Klaus Iohannis află pe 30 septembrie dacă se va judeca recursul ANI în dosarul în care este acuzat de incompatibilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul la alegerile prezidenţiale 2014 Klaus Iohannis va afla pe 30 septembrie dacă judecătorii de la Curtea Supremă vor merge mai departe cu procesul prin care inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate vor să dovedească că acesta a fost în stare de incompatibilitate. Asta după ce magistraţii au hotărât să decidă la sfârşitul lunii dacă cererea de recurs a ANI este admisibilă sau nu.

UPDATE Magistraţii Curţii Supreme au hotărât joi să ia o decizie pe cererea de recurs a inspectorilor de la Agenţia Naţională de Integritate marţi pe 30 septembrie. 

Primarul Sibiului Klaus Iohannis a câştigat, în septembrie 2013, procesul cu ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, însă inspectorii de integritate au făcut recurs.

Ca atare, Curtea Supremă urmează să decidă marţi dacă este admisibil acest recurs şi dacă se reia judecata pe acuzaţiile de incompatibilitate. 

Dosar deschis în aprilie 2013

În 24 aprilie 2013, ANI anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. 

Anul trecut, la 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI prin care s-a constatat că Iohannis, în calitate de primar al Sibiului, s-a aflat în situaţia de incompatibilitate.

Ulterior, preşedintele ANI, Horia Georgescu, a trimis conducerii ÎCCJ o cerere prin care a cerut instanţei să stabilească un prim termen pentru judecarea urgentă a 33 de dosare, inclusiv a celui în care Iohannis este acuzat de incompatibilitate.

Iohannis, încrezător că nu va pierde procesul cu ANI

Preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, declara în luna iunie că va renunţa la funcţia de primar al Sibiului în situaţia în care va pierde procesul de incompatibilitate cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), însă este încrezător că nu va ajunge în această situaţie.

„Nu consider că voi pierde procesul, iar dacă va fi situaţia atunci vom discuta. Nu o să fiu eu cel care se cramponează de o funcţie publică. Dacă vreo instanţă constată că sunt incompatibil evident că voi renunţa la funcţia publică“, a declarat Iohannis atunci.

O altă acuzaţie de incompatibilitate

În august 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul General pentru un presupus conflict de interese în materie administrativă şi penală săvârşit  de către Klaus Iohannis, primarul oraşului Sibiu şi prim-vicepreşedinte al PNL.

ANI susţinea atunci că Iohannis a semnat în 2010 în calitate de primar un contract cu o companie deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România, unde acesta era şi preşedinte.


Pe aceeaşi temă:

Încă o zi cu emoţii pentru candidaţii la prezidenţiale

Uite neamţul, nu e neamţul: schimbare Iohannis cu Meleşcanu?

EXCLUSIV Klaus Iohannis. Secretele neamţului care vrea să fie preşedintele României

Iohannis: Dacă vreo instanţă constată că sunt incompatibil, voi renunţa la funcţia de primar al Sibiului

Iohannis a câştigat procesul cu ANI. Sentinţa nu este definitivă

UPDATE Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul General pentru un presupus conflict de interese săvârşit de Klaus Iohannis, primarul Sibiului

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite