750 de români, prinşi în iadul din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata irakiană a fost pusă pe fugă de jihadişti, cedând practic mai multe oraşe mari din nordul ţării. FOTO Reuters
Armata irakiană a fost pusă pe fugă de jihadişti, cedând practic mai multe oraşe mari din nordul ţării. FOTO Reuters

Aproximativ 750 de cetăţeni români se află în prezent în Irak, potrivit datelor puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti. Aproape 400 de români s-au întors în ţară de când gruparea jihadistă SIIL a capturat aproape întreaga parte de nord a ţării.

Aproximativ 350 de români au revenit în ţară, pe cont propriu, în ultimele săptămâni, din cauza restricţionării activităţii mai multor 

companii irakiene, potrivit datelor MAE. Alţi 46 de români s-au întors în România cu sprijinul misiunilor diplomatice româneşti din Irak, 

dintre care 16 erau angajaţii unei firme româneşti care lucrează în Irak. 

Însă alţi aproximativ 750 de români rămân în Irak, potrivit informaţiilor furnizate de Ambasada României la Bagdad. În ultimii ani, Irakul a devenit o destinaţie tot mai căutată de muncitorii străini, printre care şi românii, datorită avansului economic semnificativ înregistrat pe fondul activităţilor de reconstrucţie a ţării după război. 

În căutare de investiţii străine, guvernanţii irakieni au acordat o serie de stimulente fiscale companiilor străine şi au demarat o campanie de promovare a Irakul drept stat emergent cu potenţial ridicat de creştere economică. 

Astfel, în 2011-2012, când criza făcea ravagii în Europa, economia irakiană înregistra o rată anuală de creştere de 10,2%. „Motoarele” economiei erau sectorul construcţiilor, energia şi retailul. Economia naţională este dominată însă de industria petrolieră, care aduce peste 90% din veniturile statului. 

Rata de creştere economică a Irakului în 2010-2014 | Create Infographics

Aşa s-a făcut că, în ultimii ani, muncitorii români care au avut curaj şi-au găsit locuri de muncă bine plătite în Irak. Astfel, în urmă cu doi ani, un român care pleca să muncească în construcţii în Irak câşiga în jur de 1.200 - 1.500 de euro pe lună, cu cazare, masă şi transport gratuit. Contabilii şi muncitorii calificaţi câştigau între 1.400 şi 1.600 de euro. 

Condiţiile nu erau însă cele mai uşoare. Se lucra şase zile pe săptămână, tura zilnică fiind de opt ore. Unii anjatori insistau ca primele trei luni de contract să fie considerate de probă, alţii cereau experienţă minimă de doi ani şi o şcoală de specialitate. 

De cealaltă parte, companiile româneşti au fost îndemnate chiar de Ministerul Afacerilor Externe să investească în Irak. „Încurajez în mod public companiile româneşti să fie extrem de incisive - au tot sprijinul din partea Guvernului României - pentru a merge să investească, să aibă contracte în Irak”, declara în noiembrie 2012 Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe. 

La jumătatea lui 2013, şapte companii româneşti au făcut parte dintr-o delegaţie care a participat la o misiune economică în Irak, organizată de Ministerul Economiei, în cooperare cu Patronatul Societăţilor din Construcţii şi BPCE Bagdad. 

Una dintre firmele care a hotărât să facă afaceri în Irak a fost Romstrade a lui Nelu Iordache. Aceasta a câştigat contractul pentru construirea unui tronson de autostradă în Irak, cu o lungime de 35 de kilometri. Lucrările au fost îngreunate însă de schimbprile dese din administraţia locală. 

Tot în construcţia de autostrăzi s-a implicat şi Delta ACM, o altă companie românească. Delta a câştigat licitaţia pentru construirea unui tronson cu o lungime de 20,6 kilometri, care urma să-i aducă 66,7 milioane de dolari. 

Datorită interesului sporit, EximBank a anunţat la sfârşitul anului trecut că va pune la dispoziţia companiilor româneşti un ghid al investiţiilor străine în Irak, în urma unui acord de colaborare pe care l-a încheiat cu grupul bancar irakian Rasheed Bank.

Compania românească Octagon, care şi-a deschis în 2011 o sucursală în Irak, a construit o centrală electrică şi un stadion acolo în 2013, iar milionarul moldovean Anatol Stati a câştigat dreptul de exploatare a două câmpuri petroliere din Irak, la un an de la vizita la Chişinău a unei rude a lui Masoud Barzani, preşedintele provinciei Kurdistan. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/irak-din-nou-in-pragul-r-zboiului" target="_blank">View the story "Irak, din nou în pragul războiului" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite