Audierile continuă în cazul copilului ucis de câini. Şeful Autorităţii pentru Supravegherea Animalelor, la Parchet
0Şeful Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, s-a prezentat marţi la Parchetul General pentru a fi audiat în cazul copilului de patru ani care a murit după ce a fost muşcat de câini în Parcul Tei din Sectorul 2 al Capitalei.
Răzvan Băncescu a precizat, înainte de a intra la audieri, că ASPA încearcă să ţină câinii agresivi în adăposturi pentru a nu mai exista alte incidente neplăcute. Cu toate acestea, şeful ASPA a spus că „numărul de reclamaţii s-a dublat”, de la tragedia din Parcul Tei, în prezent înregistrându-se peste 200 de reclamaţii pe zi.
El a precizat că şi numărul echipajelor de hingheri a crescut de la trei la 11. Aceste echipaje au primit mandat de capturare a câinilor de pe străzi şi transportare a acestora în adăposturi.
Băncescu a precizat că marţi ar trebui să fie pe teren toate cele 11 echipaje, care vor ridica de pe străzi câinii, în principal pe cei găsiţi în haite. În teren sunt grupate câte două maşini, însoţite de inspectori de la Direcţia de Control, aceştia având liste cu zonele în care au fost sesizate haite de câini.
Băncescu a mai spus că luni au fost ridicaţi aproximativ 30-35 de câini, unii dintre aceştia din zonele grădiniţelor şi altor instituţii.
Coordonatorul de proiect de la ASPA a precizat că de pe 2 septembrie s-au înregistrat zilnic peste 200 de reclamaţii privind haite de câini aflate pe străzi, faţă de 70-80 câte erau înainte.
Doar 200 din 1.400 de cazuri de adopţii sunt reale
Întrebat care este numărul adopţiilor de câini, Băncescu a spus că ar fi aproximativ 1.400, dar reale sunt doar 200.
În privinţa amenzilor date celor care au adoptat câini, iar apoi i-au abandonat, Răzvan Băncescu a spus că ASPA, atunci când constată astfel de situaţii, sesizează ANSVSA şi Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliţia Capitalei.
Băncescu a precizat că o persoană sau un ONG care adoptă un câine de la ASPA trebuie să anunţe Autoritatea atunci când nu îl mai vrea, când acesta nu mai este ţinut în acelaşi loc, când animalul devine agresiv sau când acesta moare. El a mai spus că deţinătorii trebuie să ţină câinii sub supraveghere, pe proprietăţile acestora.
Întrebat de ce din bugetul de 18,6 milioane de lei al ASPA a fost cheltuită o mică parte a banilor, Băncescu a spus că Autoritatea este o instituţie publică, nu privată şi funcţionează pe baza unor acte normative, pe care este obligată să le respecte, neputând face cheltuieli fără o justificare şi fără a respecta alocarea lor în buget.
Băncescu a mai spus că toţi câinii luaţi de pe străzi sunt duşi în adăposturi. El a precizat că unii dintre câini vor fi eutanasiaţi atunci când vor intra în vigoare actele normative.
Întrebat dacă sunt bani în buget pentru eutanasierea câinilor maidanezi, Băncescu a spus că trebuie făcută rectificare, pentru a muta fonduri dintr-o parte în alta.
Copil de patru ani, mort după ce a fost muşcat de câini
Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit pe 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.
Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, după cum declara pe 3 septembrie medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML).
Procurorii fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuţ Anghel şi verifică dacă au fost respectate dispoziţiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân.
Parchetul General anunţa că dosarul privind uciderea de către câini maidanezi a lui Ionuţ Anghel este în faza actelor premergătoare.
Procurorii le-au audiat, pe 6 septembrie, pe Carmen Secăreanu, preşedinta Asociaţiei Caleidoscop, şi pe Lavinia Mirela Nica, fost voluntar al Asociaţiei Caleidoscop, care în 2008 a semnat, în numele ONG-ului, pentru adoptarea unuia dintre câinii care l-au omorât pe Ionuţ Anghel.