Cele mai importante evenimente din Bucureşti în 2014: proteste, scandaluri cu iz penal şi proiecte de infrastructură finalizate după ani buni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul care tocmai se încheie a fost unul zbuciumat pentru politicienii din Bucureşti, dar şi pentru locuitorii oraşului. Pe tot parcursul anului au avut loc scandaluri, proteste, dar şi o serie de evenimente care au strârnit controverse în Capitală. „Adevărul“ vă prezintă principalele evenimente care au captat atenţia în anul care tocmai se încheie în Bucureşti.

Maidanezii sunt şi au fost de multă de vreme în atenţia opiniei publice, însă odată cu moartea micuţului Ionuţ Anghel, reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) au putut să pornească un plan de 18 luni care viza curăţarea Bucureştiului de 80% din maidanezi.

În aceste condiţii, Bucureştiul a fost împărţit în două tabere: hingherii care adunau câinii şi oamenii care susţineau că apără drepturile animalelor. Aşa s-a ajuns anul acesta la adevărate urmări nocture pe străzile Bucureştiului, care în cele din urmă au condus la o bătaie în toată regula între reprezentanţii ASPA şi cei care susţineau că apără drepturile animalelor. Incidentul a avut loc în luna iulie, iar „Adevărul“ a scris despre acesta aici.

image

Pe 9 iulie, Răzvan Băncescu a venit în exclusivitate în platoul „Adevărul Live“ şi a vorbit despre planul pe care ASPA l-a gândit pentru strângerea maidanezilor, dar şi despre incidentul petrecut cu o seară în urmă.

Director din Primăria Capitalei, implicat într-un scandal cu şpăgi

Fostul şef al Direcţiei Infrastructură din Primăria Capitalei, Mădălin Dumitru, îşi cumpăra autoturisme şi îşi plătea excursiile din străinătate din comisioanele pe care le pretindea pentru contractele derulate de municipalitate, anunţaru procurorii DNA în această vară. Concret, procurorii aratau în urmă cu câteva luni în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a acestuia că „este cert că Madălin Ionică Dumitru pretindea comisioane pe contractele derulate de Primăria Municipiului Bucureşti, fapt ce explică sursa de finanţare a achiziţiilor de bunuri mobile şi imobile pe numele său şi al altor persoane, în condiţiile în care venitul declarat de inculpat nu acoperă cheltuielile cu autoturismele utilizate, excursiile în străinătate, concediile de lux“.

image

Astfel, potrivit procurorilor, în declaraţia de avere de pe 4 noiembrie 2008, Mădălin Dumitru arăta că are în proprietate un teren în localitate Moroeni, judeţul Dâmboviţa; un teren intravilan, o casă şi trei apartamente în Bucureşti; un spaţiu comercial în localitatea Niculeşti, judeţul Dâmboviţa; o casă în Voluntari, judeţul Ilfov.

Bucureştenii şi-au strigat drepturile şi dorinţele în stradă

Anul acesta a fost un an plin de proteste în care bucureştenii se mobilizau pe reţelele de socializare să iasă în stradă şi să lupte pentru drepturile lor. Fie că protestau faţă de strângerea maidanezilor de pe străzi, fie că cereau strângerea câinilor fără stăpân, bucureştenii au ieşit în stradă de zeci de ore în cadrul unor evenimente de amploare. Cel mai răsunător dintre acestea a avut loc chiar în momentul în care românii şi-au ales noul preşedinte: Klaus Iohannis. 

Klaus Iohannis soseste in Piata Universitatii foto mediafax

Klaus Iohannis a făcut prima baie de mulţime în calitate de preşedinte al României în Piaţa Universităţii din Capitală FOTO Mediafax

Deşi în primul tur al alegerilor prezidenţiale 2014 bucureştenii au protest în stradă faţă de faptul că românii din străinătate au stat la cozi uriaşe pentru a vota, în al doilea tur au ieşit în stradă să-şi strige bucuria, după cum spuneau ei. Aceştia s-au adunat imediat dupa închiderea urnelor în Piaţa Universităţii din Capitală, aici unde Klaus Iohannis a făcut prima baie de mulţime în calitate de preşedinte al României

Pasajul Mihai Bravu, gata după trei ani

Al doilea pod al Pasajului Mihai Bravu a fost deschis circulaţiei în luna octombrie a acestui an, după circa nouă luni de când a început construcţia acestuia. Întreaga lucrare de infrastructură, care cuprinde două poduri, a fost începută în 2011, însă finalizarea acesteia a avut loc mult mai târziu. Motivul este unul cât se poate de simplu. Deşi investiţia de la Pasajul Mihai Bravu a început în anul 2011, lucrările au fost oprite un an mai târziu, după ce firma Romstrade, deţinută de afaceristul Nelu Iordache, desemnată câţtigătoare în urma licitaţiei pentru construirea pasajului, a intrat în insolvenţă. Astfel, în decembrie 2012, contractul cu această firmă a fost reziliat, după ce municipalitatea plătise deja 37 de milioane de lei.

image

Timp de peste un an lucrările au fost îngheţate, deoarece a fost necesară realizarea unei noi licitaţii. În urma acesteia, lucrările au fost atribuite unui nou constructor, reprezentat de asocierea italiană Astaldi Spa – Astalrom SA.

Cu toate acestea, municipalitatea s-a mobilizat şi pare că a rezolvat problema, ajungând să se mândrească cu Pasajul Mihai Bravu după circa trei ani de când au început primele lucrări. 

Pe aceeaşi temă:

Şeful ASPA, la Adevărul Live: Hingherii vor putea intra şi pe proprietăţile private, iar poliţia va asigura protecţia echipajelor

VIDEO Vier Pfoten acuză ASPA că a omorât câini pe care i-ar fi ridicat abuziv dintr-un adăpost din Sectorul 6 al Capitalei. ASPA: Nu e adevărat

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite