimis spre promulgare, motivând că legea este discriminatorie, întrucât se aplică doar pentru persoanele din anumite localităţi. 

Prima Cameră care a reexaminat proiectul a fost Senatul. Ajuns la Comisia de muncă, păstorită de social-democratul Liviu Pop, proiectul a fost amendat, stipulându-se ca toţi salariaţii de la stat să fie scutiţi de restituirea sumelor primite nelegal din vina funcţionarilor publici. 

„Se aprobă exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri de natură salarială, pe care personalul prevăzut la articolul 1 (personalul bugetar - n.r.) trebuie să le restituie ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori, drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte instituţii cu atribuţii de control, a unor prejudicii“, precizează proiectul de lege amendat. Iar iniţiativa a fost adoptată cu 122 de voturi „pentru“ şi două abţineri.  

„Măsura este o reparaţie pentru bugetari“, a explicat senatorul Pop, fără a preciza ce impact va avea acest demers asupra execuţiei bugetare. Dincolo de impactul bugetar sau de scopul nobil al acestui proiect de lege, majoritatea PSD din Senat a urmărit cel mai probabil şi efectele electorale ale acestei măsuri, susţin specialiştii. 

Amnistia pentru mame, pensionari şi profesori completează o lungă serie de decizii cu impact social - electorata, bani pentru militari, scăderea CAS la angajator, creşterea salariului minim – luate de PSD cu doar câteva săptămâni înainte de startul campaniei electorale.

Mamele şi pensionarii, primii iertaţi

Luni, plenul Senatului a decis că de amnistierea fiscală vor beneficia atât 12.460 de mame, cât şi un număr consistent de pensionari, care, dintr-o eroare administrativă, au primit de la stat bani în plus. Tot în prima zi a săptămânii, senatorii au votat un amendament prin care Guvernul va da banii înapoi părinţilor care i-au restituit după ce au fost somaţi, însă într-un interval de cinci ani, începând cu 1 ianuarie 2015. 

400 de milioane, restituite mamelor şi pensionarilor 

Concret, peste 400 de milioane de lei urmează să ajungă din nou în conturile mămicilor şi ale pensionarilor, bani ce vor fi restituiţi din surse bugetare. Totodată, funcţionarii care au greşit riscă să fie sancţionaţi prin lege, inclusiv cu desfacerea contractului de muncă, a anunţat ministrul Muncii, Rovana Plumb. 

„Debitele care au fost deja achitate de către pensionari şi de către mămici se ridică la 400 de milioane de lei, bani care vor fi eşalonaţi la restituire pe o perioadă cu 5 ani şi vor acoperi debitele plătite începând cu 1 ianuarie 2011”, a declarat Rovana Plumb, ministrul Muncii, adăugând că statul îşi permite să facă aceste plăţi.;

Victima funcţionarilor din Ministerul Muncii 

Victimă a erorilor a fost şi Andreea, o tânără din Bucureşti care de doi ani a fost în concediu de creştere a copilului. Recent, a depus la sediul instituţiei o cerere prin care solicita întreruperea plăţii pe motiv că începe serviciul. Degeaba, însă. 

„Deşi făcusem acea solicitare, am primit o hârtie prin care mi se cerea să rambursez 500 de lei, bani pe care iniţial nici nu-i aveam în cont. Abia după două săptămâni, suma respectivă mi-a apărut în cont şi am înţeles de ce am primit somaţia să dau banii înapoi. Nu am nimic împotrivă, dar nu înţeleg de ce autorităţile mă pun pe mine pe drumuri. Eu nu am greşit cu nimic. Funcţionarele de la Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială au greşit”, a povestit Andreea, îngrozită de birocraţie.

Măsură cu iz electoral 

Situaţia ei nu este singulară, subliniază şi Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame. Deşi agreează măsura Guvernului, Măiţă vorbeşte despre miza electorală a deciziei.

„E bine ca statul să-şi asume răspunderea atunci când face astfel de gafe. Nu este normal să plătească cetăţeanul pentru erorile din sistem şi pentru faptul că nu au suficienţi funcţionari publici. Dincolo de izul electoral, pe noi ne bucură această măsură”, a declarat şefa Asociaţiei Mame pentru Mame.

Camera Deputaţilor, for decizional 

Ambele proiecte de lege urmează să fie votate şi în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional. După aceea, vor fi trimise spre promulgare şefului statului. În ceea ce priveşte proiectul care prevede extinderea amnistiei la salariaţii de la stat, Traian Băsescu nu mai are părghiile constituţionale pentru a refuza promulgarea, dar îl poate contesta la Curtea Constituţională a României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite