Claudiu Crăciun şi ceilaţi învinuiţi în dosarul agresării ministrului Daniel Barbu, susţinuţi de peste 30 de persoane în faţa Secţiei 10 de Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30 de persoane au venit joi dimineaţă în faţa Secţiei 10 Poliţie din Capitală pentru a-i susţine pe Claudiu Crăciun, Alexandru Alexe şi pe ceilalţi trei învinuiţi în dosarul privind agresarea ministrului Daniel Barbu, chemaţi să dea declaraţii şi să fie înştiinţaţi că au fost puşi sub acuzare.

UPDATE   Claudiu Crăciun a declarat, la ieşirea din sediul Secţiei 10 de Poliţie din Capitală, că a avut cu anchetatorii o discuţie tehnică şi că intenţionează să colaboreze cu aceştia.

„A fost o discuţie tehnică, colaborez cu organele de anchetă. Din nefericire, acest incident este exagerat, în condiţiile în care este de fapt un incident minor şi regretabil, pe care eu personal îl regret“, a spus Claudiu Crăciun, după ce a fost audiat în calitate învinuit în dosarul în care se fac cercetări privind incidentul din Centrul Istoric, din 17 octombrie, fiind a fost spartă luneta autoturismului în care se afla ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Crăciun a mai spus că dosarul în care este cercetat penal este „instrumentat la presiuni guvernamentale exprimate public, care se reflectă atât în ce priveşte ancheta, cât şi în atitudinea provocatoare a forţelor de ordine“. Acesta a mai spus că ancheta autorităţilor „nu este de natură să intimideze protestele paşnice“ care vor continua.

„Eu consider că este preferabil să se oprească pentru câteva minute maşina unui ministru pentru a o împiedica să intre în nişte cetăţeni, decât să fim nevoiţi peste un an să ne punem în faţa buldozerelor la Roşia Montană", a adăugat Claudiu Crăciun.

Avocat: Claudiu Crăciun riscă de la doi la şapte ani de închisoare

Avocatul Daniel Ciuglea, care l-a reprezentat pe Claudiu Crăciun la audierea acestuia de către anchetatori, la Secţia 10 de Poliţie, că acesta riscă între doi şi şapte ani de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri în formă agravantă şi tulburarea liniştii publice.

Claudiu Crăciun a ajuns la sediul Secţiei 10 de Poliţie, unde a fost citat ca învinuit, alături de alte patru persoane, în dosarul în care se fac cercetări privind incidentul în care a fost agresat ministrul Culturii, Daniel Barbu. Acesta a stat de vorbă cu grupul de susţinători înainte de a intra la audieri.

Protestatarii au pancate pe care scrie „Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic,  fiind amintit în acest sens articolul 35 din Constituţie, potrivit Mediafax.

Un alt mesaj de pe pancartele afişate de protestatari este: „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor, prin viu grai, prin scris, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public sunt inviolabile“, respectiv articolul 30 alineatul 1 din Constituţie.

Totodată, mulţi dintre protestatari şi-au prins în piept etichete pe care scrie "lider solidar" sau "lider făptuitor".
Cinci persoane au fost puse sub învinuire în dosarul în care se fac cercetări privind incidentul în care a fost agresat ministrul Culturii, Daniel Barbu, acestea fiind citate pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile şi a fi audiate, a anunţat, miercuri, Parchetul Judecătoriei Sectorului 3.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, cele cinci persoane au fost citate pentru a li se aduce la cunoştinţă învinuirea în cauza având ca obiect săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, cu prilejul participării, în 17 octombrie, la un protest neautorizat în Centrul Vechi al Capitalei.

De asemenea, cele cinci persoane puse sub învinuire urmează să fie audiate, a arătat Parchetul Judecătoriei Sectorului 3, într-un comunicat de presă al Parchetului. 

Claudiu Crăciun şi Alexandru Alexe, audiaţi în cazului ministrului Barbu

În 25 octombrie, Claudiu Crăciun şi Alexandru Alexe au dat declaraţii la Secţia 10 de Poliţie din Capitală, în dosarul în care se fac cercetări privind incidentul în care a fost agresat ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Mai mulţi martori i-ar fi indicat pe Claudiu Crăciun şi Alexandru Alexe ca fiind persoanele care în seara zilei de 17 octombrie au spart luneta maşinii în care se afla ministrul Culturii, Daniel Barbu.
Tot în 25 octombrie, la Secţia 10 Poliţie au fost audiate mai multe persoane, unele în calitate de martori.

Ministrul Daniel Barbu declara în 19 octombrie, la Antena 3, că a fost identificat „autorul“ incidentului din Centrul Vechi, în persoana „tânărului universitar fără operă“ Claudiu Crăciun. „Ştim şi autorul, îmi permit să-l spun, Claudiu Crăciun, a fost identificat. E păcat, că înţeleg că este un tânăr universitar“,  a spus atunci Barbu.

Ministrul Barbu a declarat că identificat „autorul“ incidentului din Centrul Vechi

Daniel Barbu a participat în 17 octombrie, de la ora 19.00, la evenimentul "Cafeneaua critică", în Club A din Centrul Vechi. Câteva zeci de manifestanţi veniţi la local au întrerupt dezbaterea, au desfăşurat pancarte în jurul lui Barbu şi au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede şi l-au huiduit, întrebându-l "Câţi bani ţi-ai luat?" şi cerându-i demisia.

Şeful Poliţiei Capitalei, Mihai Pruteanu, declara în 18 octombrie, într-o conferinţă, că şaisprezece persoane implicate în acest incident au fost identificate, fiind de asemenea identificaţi şi martori care pot furniza informaţii despre incident.

Iniţial, în cazul incidentelor în care a fost implicat ministrul, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a început urmărirea penală in rem, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice.

Totodată, Ministerul Culturii a înaintat o plângere la Poliţia Capitalei, pentru distrugerea autoturismului în care se afla demnitarul. Daniel Barbu a precizat că nu a depus în nume personal nicio plângere în urma incidentului.

Cine este protestatarul Claudiu Crăciun?

Claudiu Crăciun este doctor în ştiinte politice şi lector universitar la Catedra de Ştiinţe Politice şi Studii Europene a Facultăţii de Ştiinte Politice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti. A fost preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Studenţilor în Ştiinte Politice, preşedinte al Societăţii Globale a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români şi membru al Comitetului Executiv al Reţelei Europene de Ştiinte Politice. De doi ani este şi consultant în domeniul politicilor publice şi managementului public. În plus, Crăciun a fost liderul protestatarilor din Piaţa Universităţii, din 2011.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite