Andrei Hrebenciuc şi Gheorghe Sturdza vor fi duşi la Curtea Supremă cu propunerea de arestare preventivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Hrebenciuc va fi adus la Instanta Suprema FOTO Adevarul
Andrei Hrebenciuc va fi adus la Instanta Suprema FOTO Adevarul

Andrei Hrebenciuc urmează să fie dus la Curtea Supremă cu propunerea de arestare preventivă. Asta după ce a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA Braşov, fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani. Între timp a fost reţinut şi Paltin Gheorghe Sturdza, cel care ar fi fost ajutat de Hrebenciuc să ia 43.000 de hectare de pământ ilegal de la stat.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, printre altele Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatăl său să comită infracţiunea de trafic de influenţă.

Concret, procurorii susţin că, împreună cu inculpaţii Gheorghe Sturdza Paltin, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi Dan Bengescu, Andrei Hrebenciuc „a constituit un grup care urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos”.

Anchetatorii susţin că Andrei Hrebenciuc, în baza unei înţelegeri cu ceilalţi inculpaţi ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de omul de afaceri Dan Bengescu, pentru suprafaţa de 43.277 de hectare de teren forestier, dobândită prin decizia din 2012 a Tribunalului Covasna.

Preţul, de trei ori mai mic decât valoarea de piaţă

Astfel, preţul tranzacţiei a fost de 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piaţă, se arată în ordonanţa de reţinere întocmită de procurori. Aceştia au stabilit că SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL are ca asociat unic Majura Limited (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Andrei Hrebenciuc.

„Prin disimularea adevăratei naturi a provenienţei folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobândirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urmă să comită infracţiunea de trafic de influenţă”, se arată în ordonanţa de reţintere.

Acuzaţi de spălare de bani

„Toate persoanele implicate (Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Paltin Gheorghe Sturdza, Bengescu Dan Costin, Adam Ioan) cunoşteau faptul că s-a stabilit un preţ mult mai mic decât cel real, deoarece diferenţa de preţ ce urma să fie obţinută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Hrebenciuc Viorel şi al lui Bengescu Dan Costin în schimbul exercitării de influenţe faţă de funcţionarii cu atribuţii privind  punerea în executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna”, precizează DNA.

De asemenea, procurorii au început urmărirea penală şi faţă de Carmen Elisabeta Drăgoi şi avocaţii Nicolae Mergeani şi Victor Adrian Prodan, toţi fiind acuzaţi de spălare de bani.

De altfel, joi după-amiază, procurorii au decis să-l reţină pe cel care ar fi beneficiat de ajutorul politicienilor anchetatţi în acest dosar şi ar fi primit ilegal peste 40.000 de hectare de pădure. Paltin Gheorghe Sturdza, a fost reţinut de procurorii DNA Braşov, după aproximativ patru ore de audieri.

Acesta este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trei infracţiuni de cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Dumitru Iliescu, urmărit penal

Procurorii anticorupţie au început aseară urmărirea penală şi împotriva lui Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP din epoca Iliescu.

Acesta este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, dar şi de cumpărare de influenţă. 

Iliescu s-a întors în ţară miercuri şi a fost preluat la Arad de anchetatori, cu mandat de aducere pentru a fi audiat. 

În acest caz, procurorii au făcut luni percheziţii la locuinţa sa, el fiind cel care i-ar fi dat lui Viorel Hrebenciuc informaţii din dosarele DNA prin intermediul unui angajat al instituţiei care a fost pus la rândul lui sub acuzare.

Cârtiţa din DNA

Viorel Hrebenciuc ştia că telefonul său este supravegheat, fiind informat despre acest lucru de un ofiţer DNA, prin intermediul lui Iliescu. Cârtiţa din DNA era un ofiţer de poliţie care avea acces la actele procurorilor şi care l-a informat despre anchetele aflate în lucru. Poliţistul este urmărit penal în acelaşi dosar. 

Viorel Hrebenciuc: Mandatele (de ascultare a telefoanelor – n.r.) pe cât timp se dau? 

Dumitru Iliescu: Mandatul se dă în general pentru şase luni de zile. 

Viorel Hrebenciuc: Şase luni? Deci sunt încă pe mandat. 

Dumitru Iliescu: Dacă este un mandat pe siguranţă naţională, înseamnă că mai sunt câteva săptămâni, dar se poate prelungi, naşule! 

Viorel Hrebenciuc: Păi la mine se prelungeşte în mod sigur.

Dumitru Iliescu: Pot să-l dea şi pe o lună, depinde cât au nevoie. Pot să-l dea şi pe trei luni, şi pe şase luni, şi pe un an, dar de regulă se dă pe şase luni de zile. 

Viorel Hrebenciuc: Da, da.

Dumitru Iliescu: Şi el mi-a spus: Nu ştiu de ce, dar pe dosarul lui, pe partea superioară a dosarului era un tabel cu persoane, s-a primit ordin de la judecător, la propunerea nu a SRI-ului, ci a DNA-ului, pentru mandate de interceptare. Au mai venit şi alte persoane pe mandat, dar lui i-a sărit în ochi numele dumneavoastră pe mandat. L-am rugat să se documenteze, i-am zis: Documentează-te, vezi şi tu dacă poţi să afli mai multe.

Viorel Hrebenciuc: Nu, nu.

Dumitru Iliescu: Dar e riscant. E riscant! A luat dosarul, dar nu se poate, nu ştia ce să facă.

Viorel Hrebenciuc: Corect! Nu, nu, să nu facă niciun pas din ăsta care să-l mişte acum, Doamne fereşte, că-l am pe conştiinţă pe urmă.

(...)

Dumitru Iliescu: Acum să vedem despre ce este vorba. Pot să mă interesez şi la SRI, pot să mă documentez şi la DNA.

Dosarul retrocedărilor ilegale

Anchetatorii au descins miercuri la biroul lui Andrei Hrebenciuc, fiul PSD-istului Viorel Hrebenciuc, în dosarul în care procurorii au cerut aviz pentru arestarea preventivă a deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam.

Ioan Adam este acuzat de DNA de săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, în timp ce Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi  instigare la folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

La rândul lui, senatorul PSD Ilie Sârbu este acuzat în aceeaşi cauză de sprijinirea unui grup infracţional şi folosirea influenţei de către o persoană cu funcţie în partid. Totul s-ar fi făcut cu complicitatea a doi judecători care acum sunt cercetaţi sub control judiciar pentru că ar fi dat hotărâri de retrocedare a zeci de mii de hectare de pădure către un solicitant care nu ar fi avut dreptul.

„În cursul anului 2012, deputatul Adam Ioan le-a solicitat judecătorilor Ordog Lorand Andras şi Uţă Gabriel să  admită o cale extraordinară de atac, pronunţând o hotărâre judecătorească (decizia nr. 231/R/17.04.2012 a Tribunalului Covasna) în favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza (naşul de cununie al inculpatului),  în contradicţie evidentă cu principiile de drept, cu starea de fapt reală şi cu practica anterioară a aceloraşi judecători şi a tuturor celorlalte instanţe care soluţionaseră cauza, prin care au dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de ha teren forestier şi 50 de ha de teren agricol pe raza judeţului Bacău, creând un prejudiciu în sarcina RNP ROMSILVA de 303.888.615 euro”, potrivit DNA.

„Imediat după ce a obţinut în mod fraudulos decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, Adam Ioan, împreună cu Paltin Gheorghe Sturdza, Călugăr  Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin şi Hrebenciuc Viorel, a constituit şi coordonat un grup ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de   influenţă sau folosirea  nelegală a  influenţei cu scopul de a  urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată”, mai arată anchetatorii.

Partea lui Hrebenciuc: 12.000 de hectare

Viorel Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare de pădure prin intermediul fiului său, Andrei.

„Pentru sprjinul oferit în exercitarea influenţei pe lângă decizionalii administraţiilor locale şi ai Romsilva, deputatul Viorel Hrebenciuc ar urma să fie recompensat cu o suprafaţă de 12.000 de hectare, pe care o va primi prin interpuşi, acesta fiind şi motivul pentru care l-a cooptat în demersurile ce le realizează şi pe fiul său, Andrei Hrebenciuc”, notează anchetatorii.

Pe aceeaşi temă:

Dosarul „Eminenţa Rozalie“. Planul lui Viorel Hrebenciuc de anihilare a Justiţiei

Cel puţin doi lideri importanţi ai PSD sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie, fiind acuzaţi că negociau legi pentru a-i face scăpaţi de dosarele de corupţie pe politicieni. Viorel Hrebenciuc, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, şi senatorul Dan Şova, purtătorul de cuvânt al partidului, au fost chemaţi luni la DNA pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.

Percheziţii la fiul lui Viorel Hrebenciuc. Sunt vizaţi şi avocaţi din dosar

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov fac miercuri şase percheziţii în dosarul privind retrocedarea ilegală a 90.000 de hectare de terenuri. Oamenii legii verifică şi locuinţa fiului lui Viorel Hrebenciuc (PSD), Andrei Hrebenciuc, dar şi a unor avocaţi implicaţi în acest caz.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite