Trotuarele noastre, parcarea voastră

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, fără să vă daţi seama, a început Săptămâna Europeană a Mobilităţii. Ea se sărbătoreşte în oraşele unde autorităţile cunosc conceptul de „mobilitate urbană durabilă”. Acolo, la ei, deviza acestei săptămani este „Our streets, our choice” („Străzile noastre, alegerea noastră”). Este o campanie asemănătoare cu „Tu esti traficul”, iniţiată de OPTAR. (foto sus)

În Bucureşti, alegerea nu este a oamenilor. De aceea, deviza aleasă pentru Capitala României este „Trotuarele noastre, parcarea voastră”. OPTAR a vrut să desfăşoare o acţiune pe trotuarul din faţa Primăriei Municipiului Bucureşti. Acolo este o parcare ilegală care blochează accesul pietonilor pe trotuar.

Însă, în opinia reprezentantului Jandarmeriei din Comisia pentru Adunări Publice, prezenţa oamenilor pe trotuar este nepotrivită.

Iată discuţia care a avut loc în comisie.

Reprezentantul Jandarmeriei – 50 de persoane pe trotuarul adiacent intrării în instituţie impietează bunul mers al activităţilor instituţiei.

Marian Ivan – În ce mod?

Reprezentantul Jandarmeriei – În ceea ce priveşte accesul persoanelor.

Marian Ivan – Maşinile parcate ilegal pe trotuar nu deranjează în niciun fel. Dar oamenii care stau pe trotuar ar putea impiedica accesul altor oameni?

Reprezentantul Jandarmeriei – Da. Oricât de ciudat vi s-ar părea, din punctul meu de vedere, da.

Jandarmul este doar un funcţionar public. Unul care e deranjat de prezenţa oamenilor pe trotuare. Iar ca el mai sunt multi alţii.

Am renunţat la pichetarea trotuarului din faţa Primăriei. Dar acţiunea „Trotuarele noastre, parcarea voastră” se va desfăşura!

Astfel, începând de astăzi şi până pe 22 septembrie 2014, toţi cei care trec prin faţa Primăriei Municipiului Bucureşti (Splaiul Independenţei nr.291-293) sunt rugaţi sa facă o fotografie a trotuarului. Acolo, de ani de zile, funcţionează o parcare ilegală. OPTAR a depus pentru a 3-a oara în ultimii 2 ani o petiţie prin care solicită desfiinţarea parcării ilegale. Încă nu am primit un răspuns la ultima noastră petiţie.

Cei care realizează fotografiile sunt rugaţi sa le încarce pe pagina Facebook a evenimentului.

De ce este ilegală parcarea din faţa Primăriei?

Iată mai jos citatul cu motivarea desfiinţării parcării ilegale din faţa Primăriei:

„Pe trotuarul de la adresa Splaiul Independenţei 291–293, în faţa Primăriei Municipiului Bucureşti, este amenajată o parcare semnalizata cu indicator. Conform acestuia, masinile ar trebui parcate perpendicular pe trotuar. Însă lăţimea trotuarului este mai mică decât lungimea unei maşini. În aceste condiţii, toate maşinile parcate blochează atât trotuarul, cât şi prima bandă de circulaţie.

Prin adresa Nr. 1311114 din 25.02.2013, ne-aţi adus la cunoştinţă că în Comisia tehnică de Circulaţie din cadrul PMB, desfăşurată pe 21.02.2013, s-a dispus protejarea trotuarului din vecinătatea parcării (PMB) prin instalarea de stâlpişori ornamentali. Cu toate că au trecut 18 luni, am constatat că situaţia s-a înrăutăţit, trotuarul rămânând blocat, la fel ca şi prima banda de circulaţie, în condiţiile în care se încalcă în mod flagrant atât OUG 195/2002, cât şi Normativul NP051-2012. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât la adresa respectivă îşi desfăşoara activitatea chiar Comisia Tehnica de Circulaţie, cea care ar fi trebuit să dispună respectarea OUG 195/2002 şi a Normativului NP051-2012.

În drept, autoritatea competentă în domeniul circulaţiei pe drumurile publice privind iniţierea şi avizarea unor reglementări, precum şi aplicarea şi exercitarea controlului privind respectarea normelor din acest domeniu este Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Conform OUG 195/2002, este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru.

De asemenea, NP051-2012 prevede ca lăţimea trotuarelor conformate pentru a fi utilizate de către persoane cu handicap va fi de 1.80 m pentru trafic constant în dublu sens.

La adresa Splaiul Independenţei 291–293 funcţionează sediul Primăriei Municipiului Bucureşti şi aparatul administrativ al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, două instituţii care, prin natura principiilor de funcţionare, ar trebui să colaboreze intens cu cetăţenii. În aceste condiţii, este necesar ca drepturile cetăţenilor, fie ei valizi sau cu dizabilităţi temporare sau permanente, să fie respectate.

Conform legii, în scopul asigurării desfăşurării în condiţii de siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, poliţia rutieră poate solicita administratorului drumului public executarea sau, după caz, desfiinţarea de amenajări rutiere.

De ce este important ca parcarea ilegală să fie desfiinţată ?

Primarul Sorin Oprescu susţine că descurajează utilizarea transportului individual motorizat în Bucureşti. Ca să facă dovada că nu ne minte, primarul ar trebui să înceapă să aducă dovezi şi să aplice primele măsuri chiar pentru funcţionarii din subordinea sa.

Primăria Capitalei este una dintre puţinele instituţii care are 4 (PATRU) parcări la dispoziţie. Evident că parcarea cea mai îndepărtată este aproape goală permanent. În acelaşi timp, trotuarul şi prima bandă de circulaţie este blocată de maşinile funcţionarilor din Primărie. Cum ar putea Sorin Oprescu să ne demonstreze că încearcă să rezolve problemele oraşului când nu este capabil să gestioneze 50 de metri de trotuar în faţa Primăriei ?

Primăria nu este un bun exemplu pentru bucureşteni. Din păcate.

Marian Ivan

membru fondator al OPTAR


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite