FOTO VIDEO Ce nu s-a văzut la televizor în miercurea protestului: degete mijlocii ridicate către Guvern, rugăciuni cu huiduieli şi buletine la vedere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestanţii au luat cu asalt Capitala FOTO Cristina Răduţă
Manifestanţii au luat cu asalt Capitala FOTO Cristina Răduţă

Un protest care a paralizat circulaţia din centrul Capitalei, în jur de 2.000 de bucureşteni nervoşi şi hotărâţi să renunţe la manifestaţii paşnice, huiduieli şi îmbrânceli cu Jandarmeria. „Adevărul“ vă prezintă partea nevăzută din marşul de solidaritate pus la cale de locuitorii Capitalei împotriva  explorării gazelor de şist din comuna vasluiană Pungeşti.

Un îndemn la solidaritate anunţat pe Facebook, promovat de cei care cred cu tărie că exploatarea gazelor de şist nu ar trebui să aibă loc, a reuşit să adune în Piaţa Universităţii, la ora 18.00, sub o sută de oameni. În mijlocul lor, în faţa fântânii de la Universitate, un bărbat înarmat cu o portavoce îi îndeamnă pe trecători să se alăture manifestaţiei.

Numărul protestatarilor creştea de la un minut la altul şi, o oră mai târziu, circa 300 de oameni nemulţumiţi blocau circulaţia, aşezându-se pe carosabil şi anunţând că s-au săturat de proteste paşnice.

„Ultima soluţie, facem revoluţie!“

Nervoşi şi hotărâţi să schimbe strategia de protest, cu pumnii strânşi şi ridicaţi deasupra capului, manifestanţii s-au îndreptat grăbiţi către sediul Ministerului Afacerilor Interne. Fără să mai discute cu reprezentanţii Jandarmeriei traseul pe care îl vor urma, bucureştenii ieşiţi în stradă anunţau, în faţa sediului MAI, ultima soluţie pe care o au: revoluţia.

Nervoşi şi deranjaţi de atitudinea jandarmilor şi de faptul că nu sunt lăsaţi să se apropie de clădirea MAI, cei prezenţi la protest încep lupta cu oamenii legii. Îmbrânceli, acuzaţii şi huiduieli, toate pentru reprezentanţii Jandarmeriei şi pentru ministrul Radu Stroe, „care dacă nu va lua măsuri va ajunge pe lista neagră“ a protestatarilor, alături de Victor Ponta, Traian Băsescu sau Dan Şova.

După circa zece minute de scandări şi îmbrânceli, şirul iritat de protestatari porneşte către Guvern.

Degetele mijlocii, ridicate în semn de protest. Buletine la vedere

Calea Victoriei era paralizată, oameni de toate vârstele scandau în portavoci, iar un şir lung de jandarmi mărginea mulţimea furioasă. Oamenii legii au mărit pasul şi au încercat să păstreze ordinea. După minute bune de scandări şi grabă, protestatarii au poposit în faţa Guvernului, acolo unde un lanţ uman alcătuit din jandarmi s-a întins vizavi de Muzeul Antipa.

Manifestanţii s-au mobilzat şi în câteva secunde de la „marea invazie“, spre clădirea Guvernului se ridicau degetele mijlocii ale celor care contestă proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, dar şi situaţia din Pungeşti.

Ce nu s-a văzut la televizor în miercurea protestului

După ce „coregrafia“ se încheie, câţiva protestatari se apropie de oamenii legii înşiraţi în faţa lor. În semn de protest, manifestanţii scot buletinele şi strigă spre jandarmi: „Na, bă, ne legitimăm. Voi scoateţi buletinele?“. Mulţimea începe să scandeze: „Jandarmeria apără hoţia!“.

O bătrână îi acuză pe jandarmi că au rănit-o

Marea de oameni se mută pe cealaltă parte a străzii, spre Muzeul Antipa, iar câţiva jandarmi încearcă să formeze un scut. După câteva îmbrânceli, protestatarii depăşesc piedica impusă de Jandarmerie şi pornesc, pe şoseaua Kiseleff, spre Arcul de Triumf.

protest bucuresti

Un echpaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi-a făcut loc printre protestatari, iar doi medici au scos din mulţime o bătrână care spunea că a fost lovită de jandarmi. „Am ieşit în stradă pentru aştia tineri că am văzut şi eu ce se întâmplă şi m-au lovit jandarmii aici (duce mâna spre piept)“. Un alt protestatar s-a desprins din mulţime şi a spus că bătrâna s-a dezechilibrat.

Meidicii au dus-o la maşină şi îi pun o mască de oxigen, incidentul se încheie fără consecinţe grave.

Arcul de Triumf, huiduieli la „Tatăl nostru“

Patru bărbaţi îmbrăcaţi în haine tradiţionale româneşti, două steaguri ale ţării fluturând sub Arcul de Triumf şi în spatele lor o mare de oameni înarmaţi cu bannere şi portavoci care se pregăteau să treacă pe sub celebru monument. Un gest simbolic care va scrie o nouă filă din istoria României, după cum povestesc manifestanţii.

„Uniţi, salvăm toată România!“ răsuna de sub Arcul de Triumf. Protestatarii au păşit unul câte unul pe sub giganticul monument şi s-au oprit în faţa monumentului, aşezându-se pe carosabil. La o portavoce, vocea groasă a unui bărbat se auzea din ce în ce mai puternic; „Tatăl Nostru care eşti în ceruri...“, moment în care o parte dintre participanţi încep să huiduie, acoperind cuvintele bărbatului.

Lângă cel care s-a declarat un bun creştin s-au apleacă câţiva protestatari care au început să se închine, nebăgând de seamă huiduielile de pe margine. „Hai să nu stricăm momentul asta special cu rugăciuni“, a strigat un alt bărbat.

bucuresti pungesti

După bucata de rugăciune rostită printre huiduieli, manifestanţii s-au regrupat. Un singur îndemn şi sute de oameni au început să cânte cât puteau de tare: „Deşteaptă-te, romââââânee!“.

Palmele protestatarilor s-au dus spre piept, într-un moment solemn, privirile s-au îndreaptat către monumentul pe sub care au mărşăluit, iar după câteva strofe fredonate, palmele manifestanţilor s-au desprins de piept şi s-au lovit puternic una de cealaltă. O mare de aplauze şi un singur gând: protest la Televiziunea Naţională.

Manifestaţia s-a încheiat la miezul nopţii

Ajunşi în faţa sediului TVR, protestatarii s-au oprit pentru câteva minute şi au început să scandeze: „Presa română, plină de cianură“. După ce şi-au strigat nemulţumirea vizavi de postul public, oamenii au pornit spre locul din care a pornit întregul eveniment, Piaţa Universităţii, acolo unde manifestaţia s-a stins după miezul nopţii.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Bucureştenii, solidari cu vasluienii: „Pungeşti, venim!“ Sute de oameni au protestat în mai multe zone din Capitală

Sindicatul minerilor din Roşia Montană solicită în instanţă anularea deciziei CNA privind reclamele de promovare a proiectului minier

UPDATE Proteste faţă de proiectul Roşia Montană, în Capitală. Manifestanţii: „DNA, DNA, vrem dosarul Roşia!“

VIDEO Roşia Montană ajunge la Guvern. Protestatarii vor face un flash mob chiar în Piaţa Victoriei din Capitală

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite