Afacerile familiei Ponta cu Petrom şi Rompetrol

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În calitate de prim-ministru al României, Victor Ponta a luat decizii care au favorizat coloşii economici Petrom şi Rompetrol. Aceste decizii ridică mari semne de întrebare după ce, în trecut, firmele familiei Ponta au profitat exact de pe urma acestor companii petroliere.

Promisiunea lui Ponta din 2012: creşterea redevenţelor

În urma semnării Cartei Albe a Bunei Guvernări cu România Curată în anul 2012, Victor Ponta susţinea nu doar ridicarea la media europeană a redevenţelor (taxelor de concesionare) aferente exploatării resurselor minerale, ci şi crearea unui fond de investiţii de tip norvegian în care veniturile din resurse naturale să fie investite pentru a finanţa proiecte şi pensii în viitor.

Resursele naturale energetice convenţionale sunt în ţara noastră proprietate publică, prin articolul  Art. 136 din Constituţie. Art. 135 afirmă obligaţia statului să asigure exploatarea resurselor naturale în concordanţă cu interesul naţional. Legea Petrolului 238/2004 spune că operaţiunile petroliere se concesionează, în schimbul unei redevenţe petroliere către bugetul de stat, stabilită la o cotă procentuală din valoarea producţiei brute extrase. Actualul nivel al redevenţelor, stabilit pentru o perioadă de 10 ani, a expirat în decembrie 2014. În prezent, companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc redevenţe cuprinse 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi.

La aceste cote, la bugetul statului se încasează anual circa un miliard de RON (aproape nimic în comparaţie cu profitul companiilor) din redevenţe miniere şi petroliere. În anul 2013 o companie ca Petrom a ajuns sa facă profit net de peste un milliard de euro. În 2014 au fost introduse taxa pe supraprofit şi taxa pe stâlp, care au mai redus din acest profit, dar Petrom tot a contribuit cu 50% din profitul companiei mamă, OMV, din Austria. Cu toate acestea, în ciuda promisiunilor, la finele anului 2014 s-a decis să se mai amâne cu un an renegocierea redevenţelor, deci companiile au mai câştigat un an de redevenţe mici.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu, a precizat în 2014, că nivelul redevenţelor percepute de stat pentru producţia de petrol şi gaze nu va creşte spectaculos în noua legislaţie în domeniu, dar va fi diferenţiat în funcţie de tipul zăcământului din care sunt extrase hidrocarburile.

Premierii României şi Petrom

Strategia economică a Petrom, firma ajunsă la acest superprofit, trebuie să fi fost foarte bună. Dar indiferent care a fost ea, grupul OMV-Petrom a fost şi atent în cultivarea relaţiilor economice cu familiile a cel puţin trei politicieni cu potenţial, foşti şi posibil viitori premieri ai României:

* Nicolae Văcăroiu, al cărui fiu, Mihai, a primit monopolul pe distribuţia în reţeaua de benzinării PETROM a gumei de mestecat, ţigărilor, dulciurilor şi altor produse consumabile (vezi aici).

* Mihai Răzvan Ungureanu, prin soţia lui, după cum au descoperit jurnaliştii RISE PROJECT (investigaţie nepreluată de presa centrală la acel moment, când MRU era şef SIE – aici). Dna Ungureanu a primit aproape o sută de mii de euro pentru serviciul de a fi făcut parte dintr-un consiliu consultativ al Petrom. Nici un alt membru al acelui consiliu nu a mai primit o asemenea sumă, şi nu se ştie ce anume a prestat dna Ungureanu, pe câte zile şi la ce tarif, într-un an când lucra full time la spitalul Fundeni.

* Victor Ponta. Vom arăta cum.

Firma cumnatului lui Ponta, afaceri ”de milioane” cu Petrom

Relaţiile lui Victor Ponta cu Petrom sunt vechi. El a fost şi asociat şi administrator al SIECO SRL, firmă care a derulat mai multe contracte cu PETROM. El a trebuit să părăsească SIECO SRL în 2002, când a fost numit Şeful Corpului de Control al Guvernului Năstase. Până atunci, Victor Ponta a fost concomitent procuror şi administrator de firmă între 1998 şi 2002 (în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, secţia Anticorupţie, Urmărire Penală şi Criminalistică, apoi ca şi coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor, sau şef al corpului de control al premierului Năstase (numit pe 4 aprilie 2001). Dar firma de contabilitate a familiei premierului, EXFIN 2000 SRL, din acţionariatul cărora fac parte mama lui Victor Ponta (Cornelia Naum) şi sora lui Victor Ponta (Alexandra Herţanu) şi unde lucrează fosta soţie a lui Victor Ponta (Roxana Ponta), şi-a stabilit punctul de lucru chiar în cadrul firmei SIECO SRL.

Relaţia a continuat printr-o firmă apropiată de partid, unde cumnatul lui Victor Ponta a devenit acţionar. Este vorba de firma Grossmann Engineering Group, unde acţionar majoritar a fost până acum câteva luni (mai 2014)  Herţanu Iulian, cumnatul lui Victor Ponta, şi care a derulat mai multe contracte cu compania Petrom de-a lungul vremii. Iulian Herţanu este căsătorit cu una dintre surorile lui Victor Ponta, Alexandra. El a intrat în acţionariatul companiei Grossmann Engineering Group în 24 mai 2006, când a cumpărat 60% din firmă. Karl Reinhold Grossmann, cetăţeanul german care din 2000 până în 2006 a fost asociat unic al Grossmann Engineering Group SRL, era deja prestator de servicii către Petrom şi apropiat al cercurilor PSD. Împuternicitul său local era Drăgan Ilie Florin, acţionar în alte firme, împreună cu cumnatul lui Victor Ponta în Cardinal Proiect SRL, alături de Aida Petronela Catană (o subordonată pe linie de CJ Teleorman a lui Liviu Dragnea, ulterior propulsată pe funcţia de consilier personal al Ministrului Mediului Constantin Nemirschi- PSD) şi de ex-deputatul PSD Mircea Drăghici (ex-preşedinte al TSD Argeş – aici) în SC European Project Consulting SRL, firmă care a lucrat îndeaproape cu Constantin Nicolescu, baronul PSD de Argeş. Din această colaborare fructuoasă, a rezultat un dosar penal complex deschis de DNA (vezi aici).

Grossmann Engineering Group SRL a fost “construction/designer/supplier” pentru OMV Petrom SA începând cu 27.08.2005, iar respectivul rol, de furnizor al Petrom, era încă în vigoare cu certitudine încă la 31 decembrie 2009. Din acelaşi document al Petrom, aflăm că după desprinderea din OMV Petrom SA a companiei SC OMV Petrom Marketing SRL, o parte din lucrările Grossmann urmau să fie transferate către noua societate a grupului OMV. În 2011 Grossmann a avut contracte în valoare de 1 milion de euro cu compania Petrom. Pe datele noastre o treime din încasările firmei de construcţii a cumnatului lui Ponta au venit în acel an de la Petrom. Precizăm că, conform surselor România Curată, relaţiile contractuale Petrom-Grossmann Engineering Group au continuat inclusiv în 2012, în perioada când Victor Ponta devenise premierul României.

Nu doar că familia Ponta avea astfel un partener de afaceri profitabil în Petrom, dar Victor Ponta l-a numit ca şef al Departamentului pentru Energie din Guvernul Ponta pe Răzvan Nicolescu, directorul de Afaceri Publice si Reglementare al OMV Petrom SA ( 2008- 2014, remunerat de Petrom cu 253.197 de lei în 2013. Una din principalele sale răspunderi urma să fie negocierea din partea României a respectivelor redevenţe amânate. România Curată a scris atunci că va urmări comportamentul ministrului venit de la Petrom. Pe 4 decembrie 2014 Guvernul României anunţa amânarea majorării redevenţelor, după care Niculescu a şi fost retras. Chestiunea era reglată.

Relaţiile familiei Ponta cu Rompetrol

O altă firmă a familiei premierului, Hertanu Projects SRL, fondată în 2004 de acelaşi cumnat al actualului premier, Herţanu Iulian (95% din părţile sociale) şi de mama lui Ponta, Cornelia Naum (5% din părţile sociale) şi condusă o perioadă de sora sa, Alexandra Herţanu (conform profilului său public de pe o reţea de socializare), cu sediul social în apartamentul în care a crescut Victor Ponta, cel de lângă Gara de Nord, de pe bulevardul Dinicu Golescu, a fost parteneră de afaceri cu Rompetrol începând cu 2007. Rompetrol a antamat serviciile de publicitate ale Herţanu Projects SRL atât în perioada în care Dinu Patriciu era acţionar majoritar al companiei, cât şi ulterior, când Rompetrol a fost achiziţionată de Kaz Munai Gaz. Ca dovadă, în Semestrul II din 2007, Herţanu Projects a încasat de la Rompetrol 31.733 lei, conform documentelor fiscale ale firmei (însă nu e unica încasare).

Citiţi integral articolul semnat de jurnalistul Daniel Befu pe romaniacurata.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite