ONG-uri, despre bugetul Capitalei: incomplet, nu este transparent şi are alocaţi prea puţini bani pentru lucrările importante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan contestă o bună parte din bugetul Capitalei, votat de CGMB sâmbătă FOTO Adevărul
Nicuşor Dan contestă o bună parte din bugetul Capitalei, votat de CGMB sâmbătă FOTO Adevărul

O conferinţă de presă pe tema bugetului Capitalei, adoptat sâmbătă, a avut loc luni la sediul asociaţiei ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, la care au participat mai multe ONG-uri. Voluntarii au discutat pe seama mai multor nereguli din cadrul bugetului, neconcordanţe care au apărut la modificările suferite peste noapte de proiectul iniţial, acuzate chiar şi de edilul-şef Sorin Oprescu ca fiind influenţe politice.

Reprezentanţii organizaţiilor susţin că, potrivit alocărilor din bugetul Capitalei pe 2013, reparaţiile curente ale străzilor ajung să costă 200.000 de euro kilometrul, timp în care proiecte precum pasajele de la Mihai Bravu sau Colentina - Doamna Ghica nu dispun de suficiente fonduri pentru a fi finalizat

Aceştia mai acuză Primăria Capitalei că nu a respectat principiul transparenţei. După o analiyă în amănunt al noului buget, voluntarii au arătat în cadrul conferinţei, că proiectul nu a fost pus pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti(PMB) la secţiunea de dezbatere publică, pentru a permite cetăţenilor să formuleze sugestii şi comentarii, încălcându-se Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. Totodată, nu a fost organizată o dezbatere publică în şedinţa de adoptare a bugetului Capitalei, încălcându-se Legea 273/2006 a finanţelor publice locale.

Potrivit Mediafax, preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma, a spus că agenţia a făcut, de la sfârşitul lunii februarie, o solicitare către Primăria Capitalei să se organizeze o dezbatere publică pe proiectul de buget, dar nu a primit răspuns nici până în prezent.

Dezbatere pentru contabili, nu pentru cetăţeni

Preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan, a adăugat că autorităţile nu au făcut în aşa fel încât să ofere o variantă uşoară a bugetului şi că ”acest proiect a fost pus pe site-ul primăriei, spre a fi consultat de cetăţenii Capitalei, ca şi cum aceştia ar fi toţi contabili”.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii, exprimate aleatoriu

În ceea ce priveşte alocările din proiectul de buget, Nicuşor Dan, a semnalat mai multe nereguli. El a arătat că este prevăzută suma de peste 350 de milioane de lei pentru "alte cheltuieli cu bunuri şi servicii", din care 88 de milioane de lei ar urma să fie alocaţi Primăriei Capitalei, 200 de milioane de lei sunt pentru locuinţe, servicii şi dezvoltare publică şi 60 de milioane de lei pentru spaţii verzi, alocaţi Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB).

Nicuşor Dan acuză că aceste cheltuieli nu sunt detaliate, oferind un exemplu semnificativ: ar vrea să ştie cât costă întreţinerea Arenei Naţionale faţă de veniturile pe care le aduce.

200 de mii de euro pe kilometrul de stradă

Preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul" a mai arătat că pentru reparaţiile curente ale străzilor este prevăzută suma de 225 milioane de lei sau 50 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că, la cele aproximativ 200 de străzi pe care le are în administrare primăria, totalizând aproximativ 250 de kilometri, cheltuielile pentru reparaţii curente la un kilometru de stradă s-ar ridica la 200.000 de euro.

Nicuşor Dan a precizat că suma este prevăzută în virtutea unui contract semnat de Primărie în 2011, prin care au fost atribuite lucrări de reparaţii curente la străzi în valoare de 440 de milioane de euro unui număr de 11 firme de asfaltare, banii urmând a fi alocaţi pe perioada a patru ani.

Nereguli la atribuirea contractului de asfaltare

În 2012, licitaţia prin care a fost atribuit contractul a devenit obiectul unei anchete a Consiliului Concurenţei, care suspectează că cele 11 firme nu ar fi fost în competiţie, ci s-ar fi înţeles pentru împărţirea contractului, a mai spus Nicuşor Dan.

Bani prea puţini pentru investiţii, sume alocate fără sens

Pe de altă parte, Nicuşor Dan a mai spus că nu sunt alocate fondurile necesare finalizării, în acest an, a unor lucrări precum Pasajul Mihai Bravu, pentru care mai este necesară suma de 104,76 milioane de lei, din care în 2013 sunt prevăzuţi doar 10,5 milioane de lei, Pasajul Colentina - Doamna Ghica, care mai necesită 85,72 milioane de lei, din care sunt alocaţi doar 10,5 milioane de lei, şi lucrările la linia de tramvai de pe Strada Liviu Rebreanu, unde s-au făcut decopertări, pentru care se alocă 25 de milioane de lei din suma necesară de 152 de milioane de lei.

În schimb, Primăria Capitalei ar vrea să înceapă lucrările pentru pasajul de la Piaţa Presei "doar cât să deranjeze", întrucât pentru acest proiect în valoare de 104 milioane de lei, ce ar trebui finalizat în 2014, sunt alocaţi 15 milioane de lei, a precizat Nicuşor Dan.

Alţi 22 de milioane de lei sunt alocaţi în buget pentru Penetrarea Ciurel, proiect suspendat în instanţă irevocabil, precum şi şase milioane de lei pentru viitoarele pasaje de la Piaţa Romană şi Piaţa Charles de Gaulle, potrivit lui Nicuşor Dan.

Terminarea lucrărilor de la Sediul Primăriei, prelungite

Potrivit sursei citate, preşedintele Asociaţiai "Salvaţi Bucureştiul" a mai indicat că nu sunt alocate fonduri suficiente în proiectul de buget nici măcar pentru terminarea lucrărilor de reabilitare a vechiului sediu al PMB de pe Bulevardul Regina Elisabeta, astfel că instituţia va plăti în continuare chirie la sediul de pe Spaliul Independenţei.

Reamintim că, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat, sâmbătă, proiectul de buget al Capitalei, cu aproximativ 80 de modificări prezentate de consilierii municipali USL. Schimbările constau în principal în trecerea unor sume de bani de la un capitol bugetar la altul.

Bugetul a fost adoptat cu votul consilierilor USL, aleşii PDL din consiliu părăsind sala înainte de vot, iar cei ai PPDD abţinându-se.

Oprescu: ”noul buget s-a născut spontan, sâmbătă, din comandă politică”

Modificările aduse proiectului de buget depus iniţial şi votat sâmbătă a fost de altfel criticat chiar şi de primarul general Sorin Oprescu, care a spus că bugetul Capitalei votat în CGMB este unul paralel, care s-a născut spontan, sâmbătă dimineaţă, la comandă politică, precizând că, dacă nu va fi funcţional şi legal, îl va ataca în instanţă.

Potrivit Medifax, bugetul general al Capitalei pentru anul în curs este de 4,52 miliarde de lei, din care bugetul local este de 3,8 miliarde de lei. Diferenţa o reprezintă veniturile spitalelor de la casa de asigurări de sănătate şi alte venituri proprii prin care spitalele îşi suportă cheltuielile pe care municipalitatea nu poate legal să le suporte, precum cheltuielile cu personalul, dar şi veniturile proprii ale altor instituţii precum cele de cultură şi artă.

Pe aceeaşi temă:

Şedinţă cu iz de scandal pentru bugetul Primăriei Capitalei pe 2013. Sorin Oprescu: „E un buget paralel, făcut pe picior, în baie“

Primăria Sectorului 2 nu a primit niciun leu din cotele defalcate din impozitul pe venit. Cel mai mult au luat Negoiţă şi Vanghelie

Patinoarul „Flamaropol“ va fi demolat şi reconstruit la standarde moderne

Primăria Capitalei a aprobat aproape 20 de milioane de euro pentru modernizarea sediului din Bulevardul Regina Elisabeta

FOTO Consilierii generali au aprobat construirea unei Săli Multifuncţionale şi a Academiei de Tenis la Lia Manoliu,

Prima staţie de alimentare a maşinilor electrice va fi construită în zona Unirii

Baia Griviţa va fi restaurată. Puţurile de apă din parcurile Drumul Taberei, Herăstrău şi Cişmigiu vor intra în reparaţii capitale

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite