Criminologul Dan Antonescu: Imaginile video nu schimbă datele anchetei penale. Poate ale celei morale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Antonescu a comentat pentru adevărul.ro relevanţa imaginilor apărute pe camerele de supraveghere în cadrul anchetei procurorilor  CAPTURĂ IMAGINI VIDEO
Dan Antonescu a comentat pentru adevărul.ro relevanţa imaginilor apărute pe camerele de supraveghere în cadrul anchetei procurorilor  CAPTURĂ IMAGINI VIDEO

Dan Antonescu, specialist criminolog şi blogger „Adevărul“, apreciază că imaginile  suprinse pe camerele de supraveghere din zona Parcului Tei, acolo unde Ionuţ Anghel, copilul de doar patru anişori, a fost omorât de câinii maidanezi pe 2 septembrie 2013, nu schimbă cu nimic fondul anchetei.

Apariţia în presă a imaginilor a ridicat imediat întrebarea dacă ele  vor schimba sau nu  traseul de până acum al anchetei  coordonate de procurori în legătură cu moartea lui Ionuţ.

Dan Antonescu susţine însă că aceste imagini „nu fac altceva decât să confirme faptul că doi copii, unul de patru şi unul de şase anişori, au rămas nesupravegheaţi un interval extraordinar de mare de timp“, declarând  că  „existenţa lor nu  are nici o relevanţă, deoarece cauza morţii este clară“.

„EXISTENŢA IMAGINILOR, RELEVANTE PENTRU ANCHETA MORALĂ“

Acesta a mai comentat: „Aici vorbim numai despre ancheta morală. Ancheta penală îşi va urma cursul absolut firesc, iar verdictul îl va stabili procurorul sau instanţa, dacă se va  ajunge în instanţa. Dar ancheta morală eu zic ca este mult mai importantă. Un copil trebuie supravegheat non-stop, dacă ai  ieşit cu el din casă- nu mai vorbesc de acidentele casnice - când dacă ţi-ai întors privirea  te trezeşti că şi-a tras oala cu apa fiartă pe el sau s-a urcat pe scaun la geam. Au fost situaţii când din curtea casei au căzut într-o groapă sau intr-un lighean, dar într-un parc să-l laşi nesupravegheat două ore“, a remarcat, retoric, Antonescu.

Specialistul criminolog a mai precizat că, atunci când este vorba de doi fraţi de vârste diferite, de regulă când ajung într-un parc sau într-un alt loc de joacă, fratele cel mai mare are tendinţa să se ascundă de cel mic.

„Abia după aproape  două ore au început agitaţiile ca să-i găsească pe cei doi copii. Pe cameră, se  vede clar că cel mare fuge. Iar cel mic se vede că e debusolat, dezorientat, nu mai ştie unde este fraţiorul mai mare, şi, atunci când l-a văzut, a fugit spre el. E clar că cel de şase ani-  chiar dacă ei spun că e mai mare - nu avea discernământul şi capacitatea să aibă grijă şi de cel mic“.

Întrebarea ridicată de Dan Antonescu în acest caz este aceea cum de s-a putut ajunge la această tragedie, în condiţiile în care cei doi copii au mers în parc cu bunica lor.

„Cum un om care merge în parc să-şi plimbe nepoţeii poate să-i lase nesupravegheaţi. Dacă simţi că nu esti in stare sa faci fata energiei de care dau dovadă aceşti copii, spui simplu: nu pot să am grijă de ei. Dar, să ajungi în parc şi să stai liniştit pe bancă o perioada, ca după aceea să observi că  lipsesc... degeaba s-a mai agitat. Un minut dacă nu i-ai văzut, deja trebuie să-ţi faci probleme. Acest copil, în intervalul în care nu a fost supravegheat de nimeni putea foarte bine să fie victima unui accident rutier, putea să cadă într-un canal, sunt atâtea canale cu capacele furate de boschetar, putea fi răpit, s-ar fi  putut întâmpla orice. S-a întâmplat nenorocirea cu câinii şi acum am căşunat noi pe câini. Nu că ar trebui să avem atâţia maidanezi  sau că ar trebui să avem maidanezi, dar, repet, nu vreau să aduc în discuţie problema câinilor, ci a a lipsei de supraveghere“.

„BĂRBATUL CARE A ADUS COPILUL A FĂCUT UN GEST CIVIC“

În legătură cu apariţia pe camerele de supraveghere a bărbatului care aduce copilul, Dan Antonescu a declarat că acel bărbat a făcut un gest civic.

„Acel bărbat a dat dovadă de spirit civic şi nu îl bănuiesc de nimic nelalocul lui sau de alte intenţii ascunse, omul acela a venit şi a adus bunicii nepoţelul.  Nu acelaşi lucru putem spune despre cei care au văzut copilul hălăind pe stradă - nu era vorba de nişte copii ai nimănui, se vedea clar că acei copii sunt scăpaţi din obiectivul cuiva, sunt rătăciţi de bunică, de părinţi de cineva. Acei oameni ar fi putut să facă gestul de a-i intreba ce caută  pe stradă, în afara parcului sau chiar in parc – precizez că ei nu erau la locuri de joacă - puteau să-i oprescă“.

Despre apariţia imaginilor  şi despre întrebarea dacă ele au ajuns sau nu de la bun început în posesia anchetatorilor, criminiologul a declarat că, în general, într-o anchetă datele şi imaginile sunt solicitate de poliţişti cu foarte mare rapiditate.

„Acest sistem, Big Brother, aşa cum era numit la început ajută foarte mult anchetatorii. E firesc ca investigaţia să  înceapă cu punctarea camerelor de supravegherere pentru a se obţine imaginile din  timpul critic“, a concluzionat Antonescu.

Citiţi mai multe despre cazul copilului omorât de câini

Marius Marinescu susţine că micuţul de 4 ani găsit mort în parcul Tei nu a fost ucis de maidanezi, potrivit rezultatelor ADN. Anchetatorii infirmă ipoteza

Rezultatele ADN în cazul copilului de patru ani ucis de câini în parcul Tei arată că acesta nu a fost muşcat de niciunul dintre cei şase maidanezi, relatează DC News, care-l citează pe Marius Marinescu, preşedintele Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, unul dintre activiştii pro-maidanezi. Parchetul General a infirmat marţi această ipoteză.

Audierile continuă în cazul copilului ucis de câini. Şeful Autorităţii pentru Supravegherea Animalelor, la Parchet

Şeful Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, s-a prezentat marţi la Parchetul General pentru a fi audiat în cazul copilului de patru ani care a murit după ce a fost muşcat de câini în Parcul Tei din Sectorul 2 al Capitalei.

Noi audieri la Parchetul General în cazul copilului ucis de maidanezi. În faţa procurorilor a ajuns şi administratorul terenului unde s-a întâmplat tragedia

Noi audieri miercuri în dosarul în care se caută vinovaţii pentru moartea lui Ionuţ Anghel, băieţelul de patru ani ucis de câini maidanezi din Parcul Tei. Astăzi în faţa procurorilor a ajuns şi administratorul firmei pe terenul căreia Ionuţ a fost omorât.Constantin Ciorăscu a fost adus la Parchetul Instanţei Supreme cu mandat, întrucât nu s-a prezentat după ce a fost citat de anchetatori pentru a da declaraţii în acest dosar.

Posibili vinovaţi pentru moartea lui Ionuţ

Să nu ne amăgim singuri. Câinii nu au discernamânt, trăiesc instinctual, în lupta pentru supravieţuire. Adevăraţii vinovaţi pentru moartea lui Ionuţ trebuie căutaţi în altă parte.

Preşedinta Asociaţiei Caleidoscop, incriminată în dosarul privind moartea lui Ionuţ Anghel

Preşedinta Asociaţiei Caleidoscop, Carmen Secăreanu, a venit vineri la Parchetul General pentru a fi audiată în dosarul în care se fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuţ Anghel, unul dintre câinii care l-au muşcat fiind adoptat în 2008 de ONG-ul condus de aceasta. Avocatul acesteia a declarat, la ieşirea de la audieri, că femeia este incriminată în acest dosar, însă nu a fost pusă sub acuzare.

Mesajul sfâşietor al mamei lui Ionuţ, copilul mâncat de câini: ”Cum garantează Constituţia dreptul la viaţă, când haitele de bestii ucid fiinţe lipsite de apărare!?

Andreea Felicia Anghel, mama lui Ionuţ, copilul de patru ani ucis de câini, luni, în Parcul Tei din Capitală, a postat pe contul personal de Facebook un mesaj impresionant despre dreptul la viaţă garantat de Constituţie.

Sancţiuni în cazul copilului ucis de câini. Primarul Onţanu cere demiterea şefului Poliţiei Locale. Cazul a fost preluat de Parchetul General

Şeful Poliţiei Locale Sector 2, Aurel Dobrilă, şi directorul general al Direcţiei pentru Protecţia Copilului, Isabela Hurjui, au fost sancţionaţi pentru lipsa de reacţie în realizarea atribuţiilor, în cazul copilului omorât de câini. Neculai Onţanu a propus şi demiterea acestora.

Proprietarul terenului pe care a murit copilul sfâşiat de câini, chemat la Poliţie. Paznicul a fost amendat cu 300 de lei

Poliţiştii de la Secţia 7 l-au amendat pe paznicul care supraveghea terenul unde un copil de patru ani a murit după ce a fost sfâşâiat de câini, luni, lângă Parcul Tei. 

INML dă verdictul în cazul morţii copilului sfâşiat de câini în Parcul Tei: doar tălpile nu aveau urme de muşcături

Copilul de patru ani muşcat de câini, luni, a murit din cauza hemoragiei externe, iar pe corpul acestuia au fost găsite sute de plăgi,potrivit medicul care a făcut autopsia.

Bunica copilului ucis de câini a sunat după 20 de minute la 112. Ea venise prima oară în Parcul Tei cu nepoţii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite