2016 a început în forţă pentru scriitorii din puşcării: cărţi noi de la Gheorghe Mencinicopschi, Victor Becali şi Vasile Avram

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După gratii se scrie cu frenezie înainte de abrogarea controversatei legi a scriitorilor de penitenciar.
După gratii se scrie cu frenezie înainte de abrogarea controversatei legi a scriitorilor de penitenciar.

În ultimele săptămâni, în închisorile din România se scrie la foc automat. Sperând că se vor bucura în continuare de efectele legii încă în vigoare, deţinuţii şi-au înteţit activitatea ştiinţifică. Gheorghe Mencinicopschi a terminat două cărţi în 2016. Alţii s-au apucat de scris pe ultima sută de metri, pentru a livra măcar o carte până la abrogarea normei de lege.

Pe deţinuţii-scriitori nu i-a speriat comunicatul DNA care spune că vor fi demarate cercetările în cazul cărţilor scrise în penitenciare. După gratii se scrie în continuare, într-o ignoranţă totală faţă de indignarea publică din ultimele săptămâni.La începutul anului, Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a prezentat lista totală a cărţilor publicate în închisorile din România. De atunci, biblioteca de penitenciar s-a mai îmbogăţit cu noi titluri şi creşte pe zi ce trece.

Gheorghe Mencinicopschi, condamnat în dosarul „ICA“, a trimis spre tipărire, în ultima lună, două titluri, „Grăsimile alimentare şi sănătatea“ şi „Prevenţia îmbătrânirii precoce“. Aceste două cărţi se adaugă celor şase pe care fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare le-a scris pe parcursul anului 2015.

Zsolt Nagy, fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, condamnat în dosarul „Privatizărilor strategice“, a scris şi el o nouă carte în acest an: „Comunicare politică online“.  Pentru Zsolt este a patra carte scrisă în penitenciar.

Victor Becali, impresarul de fotbalişti, condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare în dosarul „Transferurilor“ a scris şi el o nouă carte. După titlu, se anunţă a fi una monumentală: „Statistica Campionatelor Mondiale de Fotbal din toate timpurile“. Victor Becali încearcă să recupereze pe ultima sută de metri, întrucât, anul trecut el a scris numai o carte.

Un alt personaj important din lumea fotbalului românesc îşi întregeşte opera ştiinţifică în penitenciar. E vorba de fostul şef al arbitrilor, Vasile Avram. Acesta a terminat de scris cartea „Lumea arbitrajului“, pe care o va publica la editura „Sitech“, din Craiova, editura cea mai căutată de deţinuţii scriitori. Avram a ajuns astfel la a patra carte scrisă după gratii. El a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru luare de mită.

În timp ce unii au ajuns să depăşească 10 cărţi scrise într-un an, alţii abia termină de aşternut ultimele rânduri pe primele volume. E cazul fostului deputat Sorin Pandele, condamnat la 5 ani de închisoare pentru luare de mită şi fals în înscrisuri oficiale. Pandele debutează anul acesta în literatura de penitenciar cu cartea „Reglementarea funcţiei publice în legislaţia specifică“.

Nu numai persoanele condamnate pentru fapte de corupţie scriu cărţi pentru a obţine zile de libertate. Mai nou, văzând avântul pe care l-a luat fenomenul, şi deţinuţii condamnaţi pentru fapte de violenţă au început să scrie lucrări ştiinţifice. E cazul lui Robert Florian Nica, membru în Clanul Sportivilor, sub a cărui semnătură urmează să apară în curând cartea „Familia şi societatea“.

CSM, împotriva abrogării

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a anunţat ieri că 100 de cărţi sunt în curs de apariţie în penitenciarele ţării. În acest moment, nu există o dată certă la care va fi abrogată litera f, art. 95 din Legea 254/2013, cea care permite liberarea condiţionată cu 30 de zile mai devreme pentru fiecare carte scrisă în penitenciar. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au dat aviz negativ iniţiativei de abrogare a articolului de lege care îi vizează pe deţinuţii-scriitori. Votul CSM este consultativ, dar arată că modificarea legii în vigoare va fi dificilă. Primul pas în abrogarea normei legislative în cauză ar urma să se facă săptămâna viitoare, în şedinţă de Guvern. Ministrul Prună nu exclude însă posibilitatea ca ordonanţa de abrogare să sufere modificări la dezbaterile din Parlament sau ca urmare a unor decizii ale Curţii Constituţionale.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite