VIDEO Liderul jihadiştilor SIIL, la prima apariţie în public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abu Bakr al-Baghdadi a apărut pentru prima dată într-o înregistrare video, ţinând o predică într-o moschee din Mosul (Irak)
Abu Bakr al-Baghdadi a apărut pentru prima dată într-o înregistrare video, ţinând o predică într-o moschee din Mosul (Irak)

După ce au existat mai multe zvonuri cum că liderul grupării jihadiste Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), Abu Bakr al-Baghdadi, ar fi fost ucis într-un raid aerian irakian, acesta a apărut în scurt timp într-o predică video în care le ordonă musulmanilor să i se supună, fiind prima sa apariţie publică de acest gen.

Potrivit BBC, video-ul a fost filmat, vineri, în timpul unei predici ţinute de Baghdadi la moscheea al-Nouri din Mosul, în nordul Iraqului, şi a fost publicat sâmbătă, ca reacţie a unor zvonuri cum că acesta ar fi fost rănit sau ucis într-un raid aerian irakian. În plus, specialiştii susţin că liderul militant nu a mai apărut niciodată într-o filmare până acum, fiind recunoscut doar din fotografii.

În cursul unei reuniuni ce a avut loc sâmbăta trecută , Shura (consiliul) grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a decis să anunţe instaurarea unui califat islamic şi să desemneze un calif pentru Statul musulmanilor. Gruparea a anunţat că se va numi de acum încolo doar „Statul islamic“, iar liderul organizaţiei, Abu Bakr Al-Baghdadi, a fost numit „calif“ şi „lider al musulmanilor de pretutindeni“. Astfel, în în timpul predicii din moschee, Baghdadi a proslăvit înfiinţarea „Statului islamic“: „Numirea unui lider este o obligaţie a musulmanilor, una care a fost neglijată timp de decenii“, a spus el. De asemenea, Baghdadi a adăugat că nu a dorit să fie numit califat sau lider, numind această funcţie mai degrabă „o povară“.

„Eu sunt liderul vostru, dar nu sunt cel mai bun dintre voi. Dacă veţi considera că am dreptate, sprijiniţi-mă, iar dacă greşesc, sfătuiţi-mă!“, le-a spus el închinătorilor.

Mosul, unul dintre cele mai mari oraşe din Irak, este sub controlul grupării ISIS din luna iunie, iar, în prezent, grupul terorist controlează o suprafaţă mai mare decât Marea Britanie, care cuprinde o parte din Irak şi Siria.

Peste 2.000 de oameni ucişi în luna iunie

La sfârşitul săptămânii trecute, prim-ministrul Nouri al-Maliki a concediat doi dintre şefii de securitate, ca urmare a eşecului armatei irakeniene în partea de nord a ţării. Astfel, şeful forţelor terestre ale armatei irakiene, precum şi şeful poliţiei federale, şi-au pierdut locurile de muncă.

Între timp, extremiştii conduşi de SIIL au distrus o mulţime de altare şi locuri de cult din provincia Ninive, din nordul Irakului, iar demolarea acestora a fost suprinsă în imagini care au circulat pe reţelele de socializare.

Mai mult de un milion de oameni au fugit din casele lor, ca urmare a recentului conflict, şi cel puţin 2461 de persoane au fost ucise în luna iunie, potrivit ONU şi oficialiilor irakieni.

Despre Abu Bakr Al-Baghdadi

Abu Bakr Al-Baghdadi este născut în 1971 în Samara şi s-a alăturat insurgenţilor din Iark la scurt timp după invazia condusă de SUA în Irak în 2003 şi a stat patru ani într-o închisoare din Statele Unte de unde a fost eliberat. Moartea sa a fost anunţată în 2005, dar a reapărut, bine sănătos, iar în 2010 era şeful SIIL, după moartea în urma unui raid al armatei americane a doi dintre liderii grupării.

Califul a apărut după moartea Profetului Muhammad ca succesor al său  „emir a credincioşilor“ în lumea musulmană. După primii patru califi care au condus după moartea profetului, califatul a cunoscut „epoca de aur“ în timpul Omeiazilor (661-750) şi Abbasizilor (750-1517), înainte de a dispărea odată cu Imperiul Otoman, în 1924.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite