Avocaţii cer din nou eliberarea lui Sorin Oprescu. Cum a evoluat starea sănătăţii edilului în cele 37 de zile de arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul suspendat al capitalei ar putea fi mutat miercuri la Spitalul Fundeni pentru a fi supus unei analize la computerul tomograf. Avocaţii acestuia insistă că Oprescu este foarte bolnav deşi până acum 6 judecători au decis că trebuie să rămână în arest pentru că nu este în niciun pericol.

În cea de-a 37-a zi de arest preventiv, primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu (64 de ani), ar putea fi dus miercuri la Spitalul Fundeni pentru a fi testat la computerul tomograf, după ce i-a fost depistat un nodul la unul dintre plămâni. Anunţul a fost făcut ieri de avocatul acestuia, Viorel Mocanu. Edilul este internat sub pază, de săptămâna trecută, la Institutul Naţional de Diabet, unde doctorii încearcă să îi stabilizeze valorile glicemiei. Mocanu a explicat că una din măsurile luate de medici a fost aceea de mări dozele zilnice de insulină de la două la patru. S-a ajuns la această situaţie, după ce în Arestul Capitalei, Oprescu şi-ar fi  mărit doza de insulină, sub pretextul că astfel compensează regimul alimentar prescris de medici.

Totodată, apărătorul a anunţat că a mai depus, la Tribunalul Bucureşti (TB) o nouă cerere de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu sau control judiciar. Motivul: starea de sănătate a edilului, dar şi o serie de elemente noi „care reies din probele administrate şi în motivările instanţelor”, a explicat cel de-al doilea avocat al lui Oprescu, Alexandru Chiciu.

Practic, în acest caz, în total şase judecători, de la Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti, au decis că Oprescu trebuie să fie cercetat în stare de arest preventiv. Iar pe 6 septembrie, când a fost adus prima dată în faţa unui judecător cu propunerea de arestare preventivă, starea de sănătate nu a fost invocată de avocaţi. Abia după ce a ajuns după gratii, pe 7 septembrie, avocaţii au anunţat că este dependent de insulin şi că are problemele de sănătate. „Însă dorinţa lui Sorin Oprescu a fost să nu se invoce problemele medicale în faţa instanţei”, susţineau atunci avocaţii.
 

Apar problemele cardiologice

Cu toate acestea pe 21 septembrie, după lungi negocieri cu autorităţile, primarul a fost transportat la spital pe motiv că se simţea rău. Avocaţii au cerut eliberarea acestuia şi au depus o serie de acte medicale din care rezulta că prezenta, la momentul încarcerării, diabet zaharat tip II cu necesar de insulină, arterită, retinopatie incipientă, stent în 2005. Cele mai grave probleme medicale erau de natură cardiologică. De altfel, pe 25 septembrie, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a intervenit în acest caz şi anunţa că timp de 24 de ore a făcut verificări la Arestul Capitalei şi că Oprescu trebuie internat la o clinică de cardiologie.  În aceeaşi zi, instanţa a respins cererea şi a spus că „nu există o expertiză medicală din care să rezulte că viaţa inculpatului este în pericol din cauza condiţiilor de detenţie”.

Judecătorul a spus că bolile invocate pot fi tratate în sistemul medical din penitenciare. Cu toate acestea, Oprescu a fost transportat la Spitalul Universitar, dar după 4 zile de investigaţii, medicii au decis, pe 29 septembrie,  că starea lui de sănătate nu impune menţinerea lui în spital.

O zi mai târziu, pe 30 septembrie, Tribunalul Bucureşti a prelungit arestarea. Pe aspectele privind starea de sănătate, judecătorii au arătat că „nu există probe în sensul că inculpatul nu ar suporta regimul de detenţie, de altfel, pentru acesta, existând şi posibilitatea tratamentului medical sub pază permanentă”.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite