Antonio Di Pietro, procurorul care a pus sub acuzare jumătate din Parlamentul Italiei, vine în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscut pentru operaţiunea „Mani Pulite” (mâini curate), care a dus la decimarea scenei politice italiene la începutul anilor `90, Antonio Di Pietro este considerat unul dintre pionierii metodelor moderne de investigaţie, după ce a început să folosească, în anii `80, computere pentru a stoca date. Această abordare a permis descoperirea unei scheme uriaşe de corupţie, care implica guvernanţi, politicieni şi oameni de afaceri.

Până la 5.000 de persoane au fost audiate ca suspecţi în seria de investigaţii şi procese cunoscută acum drept Mani Pulite. La un moment dat în timpul anchetei, mai bine de jumătate din membrii Parlamentului Italiei erau puşi sub acuzare. Valoarea totală a mitelor date în cazurile vizate în Mani Pulite depăşeşte 40 de miliarde de dolari. 

Operaţiunea i s-a datorat procurorului Antonio Di Pietro, devenit un simbol al luptei anticorupţie din Italia. Di Pietro a început să folosească, în anii `80, un computer pentru a stoca şi procesa informaţiile pe care le strângea despre oficiali corupţi şi oamenii de afaceri care îi mituiau pentru a primi contracte publice. 

Metoda a permis observarea unei scheme-mamut de corupţie sistematică, care a dus la procesele Mani Pulite. Ameninţările la adresa lui Di Pietro au ajuns la un asemenea nivel încât procurorul nu mai ieşea din casă fără escorta poliţiei şi se deplasa doar într-un automobil blindat. 

În 1994, Di Pietro a renunţat la procuratură şi a intrat în politică. A fost, mai întâi, ministru în Guvernul condus de Romano Prodi, după care a fost membru al Parlamentului European. 

Pe 23 octombrie, Di Pietro vine în România, unde va susţine o conferinţă din seria McCann/Thiess Conferences. El va discuta, în Aula Facultăţii de Drept din Bucureşti, alături de experţi din sistemul juridic, despre lupta anticorupţie din Italia şi despre perspectivele României. 

„România traversează în ultima perioadă o revoluţie în ceea ce priveşte mişcarea anticorupţie. Este un moment foarte important din istoria noastră şi este nevoie de oameni vizionari şi pasionaţi pentru a merge mai departe. Pentru ei ne-am dorit să-l aducem la Bucureşti pe omul din spatele faimoasei operaţiuni Mani Pulite”, explică Adrian Thiess, partener în cadrul iniţiativei McCann/Thiess. 

În trecut, acest proiect a adus în România mai multe figuri importante din domenii diverse. Printre personalităţile aduse de Thiess în România s-au numărat fostul preşedinte URSS Mihail Gorbaciov,expertul în geopolitică George Friedman, fostul şef CIA Michael Hayden şi Robert O`Neill, soldatul american care l-a împuşcat pe Osama bin Laden. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/antonio-di-pietro-vine-in-romania" target="_blank">View the story "Antonio Di Pietro vine în România" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite