Vier Pfoten: Normele Legii lui Ionuţ, undă verde pentru uciderea a sute de mii de animale chiar înainte de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia pentru protecţia animalelor Vier Pfoten se opune normelor de aplicare aprobate miercuri. Reprezentanţii Asociaţiei susţin că Legea Maidanezilor va fi „implementată de un set de norme abuzive şi inaplicabile“.

Guvernul României a aprobat ieri normele metodologice de aplicare a legii de gestionare a câinilor fără stăpân, dând undă verde „uciderii în masă a sute de mii de animale chiar înainte de Crăciun“, se arată într-un comunicat de Vier Pfoten emis astăzi. Aceştia consideră decizia Executivului drept o gravă eroare, care va perpetua problema câinilor fără stăpân.

Normele de aplicare încalcă legi deja existente, descurajează adopţiile, nu respectă principiul transparenţei şi sunt menite să dea naştere unor abuzuri la adresa cetăţenilor care deţin câini sau care vor dori să adopte, mai arată sursa citată.

Reprezentanţii Asociaţiei condamnă faptul că intenţia de colaborare dintre Vier Pfoten cu Autoritatea Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în elaborarea normelor de aplicare n-ar fi fost decât nişte false colaborări şi că normele „au suferit modificări radicale în ultimul moment, la presiunea Asociaţiei Municipiilor din România (AMR)“. 

Astfel, potrivit sursei citate, au dispărut prevederi importante, precum obligaţia serviciilor din cadrul primăriilor de a captura cu prioritate câinii agresivi, câinii nesterilizaţi sau pe cei care formează haite. Capturarea câinilor ”la grămadă” nu va face decât să blocheze adăposturile publice cu pui, câini bătrâni sau câini sterilizaţi, în timp ce restul se vor înmulţi în continuare.

Adopţiile, descurajate de normele de aplicare

Alte prevederi ar descuraja în mod evident adopţiile, lăsând la latitudinea serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân modalitatea prin care cetăţenii trebuie să dovedească respectarea unor condiţii aberante: dovada spaţiului suficient, a resurselor financiare şi acordul asociaţiilor de proprietari. Aceasta în vreme ce oricine îşi poate achiziţiona un număr nelimitat de câini de pe piaţa liberă, fără nicio condiţie.

Normele ar încălca, totodată, însăşi legea pe care trebuie să o implementeze. Cu toate că legea prevede clar că activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân se poate concesiona doar ONG-urilor, actualele norme deschid uşa larg oricărei ”persoane juridice, de drept public sau privat, căreia i s-a încredinţat, delegat sau concesionat” această activitate. În acest fel, banul public va putea fi ”încredinţat” către orice SRL ”prieten”, mai spun reprezentanţii Vier Pfoten.

Transparenţa activităţilor de gestionare, nulă

Normele renunţă şi la transparenţa activităţilor de gestionare a populaţiei de câini fără stăpân, sunt de părere apărătorii animalelor. Astfel, adăposturile publice vor avea un program de vizitare stabilit după bunul plac al consiliilor locale. Totodată, informarea cetăţenilor privind loturile de câini prinşi se va face prin panouri informative aflate la sediul adăposturilor publice.

„Mai mult, deşi ONG-urile au dreptul, conform legii, să participe la acţiunile de capturare, adăpostire, deparazitare, vaccinare, sterilizare şi revendicare sau adopţie a câinilor fără stăpân desfăşurate de serviciile publice, normele nu obligă serviciile să informeze în timp util şi nici să specifice locul exact în care se desfăşoară acţiunile“, se mai arată în comunicatul Vier Pfoten.

Stăpânii de câini, obligaţi să aibă carnetul de sănătate la ei

O altă prevedere pe care reprezentanţii Vier Pfoten o resping este obligaţia care va afecta toţi stăpânii de câini prevede şi care spune că ”deţinătorii de câini sunt obligaţi ca, la ieşirea cu aceştia în spaţiile publice, să aibă asupra lor carnetul de sănătate al acestora”. În caz contrar, amenda este între 2.000 şi 5.000 de lei – de cel puţin zece ori mai mare decât amenda pentru neprezentarea permisului de conducere.

“Autorităţile au oferit românilor înainte de Crăciun o lege fără de lege, care duce la o imensă suferinţă inutilă animalelor şi care nu va rezolva situaţia în mod real. Regretăm că România a ratat încă o dată ocazia de a demonstra că doreşte să rămână o ţară europeană, care vrea, poate şi ştie să gestioneze în mod eficient şi uman situaţia câinilor fără stăpân. Vier Pfoten denunţă acest set de acte normative abuzive, inaplicabile şi ineficiente, urmând să facă toate demersurile necesare pentru a determina modificarea lor”, a declarat Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiect din cadrul Vier Pfoten.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite